Centrala de la Cernavoda rezista la un cutremur de 8 grade

Joi, 28 Aprilie 2011, ora 17:56
3687 citiri
Centrala de la Cernavoda rezista la un cutremur de 8 grade

Un eventual cutremur produs in zona Cernavoda nu poate depasi 8 grade pe scara Richter, iar centrala nucleara amplasata in acel perimetru are o marja de securitate bine pusa la punct, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de specialitate, Ionel Bucur, directorul Centralei Nucleare Cernavoda.

"Energia nucleara este speciala. De regula, incarcarea reactorului de la Cernavoda se face saptamanal. Exista multe diferente intre tehnologia folosita la Cernavoda si cea de la Fukushima, dar si in privinta amplasamentelor. Cernavoda, localitatea din muntii Dobrogei, nu este o zona seismica, in schimb exista influente ale zonei Vrancea", a admis Bucur.

Acesta a adaugat ca, dupa calculele specialistilor, un eventual cutremur produs in zona centralei de la Cernavoda nu poare depasi 8 grade pe scara Richter.

"Dupa calcule efectuate de catre specialisti, s-a ajuns la rezultatul ca in zona Centralei de la Cernavoda nu poate fi un cutremur mai mare de 8 grade pe scara Richter. Pe noi nu ne intereseaza puterea cutremurului, ci impactul asupra solului pe care este amplasata centrala.

Din acest punct de vedere, exista o marja de securitate. Anvelopa de la Cernavoda acumuleaza peste 200.000 metri cubi de substanta de racire, in timp ce anvelopa de la Fukushima are rezerve aproape zero de racire', a explicat directorul Centralei Nucleare de la Cernavoda.

Potrivit celor mai recente date publicate de catre Societatea Nationala Nuclearelectrica, operatorul Centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda, locatia din Romania a fost proiectata sa reziste la cutremure de o magnitudine de peste 8 grade pe scara Richter, desi studiile de specialitate atesta faptul ca in Romania nu exista riscul producerii unui cutremur cu o magnitutidune atat de mare ca a celui produs in Japonia.

Ce se intampla in caz de seism?

In cazul in care are loc un seism, centrala se opreste in conditii de securitate nucleara, respectiv asigura oprirea reactorului, racirea zonei active si monitorizarea parametrilor de securitate nucleara.

Pentru oprirea in siguranta a reactorului si indepartarea caldurii reziduale in situatii de urgenta in urma unor evenimente seismice extreme, Centrala Nucleara de la Cernavoda care utilizeaza tehnologie CANDU 6 are prevazute doua grupe de sisteme speciale care sunt proiectate pe principii de actionare diferite amplasate in locatii distincte avand surse de actionare independente, conform sursei citate.

Tehnologia CANDU are un mare avantaj fata de celelalte tehnologii, deoarece cantitatea de energie potentiala inmagazinata in reactor este cu mult mai mica decat a celorlalte tipuri de reactoare racite cu apa usoara si are mari rezerve de apa de racire in vasul reactorului (200 tone apa grea), iar in chesonul reactorului, care inconjoara vasul reactorului, se afla aproximativ 500 tone apa, care poate sa asigure o racire confortabila pana la restaurarea racirii normale, in caz ca aceasta se pierde.

Din statisticile publicate de catre Mcgraw Hill Companies Platts Nucleonics in februarie 2010, Unitatea 1 a CNE de la Cernavoda a ocupat, in anul 2009, prima pozitie in topul centralelor CANDU din lume, cu un factor mediu de capacitate de 100,1%.

De asemenea, acest factor de capacitate realizat in anul 2009 a plasat Unitatea 1 a CNE pe locul 12 din numarul total de 436 reactoare nucleare aflate in exploatare.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#centrala nucleara, #centrala Cernavoda, #cutremur centarala Cernaovda , #energia nucleara
Comentarii
Poza florescumihairo
florescumihairo
rank 4
sa incercam sa-i credem pe cuvant..........in caz contrar oricum va fii prea tarziu