Arabia Saudita vrea energie nucleara si solara, desi e primul producator de petrol

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 22:02
1827 citiri
Arabia Saudita vrea energie nucleara si solara, desi e primul producator de petrol
Foto: Energy Climate

Autoritatile tarii cu cele mai mare rezerve de petrol din lume, Arabia Saudita, au anuntat un plan de a dezvolta masiv sursele de energie solara si nucleara, din cauza faptului ca epuizarea rezervelor de combustibili fosili risca sa o lasa fara principalul produs de export.

"Exporturile de petrol si cresterea economica vor fi limitate daca nu exista un mix de energie alternativa", a declarat Hashim Yamani, presedintele unei comisii numite de regele Abdullah pentru a dezvolta energia regenerabila, informeaza CNN.

Principala problema e cresterea accelerata a consumului de energie electrica in regatul saudit. Pana acum, centralele electrice mergeau pe baza de petrol, dar studiile au dezvaluit faptul ca aceasta varianta nu mai e rentabila pe termen lung, atat timp cat, in acest ritm, rezervele tarii vor fi epuizate in 20 de ani.

Desi pretul barilului de petrol pe piata internationala se apropie de 100 de dolari, cel destinat consumului intern costa doar 5 dolari.

In timp ce dezvoltarea unor centrale nucleare va dura 8-10 ani, amplasarea de panouri solare va putea fi realizata mult mai curand.

#Arabia Saudita energie regenerabila, #sauditi nuclear solar , #energie alternativa