Unde vor merge banii obtinuti de stat din vanzarea pachetului minoritar al Nuclearelectrica

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 18:39
1572 citiri
Unde vor merge banii obtinuti de stat din vanzarea pachetului minoritar al Nuclearelectrica

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a precizat, luni, ca banii obtinuti din listarea pe bursa a Nuclearelectrica prin vanzarea unui pachet minoritar de actiuni ar trebui folositi pentru constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda.

Astfel, suma ar urma sa reprezinte o majorare de capital pentru EnergoNuclear, firma mixta care ar urma sa construiasca reactoarele nucleare 3 si 4, la care Nuclearelectrica detine pachetul majoritar de actiuni.

Ceilalti actionari sunt Enel (Italia) si ArcelorMittal Romania.

"Sunt patru proiecte, pe care insa nu le iau inca in considerare pana nu stim ce vom face cu reactoarele 3 si 4. Vom sti intro luna, o luna si jumatate", a afirmat Nita intr-o conferinta de presa, citat de Mediafax.

Compania de stat Nuclearelectrica a vandut 10% din actiuni prin oferta initiala pe Bursa, pentru 281,8 milioane lei (63 milioane euro), suma minima vizata prin aceasta operatiune, titlurile fiind emise printr-o majorare de capital la care Fondul Proprietatea a participat cu 30,6 milioane lei (6,8 milioane euro).

Nuclearelectrica, succes la bursa: Cat a obtinut statul din vanzarea pachetului minoritar de actiuni

Fara alte listari in afara de cele programate

In plus, ministrul a mentionat ca nu se vor mai vinde actiuni ale altor companii la bursa, cu exceptia celor programate pentru anul viitor, adica Electrica, Hidroelectrica si complexele energetice Oltenia si Hunedoara.

Listarile la bursa ale acestor companii, precum si ale altora, tot controlate de stat, au fost asumate de Guvern fata de Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana.

Pe langa Nuclearelectrica, in acest an statul a scos pe piata de capital compania Transgaz Medias (TGN), printr-o ofera publica secundara.

Pana la sfarsitul anului va fi listat la bursa, prin oferta publica initiala, si producatorul de gaze Romgaz Medias.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#bani vanzare actiuni Nuclearelectrica, #bani bursa Nuclearelectrica, #vanzare actiuni Nuclearelectrica, #oferta Nuclearelectrica , #energia nucleara