Fuziunea nucleara, urmatorul pas in productia de energie?

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 13:34
5777 citiri
Fuziunea nucleara, urmatorul pas in productia de energie?

Producerea de energie la nivel mondial se bazeaza la aceasta ora in principal pe energia eliberata in procesele de fisiune nucleara a unor nuclee de metale grele, cum sunt uraniul si plutoniul.

Datorita cercetarilor efectuate in ultimii 50 de ani, specialistii in fizica nucleara au descoperit si o alta sursa de energie sigura, curata si inepuizabila: energia de fuziune nucleara, scrie Le Figaro.

Aceasta energie se bazeaza pe reactiile de fuziune nucleara, reactii similare cu cele care se produc in stelele din univers. Fuziunea nucleara este procesul prin care doua nuclee usoare se unesc pentru a forma un nucleu mai greu, eliberand o anumita cantitate de energie.

Reactiile termonucleare produse la temperaturi inalte, in care substanta este sub forma de plasma, ar putea fi cheia energeticii nucleare. In natura, reactii termonucleare se produc in Soare si in stele, ele constituind sursa lor energetica.

Unul dintre domeniile cele mai interesante ale cercetarii actuale este posibilitatea de a dirija reactiile termonucleare pentru obtinerea unor surse, practic inepuizabile de energie pe Terra.

Combustibilul nuclear ar fi usor de obtinut si mai ales ieftin, tinand cont ca materia prima este apa, pentru obtinerea deuteriului si tritiului. Singura problema este producerea si mentinerea temperaturilor inalte, pentru obtinerea de energie prin procese de fuziune nucleara.

Pentru obtinerea temperaturilor de 10 la puterea a 8-a Kelvin, plasma trebuie pastrata in spatiul prevazut pentru reactie, aceasta realizandu-se magnetic sau inertial.

Energia foarte mare rezultata este transportata de neutroni, care vor ceda energia lor cinetica unor incinte exterioare, devenind astfel surse de caldura inepuizabile.

La ora actuala, fuziunea nucleara nu a trecut insa de stadiul de cercetare, existand totusi o incertitudine referitoare la capacitatea sa de a genera energie electrica in conditii economice acceptabile.

Franta, impreuna cu alte state industrializate, a initiat deja programul ITER, un experiment la scara larga, pentru realizarea unui reactor nuclear bazat pe procese de fuziune nucleara.

Specialistii francezi considera ca este necesar un deceniu si costuri de peste 20 de miliarde de euro pentru finalizarea proiectului.

In paralel sunt demarate cercetari in Europa si Japonia, referitoare la fezabilitatea tehnologica de exploatare a fuziunii nucleare, din punct de vedere economic.

Viitorul energeticii nucleare se indreapta spre procesele de fuziune nucleara, specialistii estimand ca, incepand cu 2030, vom inaugura primele reactoare de acest tip. Astfel, fuziunea nucleara va oferi o alternativa viabila pentru producerea de energie pe Terra.

Datorita dezastrului din acest an de la Fukushima, decizii politice la nivel european au fost luate in favoarea inchiderii unor reactoare nucleare bazate pe procese de fisiune nucleara. Astfel, guvernul german a decis in martie 2011 sa opreasca toate reactoarele sale nucleare pana in 2022.

Concernul Siemens a anuntat investirea in cercetare si in domeniul energiilor neconventionale a unor sume uriase, intentionand in urmatorii ani sa utilizeze turbine cu gaz, centrale eoliene si solare pentru producerea energiei electrice, scrie Le Point.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#energie atomica, #fuziune nucleara, #centrala fuziune atomica, #energie nucleara , #energia nucleara