Ziare.com

Suspans mondial, privind la viitorul "nuclearelor"

Sambata, 19 Martie 2011, ora 09:44

   

Suspans mondial, privind la viitorul "nuclearelor"
Este tot mai evident ca tragedia din Japonia va avea un impact major in tarile care detin cele 442 reactoare nucleare din lume. Guvernele se pronunta cu prudenta, iar societatile non-guvernamentale cer fatis recurgerea la alte surse de energie.

Sondaje si prudenta

Un sondaj efectuat de revista germana Stern releva ca 80% din repondenti se arata alarmati de pericolul nuclear, iar 63% s-au pronuntat ferm pentru abandonarea tehnologiilor bazate pe aceasta sursa energetica.

Asa cum anunta Le Figaro, cancelarul german Angel Merkel a si dispus oprirea, pe termen de trei luni, a sapte reactoare, cele mai vechi aflate in Germania. In acest timp, se vor face verificari si se vor stabili conditiile si termenele privind repornirea fiecareia in parte - daca va fi cazul.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

La randul ei, Elvetia a anuntat sistarea proiectului de modernizare a reactoarelor existente. Intregul proiect urmeaza a fi reconsiderat, avandu-se in vedere experienta ultimelor zile.

In India, premierul Monmohan Singh a dispus revizuirea imediata a sistemelor de siguranta aferente celor 20 reactoare existente in tara. Abia dupa revizuirea acestora, urmeaza a se analiza si soarta altor centrale, prevazute pentru viitor.

Cel mai mare consumator de energie din lume: China

Cel mai mare consumator de energie din lume detine 13 reactoare, cu o capaciate de 10,8 Gw, toate in functiune. Acestea reprezinta putin: numai 1,9% din totalul energetic al tarii.

Ca urmare, China a simtit nevoia sa-si dezvolte respectivul domeniu, avand in constructie alte 25 reactoare si prevazand pentru viitor inca 50 asemenea instalatii.

Proiectele, intocmite anterior evenimentelor din Japonia, aveau in vedere cresterea capacitatii de productiei a energiei pe baza nucleara de circa opt ori, la nivelul anului 2020.

Pana in prezent, China n-a lasat sa se inteleaga ca renunta la ceva din planurile sale, dar este pregatita sa reanalizeze conditiie tehnice de securitate, in noul context.

Rusia: constructor, producator si exportator

Rusia, al carei enorm potential de hidrocarburi ar putea face fata tuturor necesitatilor energetice ale tarii, detine si ea 32 reactoare si a prevazut construirea altor 26 reactoare, in viitorul apropiat.

Planurile de viitor prevad dublarea productiei de energie pe baza nucleara si amplasarea centralelor sale pe locuri sigure, putin expuse unor ravagii ale naturii.

Societatea Rosatom este angajata de asemenea in construirea de reactoare in afara Rusiei: China, India, Iran sunt pe primul loc. Tot in atentia Rusiei sunt si beneficiarii mai mici, ca Bulgaria sau Turcia.

Cel mai mare producator de energie atomo-electrica din lume

Daca despre China, se spune ca este cel mai mare cosumator de energie, cel mai mare producator pe baza nucleara este SUA.

America detine 104 asemenea centrale in functiune, care furnizeaza aproape 20% din energia consumata. In plus, sunt prevazute alte 23 centrale noi, desi multe voci se pronunta impotriva acestui program, iar senatorul Joseph Lieberman a cerut chiar si un moratoriu privind construirea de noi centrale.

Zilele acestea, presedintele Obama s-a pronuntat pentru precautie, fara abandonarea proiectelor, dar cu aplicarea tuturor masurile tehnice posibile care sa evite accidentele.

Situatia din SUA nu poate fi, de altfel, privita fara sa ne amintim de accidentul de la Three Mile Island (Statele Unite) cand, in anul 1979, un reactor s-a topit la propriu. Precautiile se impun de la sine.

Al doilea producator, la nivel mondial

Franta, situata pe locul doi cu cele 58 reactoare ale sale, are nevoie de aceasta energie nu numai pentru consumul propriu, ci, in mare masura, si pentru export.

Dupa cum relateaza acelasi Le Figaro, presedintele Sarkosy a reafirmat "pertinenta" optiunii nucleare, element esential pentru independenta energetica a tarii, subliniind ca dispozitivele de siguranta din parcul nuclear francez sunt "excelente".

Pozitia presedintelui este explicabila, stiind ca, in economia Frantei, exportul de energie ocupa un loc important. Pe de alta parte, societatea civila se opune energic oricaror planuri nucleare.

De altfel, politicienii sectorului "verde" au cerut oficial o dezbatere la scara nationala si chiar un referendum pe aceasta tema. Recent, au aparut la Paris si manifestatii, cu cateva sute de activisti ai "verzilor".

Italia: intre "da" si "nu"

Italia este poate tara cea mai sensibila la presiunea strazii. Dupa dezastrul de la Cernobil, 80% din populatie consultata in anul 1987 a votat pentru sfarsitul energiei nucleare.

Intre timp, problema a fost reluata, cu prudenta. In 2009, premierul Silvio Berlusconi a reusit sa reinstituie baza legala pentru construirea unor centrale atomo-electrice.

La aceasta, se adauga si faptul ca Italia dispune de excelente surse clasice, oferite de potentialul hidroenergetic al tarii. Pe aceasta baza, societatea civila inca mai activeaza insistent pentru renuntarea la orice proiecte nucleare.

Noi, tarile "mici"

Tarile care detin un numar redus de reactoare au motive sa stea in cumpana cu privire la mentinerea acestora. Din fericire, acestea sunt adesea in zone fara risc seismic.

Astfel, Finlanda, care are patru reactoare in functiune si al cincilea in constructie, si-a propus recent reanalizarea masurilor tehice de siguranta, cu toate ca tara este putin expusa seismelor.

Republica Ceha detine o singura centrala, la Temelin, proiectata sa reziste la 5,5 grade Richter, apreciat acoperitor pentru riscurile existente in zona.

Polonia nu se afla, nici ea, intr-o zona seismica, dar nici nu poseda asemenea instalatii. Abia in 2020, polonezii prevad construirea unei centrale, in nordul tarii.

Slovacia are doua reactoare cu o capacitate de 1760 Mw, la Jaslovske Bohunice si Mochovce, iar Bulgaria si-a dezafectat reactorul de la Kosmodui, ca urmare cerintelor imperative ale UE. In prezent, duce tratative cu compania rusa Atomstroiexport, pentru construirea a doua unitati, de cate 1000 Mw fiecare, la Belene - o zona relativ expusa seismic.

Sub aspect seismic, cea mai expusa ramane, totusi, Romania, a carei centrala de la Cernavoda, se afla la 165 km de capitala tarii, Bucuresti si o distanta nu cu mult mai mare fata de cel mai intens focar seismic din Europa: Vrancea.

In mod ciudat, numeroasele portaluri de pe internet, preocupate de soarta centralelor nucleare din lume, scapa din vedere Cernavoda noastra. Dar acest lucru nu-l putem reprosa Europei: ne cam scapa si noua. Prioritatile noastre sunt: motiunea de cenzura, antrenarea sindicatelor in lupta politica, protestul catre premierul maghiar si - nu in ultimul rand - divortul Columbeanu.

Cine stie care or fi fost prioritatile japoneze pana saptamana trecuta!

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2569 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

accidentul de la Three Mile Island (Etats-Unis)

Musiu Pitigoi, daca tot traduci pe sest, tradu tot. Sau macar mentioneaza sursa, altfel suna a plagiat.

 

catastrofa planetara

Stiind Soarele este intr-o perioada de activitate exacerbata cand exploziile solare se multiplica de la o zi la alta;
Stiind ca exploziile solare pot provoca enorme avarii in alimentarea cu curent electric;
Stiind ca avariile la sistemele de racire ale reactoarelor nucleare pot provoca defecterea reactoarelor si ca efect emiterea de radiatii mortale;
La ce sa mai speram?

 

 

Why is not dangerous and you don't need to leave

http://www.facebook.com/home.php#!/notes/sophie-knight/why-tokyo-is-not-dangerous-and-you-dont-need-to-leave/10150207275913084

 

Daca guvernelor le-ar pasa de sanatatea oamenilor...

a copiilor si a altor generatii,le-ar inchide
treptat,dar ....banii produc tot raul din lume..
interese meschine.

 

Ceata lu Pitigoi dopreste Cernavoda

fara sa se gandeasca la diferente .
in primul rand centralele CANDU folosesc uraniu natural . Al doilea ele pot sa fie descarcate "din mers" ...
Al treilea Cernavoda se raceste cu apa din Dunare. ma rog naspa ca odata ua oprit-o ca era putina apa ... Insa aia din japoneza deoindea de un lac de acumulare.. Cutremurlele pot darama braajele insa e ceva mia greu cu oprirea Dunarii ...

 

Cernavoda

Stimate domnule Pitigoi,

Din cate stiu eu, Cernavoda este construita cu tehnologie si pe model canadian, considerat cel mai sigur la ora actuala. Daca am retinut eu bine, Cernavoda se afla pe locul 12 in lume la capitolul siguranta. Asta ar justifica si "dezinteresul" european in ceea ce o priveste. Avand in vedere distantele geografice amintite, cu greu imi pot imagina alt argument plauzibil. Toate cele bune si respect pentru munca Dvs.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor