Cele mai mari dezastre nucleare

Sambata, 12 Noiembrie 2011, ora 20:37
40662 citiri
Cele mai mari dezastre nucleare
Foto: Daily Mail

Energia nucleara este una dintre cele mai ieftine si mai "verzi" surse de energie din lume. In prezent, aproape 14% din electricitatea mondiala provine de aici. Cu toate acestea, marile dezastre nucleare din istorie au facut ca multa lume sa priveasca cu teama si neincredere centralele nucleare.

De-a lungul istoriei, greselile omului, impreuna cu catastrofele naturale, au facut ca energia nucleara sa genereze adevarate dezastre. Agentia Internationala a Energiei Atomice (AIEA) foloseste o clasificare, pe sapte nivele, a dezastrelor provocate de accidentele nucleare, de la "Accident major" (nivelul 7), la "Anomalie" (nivelul 1).

Iata care sunt cele mai mari accidente din istoria nucleara, potrivit Discovery News:

Cernobil

Dezastrul de la Cernobil, din nordul Ucrainei, din 26 aprilie 1986, este cel mai mare din istorie. Pana la episodul Fukushima, din 2011, era singurul cotat de AIEA la nivelul 7, cel mai inalt, ceea ce reprezinta o scurgere majora de substante radioactive, cu efecte asupra sanatatii oamenilor si asupra mediului, care necesita masuri planificate extinse.

Accidentul s-a produs atunci cand reactorul cu numarul patru a suferit o explozie catastrofala a cazanelor aflate sub presiune de abur, in timpul unui experiment. Explozia a declansat un incendiu si o serie de alte explozii, urmate de o scurgere impresionanta de materiale radioactive.

In jur de 200 de oameni au fost contaminati, iar 32 au murit la trei luni de la accident. Numarul mortilor se va situa intre 9.000 si 33.000, pana in 2050, din cauza radiatiilor ulterioare si a contaminarii care continua sa fie o problema. Peste 350.000 de oameni au fost evacuati, iar peste cinci milioane de oameni au fost iradiati.

Lumea a aflat de accident de-abia la cateva zile dupa producerea sa, cand un nor radioactiv urias a fost detectat deplasandu-se catre nordul Europei. Zone intinse din actualele teritorii ale Ucrainei, Belarusului si Federatiei Ruse au fost afectate. In prezent, reactoarele nucleare sunt ingropate intr-un imens sarcofag de beton.

Fukushima

Celalalt accident nuclear major al istoriei este cel provocat de cutremurul din 11 martie 2011, din Japonia. Reactoarele nucleare de la Fukushima Daichi au fost afectate de seismul de 8,9 grade pe scara Richter, urmat de un tsunami urias. In urma catastrofei naturale, au avut loc mai multe explozii la trei dintre cele patru reactoare ale centralei nucleare, determinand o evacuare masiva a populatiei din zona.

Centrala nucleara Fukushima a fost nevoita sa recurga la acumulatoarele electrice de rezerva, dar acestea au o capacitate limitata. Pe 14 martie s-a anuntat ca sistemul de racire al reactorului 2 nu mai functioneaza. Fara o racire normala a unui reactor, se poate ajunge la supraincalzirea miezului cu material fisionabil radioactiv al reactorului pana la o temperatura de 2.000 grade C, crescand riscul topirii lui si al unor explozii.

La 12 aprilie 2011, autoritatile japoneze au marit clasificarea accidentului nuclear de la Fukushima de la nivelul 5 la nivelul 7, nivelul maxim pe scara accidentelor nucleare. Japonia a luat decizia de a inchide acest complex si va avea nevoie de aproape 30 de ani pentru a inchide definitiv toate reactoarele.

Kyshtym

Un accident nuclear a avut loc pe 29 septembrie 1957, in Rusia, in apropierea Muntilor Ural, la Kyshtym. Acesta este clasat la nivelul 6, ceea ce inseamna "Accident serios", caracterizat de o scurgere importanta de material radioactiv, care necesita implementarea unor masuri urgente de contracarare.

Incidentul s-a produs cand un sistem de racire a cedat, cauzand o explozie, in urma careia o cantitate semnificativa de material radioactiv s-a raspandit in mediul inconjurator. Peste 200 de oameni au murit in urma cancerului produs de expunerea la radiatii. In jur de 10.000 de oameni au fost evacuati din zona afectata de explozie, dupa ce unele rapoarte ale autoritatilor aratau ca au suferit desprinderi ale pielii.

Three Mile Island

Accidentul de la Three Mile Island, din statul american Pennsylvania, s-a petrecut pe 28 martie 1979 si a fost clasat la nivelul 5, adica "Accident cu consecinte la scara larga". Reprezinta un eveniment care a dus la eliberarea de substante radioactive, dar si la moartea unor persoane in urma radiatiilor, dupa avarierea unui reactor nuclear.

O dereglare a sistemului de racire si o eroare umana au cauzat o topire a unei parti a miezului unui reactor. A rezultat o scurgere radioactiva ce s-a raspandit deasupra mai multor state. Accidentul nu s-a soldat cu morti sau cu raniti in randul muncitorilor centralei sau in randul comunitatii din jur, cu toate ca s-au raportat unele cazuri de contaminare. Aproape 140.000 de oameni au fost nevoiti sa isi paraseasca locuintele dupa acest incident.

Windscale Pile

Tot un accident nuclear de nivel 5, cel de la Windscale Pile, din Marea Britanie, reprezinta cel mai grav dezastru nuclear cu care s-a confruntat Europa de Vest. Pe 10 octombrie 1957, miezul primului reactor a luat foc, rezultand o eliberare de material radioactiv.

Nori de praf radioactiv au fost raportati, dupa incident, si in Belgia, Germania si Norvegia. Vanzarea anumitor produse ale fermelor din apropiere a fost interzisa timp de o luna. Materialul radioactiv a determinat aparitia a aproape 200 de cazuri de cancer in Marea Britanie, dintre care jumatate au fost fatale.

Alte accidente nucleare importante au fost cele de la Goiania (Brazilia), cand patru oameni au murit, in anul 1987, sau de la Chalk River (Canada), din anul 1952, primul accident de acest fel din istorie. In ultimii 20 de ani au mai avut loc astfel de evenimente la centrala de la Tokaimura (Japonia), in anul 1999, cand a murit un om, si cea de la Tomsk (Rusia), din anul 1993.

In intreaga lume exista peste 400 de reactoare nucleare operative, impartite in 30 de tari. Neatentia si greseala omului sau calamitatile naturale au provocat, insa, dezastre nucleare. Catastrofa de la Cernobil si recentele probleme ale centralei de la Fukushima au semanat ingrijorare in randul multor tari, care vor sa-si inchida definitiv toate reactoarele nucleare in urmatoarele zeci de ani.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#cele mai mari dezastre nucleare, #mari dezastre nucleare istorie, #accidente nucleare mari , #energia nucleara