Ziare.com

Reactorul 2 de la Cernavoda a revenit la putere nominala

Luni, 26 Martie 2018, ora 11:16

   

Reactorul 2 de la Cernavoda a revenit la putere nominala
Producatorul de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), care opereaza centrala nucleara din Cernavoda, a anuntat ca Unitatea 2 a revenit la putere nominala luni dimineata, dupa ce reducerea acesteia a fost cauzata de necesitatea inlocuirii unei piese (rulment) la motorul unei pompe de condensat, din partea clasica a centralei.

"Pe durata reducerii de putere, Unitatea 2 CNE Cernavoda a fost conectata la Sistemul Energetic National si a functionat la o putere de aproximativ 300 MW", informeaza compania.

Oficialii societatii spun ca aceste manevre operationale sunt normale si fac parte din activitatea operationala.

"Reducerile de putere nu au niciun impact asupra securitatii nucleare sau operarii reactorului, intrucat acesta ramane conectat la Sistemul Energetic National (SEN) si functioneaza normal, cu indeplinirea tuturor functiilor de securitate nucleara", adauga reprezentantii Nuclearelectrica.

Ei subliniaza ca reducerea de putere a Unitatii 2 si lucrarile de remediere nu au avut impact advers asupra personalului, populatiei si mediului inconjurator, acestea fiind realizate in functie de specificatiile si procedurile centralei.

Compania a anuntat duminica seara ca puterea Unitatii 2 a centralei va fi redusa la 55% (aproximativ 300 MW), dupa ce in urma cu cateva ore societatea a informat ca a oprit controlat Unitatea 1 din cauza unei defectiuni.

De asemenea, reactorul 1 a fost oprit.

"Nuclearelectrica anunta ca Unitatea 1 a CNE Cernavoda a fost oprita controlat in dimineata zilei de 25 martie 2018, ora 09:20. Decizia de a opri controlat Unitatea 1 CNE Cernavoda a fost determinata de aparitia unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei, iar actionarea in conformitate cu proiectul centralei conduce la necesitatea opririi controlate", se arata intr-un alt comunicat.

Specialistii centralei analizeaza cauza, iar Unitatea 1 va fi repornita imediat ce lucrarile de remediere vor fi finalizate, potrivit companiei.

Nuclearelectrica a raportat pentru anul trecut un profit net de 303 milioane lei, mai mare cu 172% fata de anul anterior.

Veniturile din exploatare au urcat cu 15% anul trecut, la 1,93 miliarde lei.

Cele doua unitati de la Cernavoda asigura aproape 20% din productia totala de electricitate a tarii.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 1050 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor