Ziare.com

Mai mult de jumatate dintre romani se opun folosirii energiei nucleare - sondaj

Joi, 21 Aprilie 2011, ora 22:50

   

Mai mult de jumatate dintre romani se opun folosirii energiei nucleare - sondaj
Daca inainte de cutremurul din Japonia opinia majoritara era in favoarea energiei nucleare, aceasta s-a transformat ulterior in minoritate, dupa eveniment, astfel ca, in Romania, 59% din cetateni se opun folosirii energiei nucleare, potrivit unui sondaj al Gallup International Association si CSOP.

Totodata, aproximativ jumatate dintre romani se declara ingrijorati sau foarte ingrijorati cu privire la posibilitatea producerii unui incident nuclear in Romania. In acelasi timp, 33% dintre romani considera ca centrala atomica de la Cernavoda nu este protejata in mod corespunzator impotriva accidentelor.

"La nivel global, 49% dintre persoanele intervievate au in prezent o opinie favorabila asupra energiei nucleare, in timp ce 43% declara ca au o opinie nefavorabila energiei nucleare. Nivelul de favorabilitate (opinii favorabile minus opinii nefavorabile) este de +6%. Intrebati care era punctul lor de vedere referitor la acest subiect inainte de evenimentele din Japonia, persoanele intervievate au declarat in proportie de 57% o opinie favorabila fata de 32% o opinie nefavorabila, ceea ce inseamna un nivel de favorabilitate de +25%", se arata in studiul publicat joi.

Cea mai drastica scadere a sustinatorilor energiei nucleare s-a produs in Japonia, unde nivelul de favorabilitate se modifica de la +34% inainte de cutremur la -7% in prezent.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

"In Romania, rezultatele indica de asemenea o scadere a opiniei favorabile asupra energiei nucleare. Daca inainte de evenimentele din Japonia, persoanele intervievate apreciau pozitiv acest tip de energie in proportie de 52% (nivel de favorabilitate de +10%), dupa evenimentele din Japonia, ponderea persoanelor intervievate care apreciaza pozitiv energia nucleara a scazut la 41%. Astfel, nivelul de favorabilitate a devenit -12%", se mai arata in studiu.

Totodata, potrivit Gallup, modificarea opiniei cu privire la folosirea energiei nucleare, permite clasificarea in patru categorii a tarilor in care s-a desfasurat sondajul de opinie publica: categoria A (din care face parte si Romania), unde opinia majoritara in favoarea energiei nucleare s-a transformat in minoritate, categoria B, prin care opinia majoritara in favoarea energiei nucleare s-a diminuat foarte mult (10% sau mai mult), categoria C (opinia majoritara in favoarea energiei nucleare s-a diminuat mai putin,sub 10%) si categoria D (opinia deja minoritara in favoarea energiei nucleare, s-a diminuat si mai mult).

La nivel global, 91% dintre persoanele intervievate au auzit despre cutremurul din Japonia si 81% au auzit despre problemele legate de scurgerile nucleare de la Fukushima. In timp ce pentru majoritatea persoanelor intervievate, principala sursa de informatii cu privire la aceste evenimente a fost mass-media traditionale TV-Radio-Ziare, exista si un procent de 18% care au declarat ca s-au informat in principal de pe Internet.

Japonia are capacitatea sa revina repede la nivelul de dinaintea cutremurului

Cu privire la capacitatea Japoniei de a face fata acestei crize, opinia publica globala este mai degraba optimista. Din cei 48% optimisti, 30% se asteapta ca Japonia sa revina repede la nivelul de dinaintea cutremurului, in timp ce 18% se asteapta ca Japonia sa revina chiar mai puternica din punct de vedere economic, potrivi sondajului citat.

In comparatie, 38% din persoanele intervievate sunt pesimisti si spun ca Japoniei ii va fi greu sa revina la forma economica de dinaintea cutremurului.

