Ziare.com

Centrala de la Cernavoda rezista la un cutremur de 8 grade

Joi, 28 Aprilie 2011, ora 17:56

   

Centrala de la Cernavoda rezista la un cutremur de 8 grade
Un eventual cutremur produs in zona Cernavoda nu poate depasi 8 grade pe scara Richter, iar centrala nucleara amplasata in acel perimetru are o marja de securitate bine pusa la punct, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de specialitate, Ionel Bucur, directorul Centralei Nucleare Cernavoda.

"Energia nucleara este speciala. De regula, incarcarea reactorului de la Cernavoda se face saptamanal. Exista multe diferente intre tehnologia folosita la Cernavoda si cea de la Fukushima, dar si in privinta amplasamentelor. Cernavoda, localitatea din muntii Dobrogei, nu este o zona seismica, in schimb exista influente ale zonei Vrancea", a admis Bucur.

Acesta a adaugat ca, dupa calculele specialistilor, un eventual cutremur produs in zona centralei de la Cernavoda nu poare depasi 8 grade pe scara Richter.

"Dupa calcule efectuate de catre specialisti, s-a ajuns la rezultatul ca in zona Centralei de la Cernavoda nu poate fi un cutremur mai mare de 8 grade pe scara Richter. Pe noi nu ne intereseaza puterea cutremurului, ci impactul asupra solului pe care este amplasata centrala.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Din acest punct de vedere, exista o marja de securitate. Anvelopa de la Cernavoda acumuleaza peste 200.000 metri cubi de substanta de racire, in timp ce anvelopa de la Fukushima are rezerve aproape zero de racire', a explicat directorul Centralei Nucleare de la Cernavoda.

Potrivit celor mai recente date publicate de catre Societatea Nationala Nuclearelectrica, operatorul Centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda, locatia din Romania a fost proiectata sa reziste la cutremure de o magnitudine de peste 8 grade pe scara Richter, desi studiile de specialitate atesta faptul ca in Romania nu exista riscul producerii unui cutremur cu o magnitutidune atat de mare ca a celui produs in Japonia.

Ce se intampla in caz de seism?

In cazul in care are loc un seism, centrala se opreste in conditii de securitate nucleara, respectiv asigura oprirea reactorului, racirea zonei active si monitorizarea parametrilor de securitate nucleara.

Pentru oprirea in siguranta a reactorului si indepartarea caldurii reziduale in situatii de urgenta in urma unor evenimente seismice extreme, Centrala Nucleara de la Cernavoda care utilizeaza tehnologie CANDU 6 are prevazute doua grupe de sisteme speciale care sunt proiectate pe principii de actionare diferite amplasate in locatii distincte avand surse de actionare independente, conform sursei citate.

Tehnologia CANDU are un mare avantaj fata de celelalte tehnologii, deoarece cantitatea de energie potentiala inmagazinata in reactor este cu mult mai mica decat a celorlalte tipuri de reactoare racite cu apa usoara si are mari rezerve de apa de racire in vasul reactorului (200 tone apa grea), iar in chesonul reactorului, care inconjoara vasul reactorului, se afla aproximativ 500 tone apa, care poate sa asigure o racire confortabila pana la restaurarea racirii normale, in caz ca aceasta se pierde.

Din statisticile publicate de catre Mcgraw Hill Companies Platts Nucleonics in februarie 2010, Unitatea 1 a CNE de la Cernavoda a ocupat, in anul 2009, prima pozitie in topul centralelor CANDU din lume, cu un factor mediu de capacitate de 100,1%.

De asemenea, acest factor de capacitate realizat in anul 2009 a plasat Unitatea 1 a CNE pe locul 12 din numarul total de 436 reactoare nucleare aflate in exploatare.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1638 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Totul se poate duce de rapa

Daca se continua achizitionarea pieselor de schimb de la firme de partid. Nu am citit nici o asigurare referitoare la faptul ca amortizoarele seismice achizitionate de la o firma PDL ar fi la fel de bune ca piesele importate pana acum din Germania. In plus la sugestia( ordinul) marelui conducator vizionar in strategia de securitate a CNAT riscul seismic pentru Romania a fost inlocuit cu pericolul ca ziaristii sa faca dezvaluiri prea pertinente despre afacerile politicienilor.

 

ups......

poate din aceasta cauza s-au retras 3 investitori din cei 4...........datorita faptului ca-i prea sigura bag seama........oricum pana terminam toate unitatile.......in europa se va interzice energia atomica......pacat ca ne prindem greu......

 

sa incercam sa-i credem pe cuvant..........in caz contrar oricum va fii prea tarziu

....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor