Un roman in Huffington Post: Care este pozitia Romaniei in ceea ce priveste armele nucleare?

Joi, 05 Iunie 2014, ora 12:47
4904 citiri
Un roman in Huffington Post: Care este pozitia Romaniei in ceea ce priveste armele nucleare?
Foto: Wikipedia

Un antreprenor roman a realizat un scurt istoric al energiei nucleare din Romania, raspunzand unei intrebari adresate de un utilizator al unui site american.

"Care este pozitia Romaniei in ceea ce priveste armele nucleare?" - este curiozitatea postata pe Quora, un serviciu detinut de Huffington Post.

Mircea Goia, fondatorul RomanianStartups.com, este cel care a raspuns acestei intrebari.

El aminteste ca Romania a semnat un tratat de neproliferare a armelor nucleare. Tara noastra are doua reactoare la Cernavoda, unde se produce energie nucleara, si planuieste sa le extinda.

Constructia lor a inceput in perioada comunista si a fost finalizata dupa 1989. In prezent, ele au o capacitate de 1.400 MW (18% din total).

Insa in momentul in care toate cele patru reactoare de la Cernavoda vor functiona la capacitate maxima, energia nucleara produsa va acoperi 40% din nevoia populatiei.

De asemenea, exista planuri pentru construirea unei noi centrale nucleare in Transilvania, care va avea fie doua reactoare de 1.200 MW fiecare, fie 4 reactoare de 600 MW fiecare. Constructia ar urma sa inceapa dupa 2020.

Tehnologia folosita de reactoarele in functiune este canadiana, numita CANDU, mult mai buna decat cea ruseasca, aminteste antreprenorul roman.

Pe de alta parte, in tara noastra exista si cea mai mare fabrica de apa grea din lume, o substanta chimica esentiala pentru centralele nucleare. De asemenea, si exportam aceasta resursa.

La un moment dat, dictatorul comunist Nicolae Ceausescu se gandea sa fabrice arme nuclere pentru a se apara de rusi, cu care nu era in relatii prea bune, insa nu a mai apucat sa-si duca la indeplinire acest plan.

Suntem o natiune pasnica

"De la declararea independentei, am fost o natiune pasnica. De cele mai multe ori, poporul s-a aparat si nu a incercat sa ii cucereasca pe altii. Am fost in primul rand in timpul razboaiele islamice, in Evul Mediu. De multe ori, am reusit sa invingem turcii, iar acest lucru a insemnat o gura de oxigen pentru Occident", a scris Mircea Goia.

Dupa 1877, cand si-a castigat independenta, Romania nu a purtat razboaie impotriva altor natiuni, cu cateva exceptii.

Una dintre acestea este Razboiul Balcanic din 1913. Tara noastra nu a participat la cel din 1912, cand Bulgaria si alte doua tari s-au luptat cu Imperiul Otoman. Insa am intervenit in anul urmator si ne-am invins vecinii, fapt ce a pus capat luptelor, a adaugat Mircea Goia.

Un alt razboi scurt a fost cu Ungaria, in 1919. Dupa Primul Razboi Mondial (la care a participat si Romania, luptand impotriva Imperiului Austro-Ungar), tara noastra a redobandit Transilvania de la vecinii din est.

Ulterior, am participat si la Al Doilea Razboi Mondial, luptand alaturi de germani, iar in 1944 am schimbat taberele. Apoi, tara noastra a devenit una comunista, la fel ca toate cele care au fost "eliberate" cu ajutorul sovieticilor, mai scrie antreprenorul citat.

Razboiul ascuns intre Rusia si SUA: Energia nucleara - Cat de importanta e pentru Romania

Avand in vedere ca este membru NATO, Romania participa la cateva din actiunile aliantei, precum ar fi teatrele din Irak sau Afganistan.

"In concluzie, suntem o natiune pasnica si nu avem niciun interes sa pornim un razboi impotriva vecinilor nostri sau impotriva oricarei alte tari. Insa, asa cum am mai spus, faptul ca suntem membru NATO vine cu niste obligatii, pe care trebuie sa le indeplinim", a incheiat Mircea Goia.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Romania energie nucleara, #Romania arme nucleare , #energia nucleara