Se cauta investitori privati pentru cea de-a doua centrala nucleara

Duminica, 16 Octombrie 2011, ora 18:08
1688 citiri
Se cauta investitori privati pentru cea de-a doua centrala nucleara

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) nu a stabilit nici pana in prezent o locatie, amplasamentul pentru cea de-a doua centrala nucleara a Romaniei, proiect anuntat de autoritati cu multi ani in urma.

"Deocamdata avem un studiu pre-locational, ce a analizat 102 locatii posibile. Pana la realizarea efectiva a investitiei mai sunt multe de facut. In primul rand, va trebui stabilit un mod de finantare a investitiei si, avand in vedere sumele foarte mari implicate, consideram ca va fi necesara atragerea de capital privat", se arata in datele transmise de minister.

Reprezentantii Ministerului Economiei spun ca pana la stabilirea amplasamentului mai sunt multe etape de parcurs.

"Aceasta depinde de multi factori, dintre care enumeram seismicitatea, geologia solului, existenta infrastructurii de transport (sosele, cai ferate), existenta posibilitatilor de evacuare a puterii electrice in sistem, apa de racire, forta de munca. Odata stabilita locatia posibila, se vor detalia studiile privind impactul asupra mediului si cercetarile geologice in zona si totodata va incepe dezbaterea publica pe acest subiect. In functie de rezultatele acestora, se va lua decizia finala sau se va cauta un alt amplasament", se mai arata in datele trimise de MECMA.

Desi proiectul celei de-a doua centrale nucleare a tarii se regasea si in Strategia energetica a Romaniei pentru perioada 2007 - 2020, totusi, in forma actualizata a strategiei, pentru perioada 2011 - 2020, pusa in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Economiei, acest proiect nu mai este mentionat. Potrivit datelor initiale, cea de-a doua centrala nucleara care ar urma sa fie construita in Romania trebuia sa fie gata pana in anul 2030, cu zece ani mai tarziu decat fusese anuntat initial, si ar avea o putere instalata de 1.000 MW.

In prezent, singura centrala nucleara a tarii se afla la Cernavoda si este compusa din doua reactoare cu o putere instalata de circa 700 MW fiecare. In momentul de fata se are in vedere construirea altor doua noi reactoare nucleare, investitie care s-ar putea ridica la circa patru miliarde de euro, care vor fi puse in functiune dupa 2019.

Energia electrica produsa anual de Unitatile 1 si 2 CNE Cernavoda reprezinta circa 20% din productia de electricitate totala a Romaniei.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#centrala nucleara Romania, #Ministerul Economiei centrala nucleara , #energia nucleara