Ziare.com

Chinezii ar putea asigura 40% din finantarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda

Marti, 30 Octombrie 2012, ora 23:15

   

Chinezii ar putea asigura 40% din finantarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda
Compania chineza China Guandong Group ar putea asigura aproape 40% din investitia pentru construirea reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda, potrivit Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Rodin Traicu.

"Am discutat posibilitatea ca societatea chineza sa investeasca aproape 40% din necesarul investitional pentru unitatile nucleare 3 si 4, in partea clasica a centralei, adica echipamente electrice, circuite, turbine, generator. A fost o discutie deosebit de importanta, mult mai importanta decat ma asteptam.

Tonusul nostru fata de cele doua reactoare a crescut simtitor", a declarat Traicu intr-o conferinta de presa, potrivit Mediafax.

Proiectul, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost initiat in 2007, iar lucrarile erau estimate sa inceapa in 2010. In urma retragerii companiilor CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez din investitie la finele anului 2010, proiectul a stagnat, intrucat Guvernul nu a reusit sa atraga alti parteneri in proiect.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Din compania de proiect mai faceau parte Enel (Italia), ArcelorMittal Romania si Nuclearelectrica. Nuclearelectrica a ajuns sa detina 86% din firma de proiect in urma retragerii celor patru companii.

Un studiu comandat de Comisia Nationala de Prognoza si prezentat recent arata ca punerea in functiune a reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda este incerta inainte de anul 2020, din cauza neclaritatilor legate de capacitatea Romaniei de a finanta investitia si structura actionariatului.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1746 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nicio sperantă, c-are grijă UE să nu calce pe-aci, iar noi n-avem

nici minimul curaj de-a-ntreba: "Si-atunci, cu cine?"!

 

bah da tare va mai plac

titlurile astea impersonale.
Chinezii pot asigura toata finantarea da o companie chineza (cea din text) poate numa 40%.
Pe de alta parte Romania are un exces energetic impresionant si posibilitati de diversificare spre renovabile suficiente pentru o larga perioada de timp mai ales in conditiile scaderii populatiei si a consumului industrial.

 

Atunci, DACA avem "Un Excedent Energetic" ...

... DE CE este ASA de scumpa Caldura Bobulatiunii ?

NU cumva este un BIR Imens, mascat ?

este normal sa fie asa

cand o tara nu mai produce nimic de ani buni este normal ca accizele sa creasca (birul)...stii cat costa un pachet de tigari, iti spun tot eu 2 Lei, iar pana la 12 Lei sunt tot felul de accize, un litru de benzina e 1,5 Lei, pana la 6 Lei sunt accize si tot asa...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor