Ziare.com

Cat ar costa Romania renuntarea reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

Marti, 28 Mai 2013, ora 14:38

   

Cat ar costa Romania renuntarea reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Abandonarea constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda ar aduce pierderi in economia romaneasca de circa 3 miliarde euro, prin disparitia industriei nucleare orizontale, lipsa de noi contracte si nevalorificarea investitiilor deja realizate, potrivit unui studiu elaborat de asociatia Romatom.

"Renuntarea la acest proiect va demobiliza pana la disparitie industria nucleara orizontala romaneasca, iar o serie de cheltuieli deja efectuate, reprezentand circa un miliard de euro, nu vor mai fi valorificate", se arata in studiu.

Sursa citata estimeaza la 1,6 - 1,8 miliarde de euro bunurile si serviciile care pot fi contractate, daca proiectul va fi finalizat, in caz contrar urmand sa fie afectata semnificativ si siguranta sistemului energetic.

De asemenea, bugetul de stat ar pierde anual 12,5 milioane de euro, suma aferente celor 16.000 de locuri de munca necesare pentru acest proiect.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Investitia pentru cele noua reactoare este evaluata la 6,4 miliarde de euro.

Potrivit lui Ion Rotaru, reprezentant al Romatom, exista un interes deosebit al companiilor romanesti sa participe la constructia reactoarelor nucleare 3 si 4, respectiv 71 de societati, specializate in productia de componente, echipamente, constructii-montaj, proiectare si inginerie in sectorul nuclear civil.

Cele 71 de companii au avut, anul trecut, o cifra de afaceri cumulata de 2,4 miliarde de lei (550 milioane euro).

Studiul recomanda Guvernului "un lobby inteligent" la nivelul UE pentru atragerea finantarii, nu doar pentru centrala de la Cernavoda, ci si pentru alte mari proiecte, precum hidrocentrala Tarnita, judetul Cluj, a mai pus Rotaru.

Directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, a afirmat ca energia nucleara s-a integrat in Europa inaintea politicienilor si ca spera in finalizarea investitiei de la Cermavoda.

"Cred ca este bine sa mentinem acest proiect. Cu siguranta este o decizie strategica, sunt convinsa ca ne va da tuturor increderea sa participam la construirea acestor proiecte, e pacat sa nu utilizam ceea ce avem. Sper sa finalizam cu mare succes acest proiect", a spus Lulache.

Guvernul incearca sa resusciteze investitia de la Cernavoda, dupa ce, in urma unor decizii care au afectat structura actionariatului companiei de proiect, mai mult de jumatate dintre investitori au renuntat la proiect, in 2010.

Initial gandit sa fie derulat de un joint venture intre stat, reprezentat de Nuclearelectrica, si companii straine, in care niciunul dintre participanti sa nu aiba pachetul majoritar, proiectul reactoarelor 3 si 4 este acum controlat de stat, cu o participatie de peste 80%.

Centrala, administrata de compania de stat Nuclearelectrica, functioneaza cu doua reactoare, care asigura anual 18% din necesarul de electricitate al tarii. Centrala, a carei constructie a inceput in timpul regimului comunist, este prevazuta sa aiba cinci reactoare nucleare.

Infiintata in 2001, asociatia Romatom are in prezent peste 30 de membri, firme din Romania si strainatate care produc energie electrica si termica prin procese nucleare sau furnizeaza bunuri sau servicii in industria nucleara romaneasca, precum si firme cu activitati in domeniul energeticii in general. Printre membrii Romatom se numara Nuclearelectrica, RAAN, UTI Systems, Doosan IMGB si Ansaldo.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2579 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nici o pierdere !

Poate doar pentru șpăgari ! Cu mentalitatea romanească ,securitatea acestor situri e in primejdie. Și direct ...cea a populației. Zero centrale electrice pe bază de energie nucleară !

 

Cand

nu stii e bine sa taci!

Trecem pe GAZE si Petrol TOTAL, To'arasi ... :)):))

De la Rusi ...
La Pretzuri de DISTRUGERE ...

Uite D'Aia este cum este Situatiunea Romano_Rusa.

NU NE lasaTI sa uitAM ...
Sa NU patiti si VOI ca Altii, care la Randuu' lor vor CITI
Fabula Romaneasca cu Petrica si Lupuu' ...

NIMIC Bun NU asteapta pe Nimeni care merge pe Calea In_Dracirii.

CITITA cu Atentie, Istoria Universala DA NUMAI acest Raspuns.

Ce stie?...

Madam Lulache despre reactor si energie? Dar depre siguranta sistemului energetic si acoperire curbei de sarcina? Asta are abonament masonic la posturi platite cu peste 15000 euro pe luna?

 

SIiii, DIATLOV, Inginer RUS cu Mentalitate Ruseasca,

Inginer HIDRO_Energetician
PUS Sef la Cernobal, pe Linie de ... :)):))

a provocat Dezastrul,
NU Centrala Proasta ASA_CUM au consumat Ne_Consumabile UNII ...

Io am averizat DEJA intr-o Postare sa
NU o lase pe Lulache, ASE_ista de Nadejde, de Comitet ...

sa faca Repetitii de Avarie, ca Diatlov al Vostru ... :)):))

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor