Se cauta loc de veci pentru deseurile radioactive

Miercuri, 30 Martie 2011, ora 23:58
4668 citiri
Se cauta loc de veci pentru deseurile radioactive
Foto: Arhiva

Depozitarea deseurilor radioative, o grava amenintare pentru omenire, nu este rezolvata nicaieri in lume, decat prin provizorate.

Poate de aceea, s-au propus pana acum cele mai nastrusnice solutii, unele cu aspect de SF: containere uriase scufundate in ocean sau rachete care sa plece cu ele si sa nu se intoarca niciodata pe Terra.

Varianta suedeza - o solutie realista

Mult mai practica, firma SKB, din Suedia, a reusit sa elaboreze proiectul unui urias depozit permanent de reziduuri nucleare - primul din lume. Asta se intampla cu mult inainte de recenta catastrofa nucleara japoneza.

Proiectul s-a aflat, si se afla inca, in atentia specialistilor, iar, dupa Fukushima, devine cu atat mai actual. In timp, volumul deseurilor nucleare va creste si ele vor deveni o amenintare mai grava decat centralele.

Expertii de la SKB au lucrat la cercetari si proiecte de la inceputul anilor 80, cand s-a instalat prima centrala nucleara suedeza in peninsula baltica Forsmark, la circa 150 de kilometri de Stockholm. In zona respectiva, Suedia detine o centrala cu trei reactoare.

Tehnologia propusa are in vedere inmagazinarea deseurilor radioactive si depozitarea lor in recipienti de cupru, cu o capacitate de 25 de tone fiecare.

Un sarcofag urias, intr-o stanca de granit

S-a prevazut ca recipientii sa fie ingropati pentru totdeauna, ca un fel de sarcofag, intr-o stanca de granit, sub o patura de betonita.

In susinerea amplasamentului, purtatorul de cuvant al societatii SKB, Saida Laarouchi Engstrom, a declarat ca stanca de granit are o vechime de doua miliarde de ani, este intacta, uscata si prezinta siguranta pentru inca o suta de mii de ani.

Lucrarile ar putea incepe in 2013, iar primele containere de cupru cu deseuri ar putea fi depozitate in 2020. Autorii proiectului prevad chiar perspectiva generalizarii pe plan mondial, intrucat problema preocupa intreaga lume.

Astfel, se va abandona actuala solutie provizorie, cand deseurile centralelor suedeze sunt depozitate - ca si in alte multe parti - in bazine de apa.

Dupa cutremur, multi viteji se arata

Catastrofa petrecuta recent in Japonia ar avea toate motivele sa justifice accelerarea a proiectului, cu atat mai mult cu cat guvenul suedez a si prevazut fondurile necesare, ce urmeaza sa fie alocate.

Dar tot catastrofa provoaca, dintr-o data, retineri din partea multora, inclusiv a expertilor in materie, din Suedia. Dintr-o data, se pune problema reanalizarii solutiei insasi, dupa invatamintele celor petrecute.

Desi SKB isi sustine in continuare proiectul, Colegiul Regal de Stiinte Tehnice din Stockholm, prin specialistul sau Peter Szakalos, declara public ca a facut experimente de pun sub semnul intrebarii concluziile SKB.

Szakalos sustine ca procesul de coroziune ar putea fi de o mie, chiar de zece mii de ori mai rapid, decat s-a avut in vedere in proiect.

Turnand gaz peste foc, portalul rusesc Regnum reaminteste teoria deplasarilor lente pe verticala ale solului "stabil", care pot atinge 50-70 mm/an.

Cate nu se schimba intr-o mie de ani!

Cu titlu de extrapolare, se poate observa ca nu este imposibil ca asemenea deplasari, actionand timp de o mie de ani asupra respectivelor stanci, sa le inalte sau sa le scufunde in sol cu 50-70 m. Concluzia: nicio stanca nu prezinta garantii pe timp indelungat.

In consecinta, chiar suedezii simt ca li se zdruncina increderea in tehnologia la care au trudit trei decenii.

Deutsche Welle constata ca, fata de disputa dintre compania SKB si alti cercetatori, comisia insarcinata cu evaluarea si aprobarea proiectlui a solicitat convocarea unei comisii internationale de experti.

Cu teama in san si speriati de fenomenul Fukushima, este putin probabil ca membrii unor asemenea comisii isi vor lua raspunderea sa dea unda verde proiectului, dar nici nu ar risca sa-l arunce la gunoi.

Cel mai curand, problema se va tergiversa, conform obiceiului clasic al comisiilor. Pe acest fond, cercetatorii temerari vor cauta noi solutii si vor repune pe rol lansarea deseurilor cu racheta, ca sa se descurce cu ele, cum poate, cosmosul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
#seseuri nucleare, #depozit deseuri nucleare, #centrala atomica deseuri , #energia nucleara
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
la Vanghelie in baie ! in 30 de minute , la Vanghelie in baie , deseurile radioactive se transforma in masline , prune si varza ( toate BIO )