Cum a reusit Rusia sa controleze productia de uraniu din SUA: Rolul-cheie jucat de Hillary Clinton

Sambata, 25 Aprilie 2015, ora 16:33
9911 citiri
Cum a reusit Rusia sa controleze productia de uraniu din SUA: Rolul-cheie jucat de Hillary Clinton
Foto: Rosatom

Agentia de energie nucleara a Rusiei controleaza 20% din productia americana de uraniu. Cum este posibil? Prin scheme financiare si prietenii influente.

In urma cu doi ani, societatea controlata de statul rus Rosatom a cumparat o mina de uraniu din orasul canadian Toronto, Uranium One. Achizitia a propulsat agentia rusa, care produce si arme nucleare, in top 5 cei mai mari producatori din lume de materiale radioactive, relateaza Bloomberg.

Odata cu achizitia din Canada, Rosatom a devenit si proprietara unei mine de uraniu, Willow Creek, din statul american Wyoming.

Tranzactia a fost aprobata de un comitet care il include si pe secretarul de Stat american, la acea vremea Hillary Clinton, astazi candidat la alegerile prezidentiale si critic fervent al presedintelui rus Vladimir Putin.

Intelegerea a inclus si o donatie din partea presedintelui Uranium One catre Clinton Global Foundation, a dezvaluit saptamana aceasta New York Times.

Lucruri uimitoare despre Rusia, o super-putere bogata in uraniu

Totusi, intr-un interviu acordat Bloomberg News, Ian Telfer, fostul sef al Uranium One si actual presedinte la Goldcorp Inc., a declarat ca a donat trei milioane de dolari asociatiei de caritate a familiei Clinton in martie 2008, "cand nimeni nu se gandea ca, la un moment dat, Guvernul rus va deveni actionarul principal al Uranium One".

Dar de ce a vrut statul rus mina de uraniu?

Rusia este abia pe locul sase in lume in ceea ce priveste minele de uraniu, insa are o industrie uriasa a combustibililor nucleari. Rosatom a construit afacerea colosala prin procesarea uraniului din focoasele nucleare dezafectate ale Uniunii Sovietice, in baza unui acord semnat cu Statele Unite in anul 1993.

Cum acordul se apropia de sfarsit, Rusia a avut nevoie de o noua sursa de uraniu, iar mina din Canada a fost solutia.

In 2010, un departament al Rosatom a cumparat cea mai mare parte din actiunile Uranium One, iar trei ani mai tarziu Rusia a platit 1,3 miliarde de dolari pentru restul companiei.

Societatea care urma sa devina Uranium One a fost infiintata in 1997 si a fuzionat cu doi competitori in 2005. Doi ani mai tarziu, in 2007, Uranium One a cumparat UrAsia, o companie co-fondata de bacherul canadian Frank Giustra, care detinea mine de uraniu in Kazahstan.

Afacerea Kazahstan

Achizitia minelor a fost finalizata la scurt timp dupa ce Giustra si Bill Clinton l-au vizitat pe presedintele kazah Nursultan Nazarbaev, dezvaluirea fiind facuta pentru prima oara in anul 2008 de catre jurnalistii de la New York Times.

Clinton, Giustra si Telfer, toti au negat ca vizita fostului presedinte american ar fi jucat vreun rol in incheierea afacerii intre canadieni si kazahi.

Prieten apropiat al fostului lider de la Casa Alba, Giustra a fondat alaturi de Clinton o organizatie caritabila menita sa ajute comunitatile din regiunile afectate de exploatarile miniere.

Telfer a oferit nu mai putin de trei milioane de dolari asociatiei, in cadrul unei gale care a avut loc in Toronto, in martie 2008, si la care au participat celebritati precum Tom Cruise, Robin Williams si Elton John. Alte donatii au urmat.

Platile facute de Telfer au venit atat inainte, cat si si dupa ce vanzarea Uranium One catre Rosatom a fost aprobata, in octombrie 2010, de catre Comisia de Investitii Straine din Statele Unite, pentru ca americanii detineau active importante la aceasta mina. Ca secretar de Stat, Hillary Clinton era membru al comisiei.

"Nu am cunoscut-o niciodata pe Hillary Clinton. Am facut donatia pentru a-l sprijini pe Frank Giustra, prietenul si partenerul meu de afaceri de mai bine de 20 de ani. Nu m-am gandit nicio clipa sa influentez pe cineva", a explicat Telfer.

Rusia, amenintata cu noi sanctiuni: Tinta - importul de uraniu

Rosatom a intrat complet in posesia Uranium One la inceputul anului 2013 si, prin intermediul acesteia, si-a intins tentaculele in spatiul international.

Pe langa mina Willow Creek din Wyoming, SUA, si cele din Kazahstan, agentia rusa detine acum si alte mine si active in domeniul minier in Australia, Africa si Statele Unite.

In anul 2013, compania a produs peste 5.000 de tone de uraniu, in principal in Kazahstan, potrivit site-ului oficial al Uranium One. Asta inseamna aproape 10% din productia mondiala si cu 62% mai mult decat face Rusia la ea acasa.

De la Willow Creek au iesit 362 de tone de uraniu, adica 20% din productia Statelor Unite, arata datele Asociatiei Mondiale Nucleare.

Rosatom insasi este o piatra de temelie pentru industria Rusiei, furnizand aproximativ 17% din energia tarii si avand venituri anulale de aproape zece miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#uranoi SUA Rusia, #mina uraniu SUA Rusia, #productie uraniu SUA Rusia , #energia nucleara