In Romania, rezultatele indica un optimism sporit al romanilor cu privire la capacitatea de redresare a Japoniei. Daca ponderea pesimistilor se cifreaza la 27%, parerile optimiste sumarizeaza 71% (56% din romani cred ca Japonia isi va reveni rapid, iar 15% cred ca Japonia va reveni chiar mai puternica).

Sondajul de opinie publica a fost realizat, de catre institutele membre ale Gallup International Association, in 47 de tari din intreaga lume pe un esantion total de 34.000 de persoane intervievate. Perioada de culegere a datelor a fost 21 martie - 10 aprilie 2011.

In Romania sondajul a fost realizat de CSOP (Centrul pentru Studierea Opiniei si Pietei) pe un esantion national reprezentativ de 500 de persoane, intervievate telefonic. Marja de eroare este de +/-4,3%.

Sursa: rNews

Articol citit de 1036 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cercopitecii vor inapoi la opait, lampa cu gaz, itzari si gumari

Cum vor mai vedea atunci OTV, ManeleTV si ProStorp ?!

 

e o prostie,

sa renunti la cea mai eficienta modalitate de obtinere a energiei.Din aceste accidente produse,in scurta istorie a atomului,lumea va invata sa construiasca centrale mai sigure.Eu sint sigur ca energia atomica este cea mai buna pentru viitor.

 

Universul si prostia sunt NEMARGINITE!

Intrebare: daca prostii sunt majoritari trebuie sa-i urmam pe ei? O vina mare o are si MEDIA care in numele democratiei acorda prea mult credit PROSTILOR.

 

Deseuri radioactive!!!

Da!este cea mai profitabila sursa de energie,dar cu deseurile radioactive ce facem,le ingropam in sol,sperand ca recipientele nu se vor sparge si nu vor infecta apa freatica,din care copiii si nepotii nepotilor nostri vor trebui sa bea din aceasta apa radioactiva.Daca toata insula serpilor ar fi fost impanzita cu panouri fotovoltaice si turbine de vant,atunci am fi beneficiat de energie gratis pentru doua Romanii,nu doar una.si n-am fi cheltuit sume enorme pentru constructia de astfel de centrale nucleare diavolesti,care fara indoiala vor disparea de pe tot mapamondul in max.50 de ani (predictia mea).Atunci de ce nu renuntam la astfel de investitii si bani aruncati aiurea inca de pe-acum,si sa investim acesti bani in surse de energii neconventionale si hidrocentrale.

 

MAI FA NISHTE CALCULE DE RANDAMENT ENERGETIC ... DA' INAINTE RE_IA MATEMATICA ELEMENTARA SI FIZICA DE LICEU ... :)):)):))

Dupa AIA, mai vino P'Atchilea, sa discutam SERIOS ...
SUCCESURI !
Iar DEPOZITAREA Desheurilor se poate face in Sarcofage de BETON si PLUMG DINAINTE Construite ...

La Fel ca si Centralele, SUB MUNTZI sau Pamant, ADANC si In BETON Gros cat este nevoie sa fie In-Destructibil Pana la Finele Veacurilor ...

DAR, banu' si lacomia de ban, i-a facut pe Japonezi sa faca o Centrala "ECONOMICA" ...


La RUSHI, la Cernobal, a fost Prrostia UNUI Singur Individ, este Drept, ajun Shef la centrala cALARE pe un Sistem de Selectzie a Personalului, ABSURD, "Comunist: ...

Zevzecu', DIATLOV, Inginer HIDRO_Energetician a facut un Exercitziu Obligatoriu, Impus de Protocolu;' de Securitate ...
Ghelban fiind in Nucleara, a greshit Ceva si s-a speriat si NU a ascultat pe Cei_Care_Se_Pricep ...

Clasi, Zevzecu' TARE in Dosar de Partid si KGB a fost UNS Shef ..PESTE Specialishti ...

Este UNUL dintrre Motivatziunile Faptului ca NU am VRUT sa practic Meseria de Inginer in Romania ...

