Cernobil, dupa 30 de ani: Proiectul-mamut care continua curatenia dupa dezastrul nuclear

Duminica, 24 Aprilie 2016, ora 18:11
11625 citiri
Cernobil, dupa 30 de ani: Proiectul-mamut care continua curatenia dupa dezastrul nuclear
Foto: Pixabay

Chiar si dupa 30 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobil, Ucraina se chinuie sa gestioneze efectele devastatoare care nu au fost eliminate complet nici pana astazi.

Pe 26 aprilie se implinesc trei decenii de la nefericitul eveniment, aminteste Bloomberg.

Padurea zombi de la Cernobil - copacii morti care refuza sa dispara

In acea zi fatidica, reactorul numarul 4 al centralei nucleare de la Cernobil a explodat in timpul unui test de rutina. Deflagratia a produs un nor radioactiv care a ajuns pana in Norvegia.

A fost cel mai mare accident nuclear din istorie. Comparativ cu un eveniment similar petrecut mai recent, anume cel din 2011, de la Fukushima, Japonia, la Cernobil au fost emise de 10 ori mai multe radiatii decat acum cinci ani.

O "curatenie" care mai continua si astazi

Dezastrul nuclear din 1986 a contribuit la destabilizarea Uniunii Sovietice, care oricum se afla in pragul dezmembrarii, avand in vedere costurile uriase ale "curateniei" initiale. URSS a alocat atunci 15 miliarde de dolari pentru planul de gestionare a deseurilor radioactive, care a inclus contruirea unui sarcofag urias pentru depozitarea lor in siguranta.

In prezent, Cernobilul se afla in administrarea Ucrainei, care are in fata o provocare dificila. Tara vecina Romaniei trebuie sa gestioneze o minune a ingineriei (sarcofagul) si sa se ocupe de ajutarea celor afectati de dezastru, intr-o vreme in care liderii negociaza o intelegere cu creditorii internationali pentru a obtine o finantare care sa impiedice economia sa se prabuseasca, arata Bloomberg.

Dileme, dileme

Sarcofagul respectiv a fost o solutie ingenioasa si a depasit asteptarile specialistilor, avand in vedere ca multi nu credeau ca o sa reziste atat. In consecinta, Ucraina colaboreaza cu Uniunea Europeana pentru ca zona sa fie protejata pentru urmatorul secol.

Astfel, incepand din 2012, la Cernobil se implementeaza planul New Safe Confinement (NSC). Acesta presupune construirea unui scut de otel cu latimea de 260 de metri, care cantareste peste 30.000 de tone. Avand o inaltime de 110 metri, acesta poate gazdui fara probleme Statuia Libertatii din SUA.

Lumea, din nou cu ochii pe Cernobil: Cand va fi gata noul sarcofag

In noiembrie, constructia - care arata ca un urias hangar pentru avioane - va fi pusa peste reactorul ingropat, cu ajutorul unor sine de alunecare fabricate din teflon si otel inoxidabil.

Pentru ca nivelul de radiatii inca e mare, indraznetul proiect nu a putut fi realizat fix langa sarcofag, asa ca e nevoie de aceasta schema pentru ca sa ajunga deasupra locului unde se afla deseurile radioactive.

Ulterior, o membrana va fi pozitionata intre scut si sarcofag pentru a capta praful si reziduurile periculoase.

"Avem o echipa formata din ingineri si experti din multe domenii, de la constructori la electricieni, de la traducatori la specialisti in radiatii", a spus Nicolas Caille, directorul proiectului NSC, pentru Bloomberg.

"Aici lucreaza oameni veniti din toata lumea", a adaugat acesta.

Proiectul a creat 6.000 de joburi, lucru foarte important pentru o tara care se zbate sa supravietuiasca din punct de vedere economic. Oamenii vin zi de zi la munca, isi pun costumele speciale si nu pleaca nicaieri fara aparatul de masurare a radiatiilor.

Cei ce lucreaza aici nu stau la munca un numar fix de ore, ci pana corpul lor a absorbit un anume nivel de radiatii.

Orasul care va inceta sa existe

Slavutici, un oras cu 25.000 de oameni, a fost creat de sovietici in 1986 pentru cei care fie au lucrat la centrala nucleara, fie au fost evacuati dupa dezastru din zonele din apropiere.

In prezent, aici stau cei mai multi dintre angajatii NSC. Problema este ca odata ce proiectul va fi terminat, orasul va muri, deoarece miile de oameni vor fi nevoiti sa-si gaseasca de munca, cel mai probabil in alta parte, avand in vedere ca foarte multe procese si operatiuni de verificare si monitorizare vor fi automatizate, potrivit Bloomberg.

Dar nu va fi usor, pentru ca rata somajului din Ucraina este formata din doua cifre, economia a avut parte de un recul de 10% in 2015, iar inflatia se afla la 20%.

E clar ca fara ajutor din partea altor tari, Ucraina nu ar fi reusit singura sa duca la capat o astfel de munca titanica, cum e gestionarea unor deseuri radioactive. In ultimele decenii, doar SUA au pompat in Cernobil 370 de milioane de dolari.

Porosenko cere ajutor international pentru a evita un nou Cernobil

Dar ce se poate face ca Slavutici sa nu dispara de pe harta? Dmitri Korchak de la Agentia de Dezvoltare Regionala din Ucraina considera ca orasul poate fi salvat. El sustine ca inginerii, fizicienii, biologii si toti specialistii de la NSC care vor ramane fara job ar trebui sa-si uneasca eforturile pentru a crea o universitate.

Cu bani de la Guvern, Slavutici poate deveni un important centru de cercetare si dezvoltare. Insa e nevoie de mult efort pentru a convinge toate partile implicate ca e o idee buna, incheie Bloomberg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Cernobil proiect radiatii, #Cernobil dezastru nuclear, #efecte Cernobil, #30 ani Cernobil , #energia nucleara