Marturii cutremuratoare de la cel mai mare dezastru nuclear: Cernobil mi-a otravit copilaria

Marti, 26 Aprilie 2016, ora 14:33
16144 citiri
Marturii cutremuratoare de la cel mai mare dezastru nuclear: Cernobil mi-a otravit copilaria
Foto: Hepta.ro (Arhiva)

Accidentul nuclear de la Cernobil a lasat multe rani deschise. Marti se implinesc 30 de ani de la dezastru, iar noi marturii cutremuratoare ies la iveala.

Zoya Sheftalovici era doar un copil cand s-a produs cel mai grav accident nuclear din istorie. Intr-un amplu material publicat pe Politico, Zoya rememoreaza evenimentele tragice din primavara anulului 1986, dar si cum dezastrul i-a schimbat viata.

Fusese o zi normala de aprilie, nimic nu avea sa prevesteasca dezastrul. Seara, bunica ei, medic, s-a grabit acasa. "Nu o lasati pe Zoya sa iasa afara, inchideti ferestrele, s-a intamplat ceva", a tipat alarmata batrana. O colega al carei sot era un ofiter KGB i-a spus ca un accident cumplit s-a produs undeva in nord. Atat, fara niciun detaliu. Batrana oricum nu auzise niciodata de centrala nucleara de la Cernobil, din apropiere de micutul oras Pripyat.

A fost mai usor de zis decat de facut. Patru oameni - parintii, sora si Zoya - locuiau intr-o singura camera, intr-un mic apartament din Cernauti, la aproape 600 de kilometri de Cernobil. In camera alaturata, locuiau alte cinci persoane. Asadar, noua oameni foloseau o singura baie si o micuta bucatarie. Nu aveau telefon, iar apa si energia electrica erau furnizate cu mari intreruperi.

Cernobil, dupa 30 de ani: Proiectul-mamut care continua curatenia dupa dezastrul nuclear

In marile orase, paradele programate de Ziua Muncii s-au desfasurat conform programului, chiar daca un urias nor radioctiv a acoperit portiuni mari din Ucraina, Belarus si Rusia. Ba, mai mult, la Kiev, la mai putin de 200 de kilometri de Cernobil, un oficial comunist, de rang inalt, a aparut pe scena cu un copil, propriul sau nepot.

Cei care stiau secretul teribil despre accidentul de la Cernobil isi tratau pe ascuns copiii cu iod. Insa vestea ca pe 26 aprilie 1986 s-a produs cel mai mare dezastru nuclear din istorie a ajuns la populatie la saptamani intregi dupa accident.

Zoya isi aduce aminte ca profesorii susoteau prin salile de clasa si vorbeau despre niste ciudatenii la Cernobil. Un taximetrist i-a povestit ca tarziu, in noapte, a vazut un autobuz plin cu copiii celor din partidul comunist, care pleca din Cernauti.

Un barbat care venise din Belarus povestea ca a fost surprins de ploaie, insa picaturile aveau o culoare neagra si un gust metalic. In case, vopseaua cadea pur si simplu de pe pereti.

Zoya isi aduce aminte ca, atunci cand gatea morcovi, mama ei folosea doar o pojghita dinspre exterior. Oamenii care auzisera de accident asa spuneau, ca miezul si coaja de la fructe si legume au fost afectate de radiatii, asa ca le evitau. Votca a ajuns sa fie considerata un cvasi-medicament. Cu cat te ardea mai tare pe gat, cu atat era mai eficienta. Cel putin asa credeau oamenii la vremea aceea.

Cum functiona propaganda

Politicienii vorbeau la radio, dadeau asigurari ca totul e bine si ca riscurile sunt minore. La televiziunea de stat, rapoartele care indicau amploarea fara precedent a dezastrului erau cizelate. Presa de stat recunoastea ca a avut loc un accident, insa acuza media straina ca raspandeste zvonuri false.

Propaganda se pare ca a functionat. Un prieten de familie chiar a venit la Zoya acasa, cu un mesaj transant pentru mama acesteia: "Nu e adevarat, Occidentul capitalist si salbatic ne minte. Daca ar fi fost, intr-adevar, o problema, Partidul era in strada cu megafoane".

Copiii din oras au inceput sa cheleasca

La doua veri de la Cernobil, copiii din oras au inceput sa-si piarda parul, afectiune numita alopecie. Pana in septembrie 1988, cand a inceput anul scolar, peste 100 de copii ramasesera fara par. Unii nu aveau gene si nici sprancene. Parintii lor povesteau cum se trezesc in miez de noapte, speriati de schimbarile bruste de dispozitie ale copiilor.