Modelul era IDENTIC cu Acela din Rusia ...
Este si Principala Explicatziune a Prabushirii Sistemului Comunist in Rusia si in Estul Europii ...
Si, NU este NIMIC AICI, de REGRETAT un Sistem care Nu m-a inghtitzit si APRECIAT, ci de regretat Pierderea Ocaziei Dictaturii de Dezvoltare ...
Sitemul, INCAPUT pe Maini Bune si Mintzi Deshtepte si EDUCATE Bine, ANTRENATE ajungea inca de prin Anii '70 la Calea Chineza de AZI,
CAPITALISM Construit Metodic de Partidul "Comunist" ... :)):)):)) ...

Spre Binele INTREGII Omeniri ...

halal comentariu!!!

La cate aberatii ai scris,probabil tu trebuie sa incepi totul de la scoala primara,nu de la liceu.Te mai dai si grozav pe deasupra cu cofraje de beton idestructibile si tone de plumb, doar in mintea ta limitata de inginer facut la apelul bocancilor exista asa ceva.Uiti ca de fapt betonul incepe sa se dezintegreze dupa doar 100 de ani,iar plumbul nici macar prin vis nu va trebui utilizat pe termen lung.

LA CE LIMBAJ DE COCALAR AI, ESTE EVIDENT CA NICI IN SHTIINTZA NU TE AFLI, DOAR LA LUSTRUIT BOCANCII SAVANTZILOR ...

Ai tras si tu cu Urechile-tzi Lungi si Ne_Spalate la Conversatziunile lor si s-au lipit de

Djegu' Clapaugelor

NUMAI Idei Frante si Asamblate Prrost de Creierashul tau, Mic, Chinuit de Uscaciune, Chircit pe Fundu' Oalei de Os, care se cheama Capatzana ta A Mare,

Mult prea cu Spatziu Excedentar fatza de Mobila Veche, Des_Perecheata si Sparta ... :)):)):))

Matale eshti CHIAR Banal :

FrustrareaSsexuala te face AGRSEIV, Aiurea si in Zadar, de Compensatxiune ... :)):)):))
Ai Nevoie sa te crezi AUM_NU ESHTI ...

Alt_fel ai lua-o pe Campiile Patriei, ca fugarit de Maidanezii EXISTENTZI NUMAI in Capatzana Matale Chinuita ... :)):)):))

Asta FU, ASHA o Scatoalca de In_Cercare si InCurajare ... :)):)):))

Mai vino P'Atchilea, ca Io sunt Amator de amuzamente GRATIS, numai Efortul de a face Bashcalie ma costa, da' NU mult, ca este FFF Ushor cu D'Aia ca Talika ...

ASHA, mai din Fundu' Clasei :)):)):))
Hai, shtergetzi lacrimile si The Mutchs de pe Fatza, Piept si Pupitru si INCEARCA sa paraseshti Hainele de Cocalar ...
ESTE Greu, da' NU Im_Posibil ...
Io, sunt GATA TOTDEAUNA !, TOT Inainte ! ca Pionierii sa te In_Drept, ca pe Cocoshatzi ... :)):)):))

Ii pui la Gard si le aplic Presiune cu o Scandura ... :)):)):))

Da' Rau si Sadic, le spui si Bancuri si se cocosheaza la Locu' lor, Linishtitzi, adica RE_DEVIN Cocoshatzi ... :)):)):))

Ce Treaba am Io, Io le-am dat o Shansa, ca shi Talika ... :)):)):))

ADICA JUMATATE DIN ROMANI TREBUIE SA RE_IA LICEUU' ...

Da' NU se VREA !

Si Ceaushescu a exp[erimentat pe Pielea lui, Im_prrsotirea Romanilor ...
Ori_Ce Bobulatziune In_Culta este FOLOSITA de Zmekeri Externi ajutatzi de Zevzeci de Nemerinici Interni

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor