Polonia, o amenintare pentru securitatea energetica a Romaniei?

Luni, 31 Ianuarie 2011, ora 12:22
7660 citiri
Polonia, o amenintare pentru securitatea energetica a Romaniei?

In timp ce in Romania 3 din cele mai importante companii care urmau sa investeasca in constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda s-au retras din proiect, amanand si mai mult inceperea lucrarilor care sunt deja intarziate cu doi ani, autoritatile din Polonia au anuntat ca vor sa urgenteze demararea primei centrale nucleare din tara.

Polonezii intentioneaza sa aiba functionala prima centrala nucleara, cu o putere instalata de 3.000 MW - de doua ori mai mare decat a centralei de la Cernavoda, in 2020, iar pana in 2030 sa fie operationala o a doua centrala cu o putere instalata similara, potrivit Warsaw Business Journal.

Costurile primei centrale nucleare, ale carei lucrari ar urma sa demareze in 2016, s-ar putea ridica la aproximativ 35-55 miliarde zloti, echivalentul a 8,9 - 13,9 miliarde euro.

Puterea totala instalata in cele doua centrale nucleare pe care intentioneaza sa le construiasca Polonia va fi aproximativ egala cu ceea ce are in momentul de fata Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie electrica din Romania. Cele 326 de centrale hidroelectrice si statii de pompare, ce insumeaza o putere instalata de peste 6.300 MW, pe care le administreeaza Hidroelectrica asigura o treime din productia interna de energie electrica a Romaniei.

In 2010, productia interna de energie electrica a Poloniei s-a cifrat la aproximativ 163 Twh, urmand ca aceasta sa creasca la peste 187 Twh in 2020, respectiv 215,8 Twh in 2030. Potrivit estimarilor Comisiei Europene, facute luand in calcul o putere instalata in centrale nucleare de 1.515 MW, in 2020, 6,3% din productia interna de energie electrica a Poloniei va fi asigurata din surse nucleare.

In 2030, cand Comisia Europeana anticipeaza ca Polonia va avea o putere instalata in centrale nucleare de 3.899 MW, procentul de energie obtinut pe aceasta cale va urca pana la 13,3% din productia totala. Daca autoriatile de la Varsovia vor reusi sa construiasca cele doua centrale nucleare de cate 3.000 MW fiecare pana in 2030, atunci procentul energiei nucleare ar putea urca spre 20%.

In prezent, peste 91,5% din productia de energie este produsa in termocentrale (cea mai scumpa si poluanta sursa de obtinere a energiei electrice) si doar 1,4% in hidrocentrale, de doua ori mai putin decat se obtine in centralele pe gaz sau in cele pe biomasa. Cu toate acestea, Polonia reuseste sa exporte peste 15TWh anual, cantitate de energie cu 40% mai mare decat ceea ce reuseste Romania sa produca in prezent la Cernavoda.

In urmatorii 20 de ani, puterea instalata in unitatile de productie a energiei electrice din Polonia va creste cu peste 25%, pana la 40.667 MW, in vreme ce in Romania aceasta va creste cu doar 8,1%, pana la 22.072 MW in 2030.

In conditile in care Romania are deja un competitor redutabil pe piata de export, in Bulgaria, care domina deja zona Balcanilor, consolidarea puterii energetice a Poloniei va face tot mai dificila iesirea spre piata de vest.

Bechtel, posibil investitor la reactoarele 3 si 4?

Pe 21 ianuarie, grupul franco-belgian GDF SUEZ, cu o participare de 9,15% in consortiul EnergoNuclear, nemtii de la RWE (9,15%) si spaniolii de la Iberdrola (6,2%) au declarat ca se retrag din proiectul prin care statul roman doreste sa construiasca doua reactoare nucleare in cadrul centralei de energie electrica de la Cernavoda.

In toamna anului trecut, din EnergoNuclear s-au retras si cei de la CEZ, ale caror actiuni au fost cumparate de statul roman. In total, dupa cumpararea actiunilor pe care le-au detinut CEZ, GDF SUEZ, RWE si Iberdrola, statul roman va detine 84,65% din cadrul acestui proiect, de unde initial avea doar 51%.

Singurii investitori ramasi alaturi de statul roman sunt Enel si Arcelor Mittal. Acestora ar putea sa li se adauge Bechtel International Inc, consortiul condus de SNC Lavalin Nuclear Inc, alaturi de care mai sunt Ansaldo Nucleare Spa si Elcomex IEA - si consortiul condus de compania ATOMTECHNOPROM care include alte patru firme din Federatia Rusa.

Potrivit Ministerului Economiei, Bechtel si cele doua consortii au depus scrisorile de intentie si documentele necesare cooptarii in EnergoNuclear, compania care urmeaza sa construiasca unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, pe data de 17 ianuarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#centrala nucleara Polonia, #reactoare 3 si 4, #productie anuala energie electrica , #energia nucleara