ONG-urile de mediu acuza Guvernul ca face in secret o centrala nucleara

Sambata, 21 Mai 2011, ora 13:08
1895 citiri
ONG-urile de mediu acuza Guvernul ca face in secret o centrala nucleara

Organizatiile de mediu trag un semnal de alarma si sustin ca autoritatile romane proiecteaza o centrala nucleara, fara sa consulte populatia.

Acuzatiile sunt respinse ferm de catre ministerul Economiei, pe care le considera neintemeiate, noteaza Romania Libera.

In 2010, fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, anunta ca Romania intentioneaza sa construiasa o noua centrala nucleara, iar specialisti francezi vor realiza o expertiza pentru a stabili amplasamentul optim pentru aceasta.

Inca de anul trecut Greenpace Romania si Centrul de Resurse Juridice, au solicitat autoritatilor romane, sa prezinte public proiectul viitoarei centrale. Autoritatile au ignorat insa aceste solicitari, motivand ca proiectul nu este definitivat. In consecinta cele doua organizatii au dat in judecata statul roman.

"Instantele omit de cele mai multe ori sa verifice impactul activitatilor sau al planurilor si programelor asupra mediului, considerand ca analiza de oportunitate sau tehnica nu intra in sfera lor de competenta. In plus o astfel de expertiza este costisitoare", declara Catalina Radulescu, avocat specializat in probleme de mediu.

Pe de alta parte, Ministerul Economiei a castigat toate litigiile cu cele doua organizatii.

Totodata, organizatiile de mediu acuza si lipsa aproape totala de transparenta si in cazul proiectului controversat al depozitului de deseuri nucleare de la Saligny.

Potrivit ONG-urilor, autoritatile sunt in curs de elaborare a planului de amplasament si a proiectului tehnic, precum si a studiului de fezabilitate si a strategiei de gestionare a deseurilor. Cu toate aceste, statul roman nici nu a informat populatia privind impactul acestui depozit de deseuri nucleare.

Greenpace si Centrul de Resurse Juridice au castigat in instanta de fond procesul pentru acces la informatii, dar autoritatile nu a furnizat niciun fel de date catre organizatiile non-guvernamentale.

De altfel, Ministerul Mediului a refuzat comunicarea listei privind siturile contaminate istoric desi aceasta a fost intocmita intr-un proiect Phare.

Citeste si:
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Citim deseori în presă că partidele de dreapta nu au reușit să aibă o Curte Constituțională care să le fie „favorabilă“. Curtea Constituțională a României este din nou în...
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 28 ianuarie, decretul privind numirea lui Marcel Boloş în funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a informat...