Ziare.com

Cine va da banii pentru noile reactoare de la Cernavoda - detaliile intelegerii cu chinezii

Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 08:32

   

Cine va da banii pentru noile reactoare de la Cernavoda - detaliile intelegerii cu chinezii
Nuclearelectrica a elaborat "Memorandumul de intelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea si dezafectarea Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda", care stabileste principiile acestui parteneriat si parametrii in care se desfasura el.

China General Nuclear Power Corporation va detine 51% din actiunile societatii joint-venture ce va fi formata si va prelua valoarea investitiei SNN in filiala EnergoNuclear SA.

De asemenea, precizeaza documentul, participarea partii romane nu va putea sa scada sub 30%.

Principiile parteneriatului

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

  • in scopul implementarii proiectului se va infiinta o societate mixta pe actiuni (de tip joint-venture, JVCo) in care CGN (China General Nuclear Power Corporation) va detine o participatie de cel putin 51% si care va prelua valoarea investitiei SNN in filiala sa EnergoNuclear SA
  • JVCo va fi compania premergatoare viitoarei societati de tip IPP (producator independent de energie - IPP), infiintata pentru o durata initiala de doi ani, durata care poate fi modificata prin acordul partilor, in functie de data la care este luata decizia finala de investitie
  • un principiu esential pentru proiect este acela conform caruia in orice moment pe parcursul existentei proiectului, participarea CGN, directa sau indirecta, la capitalul social al JVCo (si, astfel, ulterior la JVCo ca IPP) sa reprezinte cel putin 51%.
  • participarea SNN (si, daca este cazul, impreuna cu participarea altfel detinuta de statul roman) sa nu scada sub 30%, atata timp cat toate activele existente detinute de SNN, EN si statul roman care au legatura cu proiectul (inclusiv apa grea, combustibil nuclear etc) vor fi aportate si vor ramane drept aport in natura la capitalul social al JVCo.
  • contributia SNN la infiintare este limitata la o suma totala de 2 milioane de euro. JVCo se va constitui initial din aportul exclusiv in numerar al SNN si al CGN, corespunzator unor cote de participare la capitalul social al JVCo de 49% din partea SNN si de 51% din partea CGN

Citeste mai multe despre Memorandumul pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda: Partea chineza va detine 51% din actiunile companiei de proiect pe Curs de guvernare
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3404 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

vorbe vorbe

o sa obtina fonduri eu la pastele cailor. chinezii vreau pret garantat de vanzare a curentului. mare lucru de obtinem permisiunea de a construi asa ceva cat timp trebuie sa respectam proceduri europene, alea nu sunt facute sa vina chinezii aici.
de la inceput este stabilit ca noi vom avea doar 30%, ma rog cu alte cuvinte, ca operarea va fi subcontractata de chinezi, adica eu cred ca efectiv vor lucra chinezi si la constructie si la operare.
nu se stabileste pretul apei grele si nici a uraniului pe care il dam noi. va fi stabilit ulterior. ce drrrracu de negociere e asta? pretul trebuie sa fie stabilit: ii ala de pe piata. si nu aia de legume.
si apropo poate imi spune si mie cineva , ce facem cu energia aia? ca cea verde suntem obligati sa o cumparam , acum vom fi si la nucleara? parca incep sa cred si eu ca ar fi util un singur licurici, dar batalia politicienilor nostri pentru una proaspata e prea mare.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor