Presedintele Nuclearelectrica: Nu exista motive de ingrijorare la centrala Cernavoda

Marti, 29 Martie 2011, ora 16:07
1185 citiri
Presedintele Nuclearelectrica: Nu exista motive de ingrijorare la centrala Cernavoda
Foto: Antena3

Comisia economica a Senatului i-a audiat, marti, pe reprezentantii CNCAN si Nuclearelectrica, pe tema sigurantei centralei de la Cernavoda.

La finalul discutiilor, presedintele CNCAN, Vajda Borbala, a promis ca va prezenta comisiei un raport privind securitatea centralei nuclearelectrice de la Cernavoda in luna mai. De asemenea, s-a convenit infiintarea unei comisii comune a Parlamentului, Ministerului Economiei si Consiliului Judetean Constanta, pentru a nu fi periclitata eficienta functionarii institutiei.

Presedintele Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan (foto), a declarat la finalul audierilor ca nu exista motive de ingrijorare cu privire la posibilitatea unui accident de genul celui de la centrala japoneza Fukushima, produs in urma seismului de 8,9 grade din 11 martie.

"Centrala de la Cernavoda suporta un grad de seismicitate pe Richter de 8 grade", a precizat Budulan, in conditiile in care in Romania seismologii nu anticipeaza ca este posibil un cutremur in Romania care sa depaseasca 7,5 grade pe scara Richter.

Japonia cere ajutorul Frantei, la centrala de la Fukushima

Presedintele Nuclearelectrica a respins acuzatiile aparute in presa cu privire la licitatiile efectuate, spunand ca totul s-a desfasurat in conformitate cu legea.

De asemenea, acesta a declarat ca informatia aparuta in cablogramele Wikileaks, potrivit careia doar 7 oameni ar fi pregatiti sa actioneze la centrala nucleara Cernavoda in caz de dezastru, este o "dezinformare".

"Noi oricand avem 50 de oameni gata sa intervina", a declarat Pompiliu Budulan, subliniind si ca personalul este instruit in permanenta cu privire la modul in care trebuie sa actioneze in cazul in care exista probleme.

Saptamana trecuta, social-democratii au anuntat ca vor solicita infiintarea unei comisii de ancheta la nivelul Senatului care sa analizeze achizitia amortizoarelor seismice de la centrala atomica de la Cernavoda, piese care ar fi fost furnizate de un sponsor electoral al PD-L, informeaza Newsin.

De asemenea, intr-o telegrama Wikileaks aparuta luni in presa, echipa de interventie de la centrala nucleara de la Cernavoda, formata din numai sapte oameni, nu ar face fata unui dezastru. In 2008, centrala de la Cernavoda ar fi fost vizitata de un diplomat american, ale carui concluzii au fost ca in cazul unui accident, "Guvernul ar fi greu pus la incercare".

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#centrala Cernavoda, #Pompiliu Budulan Nuclearelectrica , #energia nucleara
Comentarii