Premiera: Deseurile radioactive, evacuate definitiv de pe teritoriul Romaniei

Luni, 24 Decembrie 2012, ora 19:12
3259 citiri
Premiera: Deseurile radioactive, evacuate definitiv de pe teritoriul Romaniei

Transportul in Federatia Rusa a combustibilului nuclear uzat provenind de la Reactorul Nuclear de cercetare si productie radioizotopi VVR-S de pe amplasamentul Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei (IFIN-HH) de la Magurele a fost finalizat duminica, 23 decembrie 2012.

Acest eveniment reprezinta o premiera pentru tara noastra, fiind prima data cand deseurile radioactive sunt evacuate definitiv de pe teritoriul Romaniei, se arata intr-un comunicat al Ministerului Educatiei

Repatrierea combustibilului nuclear uzat slab imbogatit, EK-10, s-a desfasurat in decursul anului 2012 in cadrul Programului de dezafectare a Reactorului Nuclear aprobat si finantat de Guvernul Romaniei, prin trei transporturi: iulie, noiembrie si decembrie. Intreaga cantitate de combustibil nuclear uzat urmeaza sa fie procesata, iar deseurile radioactive rezultate vor fi depozitate definitiv in Federatia Rusa.

Reactorul Nuclear VVR-S a fost construit in perioada 1955-1957. Principalele caracteristici tehnice ale reactorului nuclear VVR-S au fost putere termica de maximum 2 MW termici si apa usoara ca agent de racire, moderator si reflector. Combustibilul nuclear utilizat a fost de tip EK-10 (avand imbogatire initiala in Uraniu-235 de 10%) si de tip S-36 (avand imbogatire initiala in Uraniu-235 de 36.6%). A functionat fara incidente in perioada iulie 1957 - decembrie 1997 cand a fost oprit.

Reactorul Nuclear a fost utilizat pentru cercetari stiintifice cu fascicule de neutroni si pentru productie de radioizotopi destinati industriei, agriculturii, cercetarii stiintifice, educatiei si medicinei. In anul 2002, prin HG-418, a fost oprit definitiv in vederea dezafectarii. Combustibilul nuclear uzat inalt imbogatit de tip S-36 a fost repatriat in Federatia Rusa in anul 2009 cu asistenta si fonduri asigurate de catre Departamentul pentru Energie al SUA.

In anul 2009, prin HG 898 au fost aprobati indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investitie "Dezafectarea reactorului nuclear VVR-S, repatrierea combustibilului nuclear uzat EK-10 si modernizarea instalatiilor Statiei de Tratare a Deseurilor Radioactive".

Procesul de dezafectare a reactorului nuclear VVR-S a inceput in anul 2010 si se va finaliza in anul 2020.

Pentru implementarea proiectului de dezafectare si finalizarea acestuia, in conformitate cu cerintele legale, a fost necesara eliberarea amplasamentului IFIN-HH de intreaga cantitate de combustibil nuclear uzat. Acest lucru creeaza conditiile eliminarii riscului de contaminare radioactiva a amplasamentului Reactorului Nuclear.

Citeste si:
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
Proiectul de lege privind introducerea Certificatului de vaccinare ar putea fi schimbat astfel încât să fie un parteneriat, nu o măsură de coerciție împotriva românilor, a anunțat luni, 29...