Descoperirea care poate schimba lumea: Energie nucleara fara riscuri, cancer sau poluare (Video)

Vineri, 17 Octombrie 2014, ora 09:04
17968 citiri
Descoperirea care poate schimba lumea: Energie nucleara fara riscuri, cancer sau poluare (Video)

O companie din Statele Unite sustine ca a facut o descoperire revolutionara in domeniul nuclear, care ar putea duce, in urmatorii zece ani, la posibilitatea de a construi reactoare nucleare cat o masina, dar cu puterea de a alimenta un oras. Totul, fara poluare sau riscuri pentru populatie.

Descoperirea face parte, mai exact, din sfera fuziunii nucleare, care sta la baza generarii de energie nucleara, relateaza Forbes.

Fuziunea nucleara, principala sursa de energie a stelelor, este inca un domeniu experimental pentru oamenii de stiinta din intreaga lume, care nu au reusit, cel putin pana acum se pare, sa reproduca acest proces.

Cat de sigura este energia nucleara?

De mentionat este faptul ca energia nucleara este obtinuta in prezent prin fisiune nuclera, un proces mai daunator, insa, si care genereaza mai putina energie.

Cu alte cuvinte, fuziunea nucleara este procesul prin care doua nuclee atomice reactioneaza pentru a forma un nou nucleu, cu o masa mai ridicata decat cea initiala, acesta din urma fiind o sursa importanta de energie. Pe de alta parte, fisiunea nucleara reprezinta ruperea unui atom in doua sau mai multe nuclee mai mici.

Expertii sustin ca fuziunea atomica are potentialul de a deveni o sursa nelimitata de energie, care este si ecologica pe deasupra. Specialistii arata ca acest lucru se va intampla cand vor fi create reactoare de fuziune operationale, acestea fiind in prezent in faza experimentala si incapabile de a produce un surplus de energie.

Germania anunta ca nu va reveni "niciodata" la energia nucleara

Astfel, fuziunea creeaza de 3-4 ori mai multa energie decat fisiunea. Mai important, cel mai mare avantaj al fuziunii in fata fisiunii este faptul ca nu produce deseuri radioactive, cauzatoare de cancer.

Compania care sustine ca a facut descoperirea revolutionara este Lockheed Martin din Statele Unite. Tom McGuire, care conduce proiectul, a declarat pentru Reuters ca echipa sa lucreaza la programul de fuziune nucleara de patru ani. El a explicat ca a decis sa faca publice rezultatele abia acum, pentru ca vor sa atraga noi parteneri guvernamentali si din industrie, pentru a le sustine proiectul.

Un reactor-prototip pana in 2017

Cercetatorul american Charles Chase a vorbit anul trecut, la o conferinta Google, despre efortul companiei Lockheed Martin de a construi un reactor de marimea unei remorci, care sa poata genera energie pentru un oras mai mic.

Japonia, la un pas de a renunta la energia nucleara

"Este sigura, este curata, iar Lockheed promite o unitate operationala pana in 2017, care va fi urmata de o linie de productie la scala mare", a spus acesta.

Controlul presiunii si al caldurii fuziunii nucleare este extrem de dificil cand are loc la scala mica, ceea ce face impresionanta descoperirea companiei americane. Lockheed a informat ca va construi prototipul unui reactor de fuziune anul viitor. Daca functioneaza, lumea asa cum o stim acum se va schimba.

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...