Intr-o zi, cand Zoya isi peria parul, mama ei a observat ceva ciudat pe scalpul copilei: fata chelise pe o portiune cam cat o moneda. La clinica care investiga boala misterioasa care afecteaza copiii orasului, medicii au realizat niste teste si au gasit urme de taliu (otrava folosita si pentru a ucide sobolanii) in mostrele de par.

Vestile s-au raspandit rapid. Unii spuneau ca taliul vine din Romania, de la o deversare de substante chimice de cealalta parte a Carpatilor. Altii dadeau vina pe taximetristi, care ar fi folosit substante chimice in loc de combustibil. Altii puteau sa jure ca de vina ar fi o scurgere accidentala de combustibil dintr-o racheta SS-40, care urma sa fie scoasa din functiune.

Ani mai tarziu, Zoya a dat peste o carte scrisa de un toxicolog canadiano-ucrainean. El sustinea ca substanta chimica provine de la o fabrica din Cernauti.

Lumea, din nou cu ochii pe Cernobil: Cand va fi gata noul sarcofag

Cazuri de alopecie au devenit mai frecvente la Cernauti, oficialii din Sanatate le-au spus locuitorilor sa ramana in interior cat mai mult posibil, se fiarba apa inainte de a bea sau de a spala legumele, sa nu manance ciuperci si sa evite sa arda lemnele gasite in padure.

Intr-un final, medicii au gasit si cauza imbolnavirii copiilor: centrala de la Cernobil, aflata la 597 de km. Zoya a fost trecuta pe o lista oficiala cu surpravietuitorii de la Cernobil.

Cernautiul s-a golit

In primele zile ale dezastrului de la Cernobil, multi inca aveau incredere in Partidul Comunist, dar pana la sfarsitul lui '88, iluziile despre regimul sovietic era demult apuse.

Asa ca, in 1988, atunci cand infromatiile despre oficialii comunisti evacuandu-si copiii au ajuns la populatie, in Cernauti a inceput sa incolteasca neincrederea. Parintii au ignorat ordinele si, in cateva saptamani, orasul s-a golit. Sora lui Zoya, atunci in varsta de 11 ani, a fost trimisa singura cu trenul pentru a ramane cu o matusa in Kursk, Rusia, la aproximativ 1.000 de kilometri. Bunica ei a strecurat-o pe Zoya peste granita la Balti, Moldova, unde au stat ascunse timp de trei saptamani. Apoi Zoya a calatorit la Odessa, pentru a se intalni cu mama sa.

30 de ani de la accidentul de la Cernobil. Concluzia? Omul e mai periculos decat un dezastru nuclear

Era furtuna in noaptea in care a ajuns Zoya la Odessa. Hotelul prafuit in care se adapostea cu mama ei a ramas fara curent electric. Nici haine de schimb nu aveau, nici bani pentru hrana. La cateva saptamani, s-au intors la Cernauti. Pana in decembrie, parul i-a crescut din nou.

Iarna lui 1988-1989 a fost grea. URSS-ul se destrama si domnea instabilitatea politica. Rafturile magazinelor erau goale. Hrana era rationalizata si banii nu mai aveau valoare. Parintii fetei stateau la cozi interminabile, sperand sa aduca acasa lapte, oua sau carne. Ca sa inabuse tensiunile, autoritatile au deschis inca doua magazine la Cernauti. Zoya isi aminteste ca parintii eu au cumparat un peste. Cand i-a dezlipit eticheta, a gasit o alta: pestele expirase de multa vreme.

In august 1991, Ucraina si-a declarat independenta fata de URSS. Un an mai tarziu, Zoya si familia sa au fugit in Australia. Acum, la 30 de ani de la tragedie, Zoya spune ca evenimentele de la Cernobil o cutremura, o intristeaza foarte tare, o infurie: "Cernobil mi-a otravit copilarie", conchide Zoya.

Comitetul stiintific al ONU (UNSCEAR) recunoaste oficial doar circa 30 de morti printre membrii echipelor de interventie, ca urmare a radiatiilor puternice emise imediat dupa explozie. Un raport controversat al ONU, publicat in 2005, mentioneaza in schimb "pana la 4.000 de decese" in cele mai afectate trei tari. Dupa un an, organizatia Greenpeace a evaluat la 100.000 numarul deceselor provocate de catastrofa nucleara de la Cernobil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#marturii surpavietuitor Cernobil, #dezastru nuclear Cernobil , #energia nucleara