Dupa 30 de ani: Cernobil, locul-fantoma care s-a transformat in destinatie turistica

Marti, 26 Aprilie 2016, ora 18:56
8442 citiri
Dupa 30 de ani: Cernobil, locul-fantoma care s-a transformat in destinatie turistica

S-au implinit 30 de ani de la explozia radioactiva de la Cernobil, iar in urma celei mai mari catastrofe nucleare din istorie au ramas cladiri si parcuri abandonate.

Cernobil, un memorial al dezastrului, a devenit acum o populara destinatie turistica, scrie US News.

Cernobil, dupa 30 de ani: Proiectul-mamut care continua curatenia dupa dezastrul nuclear

Fara a fi deranjata de civilizatie in acest timp, zona abandonata a fost impanzita de vegetatie si de animale, captand imaginatia exploratorilor urbani, fotografilor, pasionatilor de jocuri video si impatimitilor de istorie.

Inarmati cu dispozitive care detecteaza nivelul radiatiilor, vizitatorii care au peste 18 ani si care isi dau acordul privind protocoalele de securitate pot hoinari in peisajul postapocaliptic cu ghizi locali.

Marturii cutremuratoare de la cel mai mare dezastru nuclear: Cernobil mi-a otravit copilaria

Oficial, aproape 3.000 de oameni din 50 de tari au vizitat zona de la Cernobil anul trecut, insa operatorii turistici locali estimeaza numarul de vizitatori ca fiind cuprins intre 12.000 si 15.000.

Acestia spun ca si mai multi turisti au venit inainte de 2014, un an care a inceput cu proteste violente in capitala Kiev si s-a incheiat cu ostilitati in care au fost angrenati separatisti prorusi din partea estica a tarii.

Cernobil, dupa 30 de ani: Animatie despre deplasarea norului radioactiv (Video)

Insa, la a 30-a aniversare a dezastrului, operatorii sustin ca sunt foarte aglomerati: "Celor mai multi vizitatori le place sa vada si sa atinga istoria, partea intunecata a istoriei umane", spune Victor Korol, director al SoloEast Travel.

Calatoriile catre locurile unor dezastre faimoase sau locuri unde au avut loc atrocitati au primit titulatura de turism morbid sau intunecat. Thomas Blom, profesor la Universitatea Karlstad din Suedia, sustine ca locul producerii atentatelor de la 11 septembrie 2001, de la New York, reprezinta principala astfel de destinatie. Altele sunt morminte ale unor celebritati, sau faimosul Pompeii, vechiul oras roman ingropat de o eruptie vulcanica.

30 de ani de la accidentul de la Cernobil. Concluzia? Omul e mai periculos decat un dezastru nuclear

De asemenea, un alt loc in care s-a produs o catastrofa nucleara similara celei de la Cernobil, Fukushima, este in prezent in proces de transformare in destinatie turistica, insa oficialii estimeaza ca locul va putea fi vizitat in siguranta peste inca trei decenii.

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...
Comentarii
trolheim
rank 1
Turistii straini merg la Cernobil sa savureze ruinele fostei Uniuni
MacGigi
rank 5
Daca vrei sa fii fosforescent toatat viata, Cernobil este destinatia