Paradox nuclear: Hiroshima si-a continuat viata, dar Cernobilul ramane pustiu

Sambata, 16 Noiembrie 2013, ora 11:28
9818 citiri
Paradox nuclear: Hiroshima si-a continuat viata, dar Cernobilul ramane pustiu
Foto: Today Found out

Deasupra oraselor japoneze Hiroshima si Nagasaki a explodat cate o bomba atomica nimicitoare, in august 1945. Dupa patruzeci de ani, in 1986, a explodat reactorul nr. 4 de la Cernobil, cu o putere distructiva mai mica.

Astazi, in Hiroshima si Nagasaki traiesc in bune conditii aproximativ 1,6 milioane de locuitori, in timp ce in jurul fostului Cernobil, pe o raza de aproximativ 30 de kilometri, inca se mai simt consecintele dezastrului, iar zona este aproape nelocuita, potrivit Factroom. Care sa fie cauza? Merita sa le luam pe rand.

Hiroshima si Nagasaki

Deasupra orasului Hiroshima a explodat in 1945 celebrul "Little Boy", lung de circa 3 metri si cantarind 4,5 tone. Continea 63 kg uraniu si a explodat la o inaltime de 500 m deasupra orasului, cand a inceput sa se produca reactia nucleara cu o putere de 16 kilotone TNT.

Au murit pe loc la Hiroshima 70.000 persoane, inca tot atatea au fost ranite, iar 70% din cladirile orasului s-au prabusit la pamant. Dupa un oarecare timp, alte 1.700 de persoane au murit de cancer.

La Nagasaki, a fost lansata bomba "Fat Man", care continea 6 kg de plutoniu si a explodat la aceeasi inaltime de 500 m, cu o putere de 21 kilotone TNT. Intrucat explozia s-a produs deasupra unei vai adanci, o buna parte a orasului a ramas nedistrusa. Cu toate acestea, s-au inregistrat numeroase victime: intre 45.000 si 70.000 morti si circa 75.000 raniti.

Ambele explozii s-au produs conform unui program bine stabilit, care a avut in vedere sa produca distrugeri materiale, menajand totodata contaminarea solului.

Exploziile, produse la 500 m inaltime, au determinat disiparea norului radioactiv si menajarea zonelor de la sol.

Secretormania sovietica

La Cernobil, explozia s-a produs accidental, deci fara un program si fara a putea fi cumva controlata. Cauzele erau strict tehnice: in primul rand, pierderea a o parte din lichidul de racire a produs o crestere rapida a temperaturilor reactorului, iar in al doilea rand, structura de beton a cedat rapid, intrucat constructorii folosisera betoane grele, in locul betonului armat.

In urma exploziei, au fost imprastiate la sol zece tone de combustibil nuclear. Secretomania practicata in fosta URSS nu a permis sa fie evaluat nici macar astazi nici numarul victimelor cazute imediat, nici al celor care au avut de suferit ulterior.

Se stie ca pe suprafata care inconjoara locul exploziei la o distanta de 30 km, spatiul a fost infectat cu izotopi: cesiu-137, strontiu-90 si iod-13. La Hroshima si Nagasaki, substantele radioactive ajunse la sol au fost mai limitate cantitativ si au afectat suprafete mai mici.

Ca urmare, efectele accidentului de la Cernobil s-au simtit o perioada lunga de timp, afectand chiar si persoane din afara Ucrainei, respectv in Belarus si Rusia, numarul total al celor atinsi de cancer tiroidian ridicandu-se la 7.000 pana in anul 2005.

Locul zece

Expertii occidetali au constatat ca efecte neletale ale radiatiilor s-au resimtit la departari foarte mari, intr-o buna parte din emisfera nordica, pana in Anglia, Scotia si Tara Galilor.

Fireste, zona nu este condamnata definitiv, iar natura a inceput sa se refaca. Fauna, care aproape disparuse, se intoarce. Au fost semnalati: elani, cerbi, castori, mistreti, vidre, viezuri, rate salbatice, lebede, berze, ursi, rasi, lupi. Toti acestia se prezinta normal sub aspect fizic, dar cercetarile arata ca gradul de contaminare radioactiva inca mai depaseste limitele admise.

In anul 2006, istitutul american Blacksmith a publicat o lista a celor mai poluate si periculoase locuri de pe paneta. Pe acea lista, nu figureaza nici Nagasaki, nci Hroshima, dar Cernobil ocupa locul zece.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noi complicații în sistemul RO e-Transport: ”Stați să vedeți când încep amenzile și procesele”
Noi complicații în sistemul RO e-Transport: ”Stați să vedeți când încep amenzile și procesele”
Autoritatea Națională de Administrare Fiscală a anunțat că vrea extinderea listei de bunuri cu risc fiscal ridicat monitorizate prin sistemul RO e-Transport și a publicat miercuri, 17...
Detaliile cruciale la care trebuie să fie atenți românii când își caută apartament: „Cu cât o clădire este mai înaltă, cu atât este mai periculoasă”
Detaliile cruciale la care trebuie să fie atenți românii când își caută apartament: „Cu cât o clădire este mai înaltă, cu atât este mai periculoasă”
Unul dintre criteriile importante pe care persoanele care caută să închirieze sau să cumpere un apartament îl iau în considerare este siguranța. Aceasta este dată inclusiv de cât de bine...
#accident nuclear, #explozie nucleara Cerobil, #Bomba atomica Hiroshima , #energia nucleara