Mai mult de jumatate dintre romani se opun folosirii energiei nucleare - sondaj

Joi, 21 Aprilie 2011, ora 22:50
1928 citiri
Mai mult de jumatate dintre romani se opun folosirii energiei nucleare - sondaj

Daca inainte de cutremurul din Japonia opinia majoritara era in favoarea energiei nucleare, aceasta s-a transformat ulterior in minoritate, dupa eveniment, astfel ca, in Romania, 59% din cetateni se opun folosirii energiei nucleare, potrivit unui sondaj al Gallup International Association si CSOP.

Totodata, aproximativ jumatate dintre romani se declara ingrijorati sau foarte ingrijorati cu privire la posibilitatea producerii unui incident nuclear in Romania. In acelasi timp, 33% dintre romani considera ca centrala atomica de la Cernavoda nu este protejata in mod corespunzator impotriva accidentelor.

"La nivel global, 49% dintre persoanele intervievate au in prezent o opinie favorabila asupra energiei nucleare, in timp ce 43% declara ca au o opinie nefavorabila energiei nucleare. Nivelul de favorabilitate (opinii favorabile minus opinii nefavorabile) este de +6%. Intrebati care era punctul lor de vedere referitor la acest subiect inainte de evenimentele din Japonia, persoanele intervievate au declarat in proportie de 57% o opinie favorabila fata de 32% o opinie nefavorabila, ceea ce inseamna un nivel de favorabilitate de +25%", se arata in studiul publicat joi.

Cea mai drastica scadere a sustinatorilor energiei nucleare s-a produs in Japonia, unde nivelul de favorabilitate se modifica de la +34% inainte de cutremur la -7% in prezent.

"In Romania, rezultatele indica de asemenea o scadere a opiniei favorabile asupra energiei nucleare. Daca inainte de evenimentele din Japonia, persoanele intervievate apreciau pozitiv acest tip de energie in proportie de 52% (nivel de favorabilitate de +10%), dupa evenimentele din Japonia, ponderea persoanelor intervievate care apreciaza pozitiv energia nucleara a scazut la 41%. Astfel, nivelul de favorabilitate a devenit -12%", se mai arata in studiu.

Totodata, potrivit Gallup, modificarea opiniei cu privire la folosirea energiei nucleare, permite clasificarea in patru categorii a tarilor in care s-a desfasurat sondajul de opinie publica: categoria A (din care face parte si Romania), unde opinia majoritara in favoarea energiei nucleare s-a transformat in minoritate, categoria B, prin care opinia majoritara in favoarea energiei nucleare s-a diminuat foarte mult (10% sau mai mult), categoria C (opinia majoritara in favoarea energiei nucleare s-a diminuat mai putin,sub 10%) si categoria D (opinia deja minoritara in favoarea energiei nucleare, s-a diminuat si mai mult).

La nivel global, 91% dintre persoanele intervievate au auzit despre cutremurul din Japonia si 81% au auzit despre problemele legate de scurgerile nucleare de la Fukushima. In timp ce pentru majoritatea persoanelor intervievate, principala sursa de informatii cu privire la aceste evenimente a fost mass-media traditionale TV-Radio-Ziare, exista si un procent de 18% care au declarat ca s-au informat in principal de pe Internet.

Japonia are capacitatea sa revina repede la nivelul de dinaintea cutremurului

Cu privire la capacitatea Japoniei de a face fata acestei crize, opinia publica globala este mai degraba optimista. Din cei 48% optimisti, 30% se asteapta ca Japonia sa revina repede la nivelul de dinaintea cutremurului, in timp ce 18% se asteapta ca Japonia sa revina chiar mai puternica din punct de vedere economic, potrivi sondajului citat.

In comparatie, 38% din persoanele intervievate sunt pesimisti si spun ca Japoniei ii va fi greu sa revina la forma economica de dinaintea cutremurului.

In Romania, rezultatele indica un optimism sporit al romanilor cu privire la capacitatea de redresare a Japoniei. Daca ponderea pesimistilor se cifreaza la 27%, parerile optimiste sumarizeaza 71% (56% din romani cred ca Japonia isi va reveni rapid, iar 15% cred ca Japonia va reveni chiar mai puternica).

Sondajul de opinie publica a fost realizat, de catre institutele membre ale Gallup International Association, in 47 de tari din intreaga lume pe un esantion total de 34.000 de persoane intervievate. Perioada de culegere a datelor a fost 21 martie - 10 aprilie 2011.

In Romania sondajul a fost realizat de CSOP (Centrul pentru Studierea Opiniei si Pietei) pe un esantion national reprezentativ de 500 de persoane, intervievate telefonic. Marja de eroare este de +/-4,3%.

Citeste si:
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....
Vlad Voiculescu a devenit tată. Prima fotografie a fetiței născute de Laura Ștefănuț: ”Bun venit, Clara Maria! Să fii bine și să faci bine în jurul tău!”
Vlad Voiculescu a devenit tată. Prima fotografie a fetiței născute de Laura Ștefănuț: ”Bun venit, Clara Maria! Să fii bine și să faci bine în jurul tău!”
Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu și Laura Ștefănuț au devenit părinții unei fetițe, pe 14 ianurie 2022. Anunțul a fost făcut de proaspăta mămică vineri, 21 ianuarie....