Ziare.com

Constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda va costa cinci miliarde de euro

Marti, 14 August 2018, ora 13:45

   

Constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda va costa cinci miliarde de euro
Realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda este estimata la cinci miliarde de euro, iar autoritatile analizeaza ce ajutoare de stat pot acorda investitorilor, printre care si posibilitatea de a vinde energia in afara bursei, se arata intr-un document intitulat "Strategia revizuita de continuare a proiectului unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda", postat pe site-ul Nuclearelectrica.

Aceasta in conditiile in care, inca din 2009, producatorii sunt obligati sa vanda intreaga cantitate de energie pe bursa de profil, transparent si nediscriminatoriu, in urma scandalurilor din anii anteriori legate de faptul ca energia ieftina a ajuns in mainile unor "baieti destepti".

"Se afla in analiza masuri precum: (i) posibilitatea contractarii, de catre societatea de proiect, a energiei electrice inainte de obtinerea licentei de producator, atat pe platforma OPCOM, cat si in afara acesteia si (ii) dezvoltarea unui mecanism de tip CfD (contracte pentru diferenta), model utilizat in cadrul reformei pietei de electricitate din Marea Britanie, care are in vedere sustinerea investitiilor din domeniul energetic in capacitati de productie cu emisii reduse de carbon", arata documentul citat.

In strategia privind acest proiect se mai vorbeste si despre "posibilitatea garantiei de stat drept un instrument necesar pentru securizarea finantarii investitiilor mari de infrastructura energetica, care aduc plus valoare in plan economic si social, cu conditia respectarii legislatiei interne si europene privind ajutorul de stat si cu incadrarea in plafonul de garantii agreat cu organismele financiare internationale".

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Investitii de 5 miliarde euroRealizarea proiectului presupune asigurarea de fonduri pentru investitii estimate la aproximativ 5 miliarde euro, fara activele deja existente in proprietatea Nuclearelectrica si a statului roman.

"Pentru asigurarea acestor fonduri, implementarea Proiectului este prevazuta a se face prin atragerea in mod transparent a capitalului privat al unui IP (investitor privat majoritar - n.r.) cu bonitate si forta financiara, dar si capabilitate tehnologica, care are disponibilitatea sa isi asume riscurile potentiale in faza de executie pentru a beneficia de energie competitiva si sigura pe termen lung (cel putin 50 de ani) in faza de exploatare", potrivit documentului.

Studiul de fezabilitate realizat de Ernst & Young in 2012 arata ca investitia in cele doua reactoare ar fi urmat sa se ridice la 6,45 miliarde de euro, insa suma putea sa fie revizuita dupa realizarea unui nou studiu.

Autorii strategiei revizuite detaliaza ca realizarea reactoarelor 3 si 4 este necesara pentru a inlocui capacitatile care vor iesi din uz in urmatorii ani.

"In vederea satisfacerii necesarului de energie electrica pe termen mediu si lung, la preturi suportabile pentru consumatori, in conditii de calitate, siguranta in alimentare si cu respectarea principiilor dezvoltarii durabile, Romania trebuie sa puna in operare capacitati energetice noi, competitive si cu utilizare de tehnologii curate, care sa acopere deficitul de capacitate apreciat ca va aparea dupa 2015, cu tendinte clare de adancire dupa 2020-2025", spune strategia.

Astfel, cresterea capacitatii energetice a centralei nucleare de la Cernavoda cu inca doua unitati nucleare a fost identificata ca fiind solutia optima de acoperire a deficitului de capacitate dupa 2020, atat din punct de vedere tehnico-economic si al termenului de realizare, cat si din perspectiva utilizarii resurselor interne si infrastructurii nationale existente, dezvoltate pe tipul de tehnologie CANDU.

In plus, proiectul nuclear de la Cernavoda se incadreaza in categoria investitiilor in tehnologii cu emisii reduse de carbon, absolut necesare pentru Romania, in contextul obiectivelor foarte ambitioase de decarbonizare la nivel european, de reducere cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in anul 2030.

"In acelasi timp, este necesar sa avem in vedere faptul ca asemenea proiecte de anvergura sunt caracterizate de infuzii de capital majore in perioada de constructie, dar cu venituri sigure si stabile in perioada de exploatare (capacitatile nucleare functioneaza in baza curbei de sarcina, pe o perioada de 50 de ani, avand o contributie majora la asigurarea securitatii Sistemului Electroenergetic National) ", se mai precizeaza in document.

In noiembrie 2015, reprezentantii Nuclearelectrica si ai companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN) au semnat Memorandumul de Intelegere privind dezvoltarea, constructia, operarea si dezafectarea unitatilor 3 si 4 ale centralei nuclearo-electrice Cernavoda.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre reactoare Nuclearelectrica
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 4893 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

reteaua de distributie rezista?

Daca va creste capacitatea de productie a centralei va trebui sa creasca si capaciatea de distributie ca sa nu ne trezim ca tre sa oprim centrala cand merg eolienele care acum suprasolicita reteaua. O alta idee ar fi sa industrializam zona si sa consumam curentul local.

 

 

S=-a pus

Problema...numai teoretic,daca s-ar construi o hidrocentala cum e cea de Portile de Fier,impreuna cu Bulgarii,am fi independeti energetic.In Quebec Canada,au inchis ultima centrala atomica...din motive de securitate...simplu.Oare cu acesti bani nu am putea incepe aceasta hidrocentrala,curata,securitara...

 

 

1.Unica si imposibila conditie economica nationala pentru realizarea

celor doua grupuri de la Cernavoda este asumarea si realizarea practica a unui PROIECT DE REINDUSTRIALIZARE a Romaniai, in lipsa caruia nici un investitor cu bonitate nu se va angaja in aceasta constructie.
O tara dezindustrializata nu tenteaza pe nimeni in aceasta directie, deoarece investitorul stie ca nu are consumatori seriosi de energie si nu va recupera niciodata banii investiti, iar pronosticurile teoretice in acest sens nu pot constitui un fundament pentru o decizie investitionala de asemena anvergura!
2.Daca guvernul si-ar asuma un proiect de reindustrializare, a doua zi chinezii cu care s-a incheiat in 2015 protocolul, ar veni sa analizeze conditiile oferite si contribitia statului roman la investitie.
In caz contrar si in 2025 se va vorbi despre necesitatea constructiei celor doua grupuri de la Cernavoda, in aceeasi Romanie si mai dezindustrializata.Spun "imposibila conditie" deoarece guvernele postdecembriste sint interesate numai de propriile afaceri de grup sau partid, iar nu de cele generale ale tarii:reindustrializarea!

 

 

Inutila

RSklavagistaRomania are excedent ferm de electricitate. Sunt saptaminii bune din an cu 50% excedent.
Investitie inutila ptr o tehnologie superinvechita.
Daca s-ar face centrale de fuziune, vb de altceva ! Si nu o sa ne vanda marile puteri asa ceva. Putem incerca pe speze proprii, daca suntem lasati.
Grupul 1 si 2 abia isi vor scoate banii in cei 50 de ani de exploatare.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor