ANRE a stabilit pretul mediu reglementat pentru energie electrica in 2013

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 14:59
6519 citiri
ANRE a stabilit pretul mediu reglementat pentru energie electrica in 2013
Foto: Arhiva

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a publicat preturile si cantitatile de energie care fac parte din cosul reglementat, pentru consumatorii finali, inclusiv populatia.

Pentru 2013, ANRE a stabilit, pentru piata reglementata, un pret mediu de livrare a energiei electrice de 155 de lei pe MWh, in timp ce cantitatea se ridica la 15.337.725 MWh.

"Pe baza cantitatilor de energie electrica ce ar urma sa fie produse de fiecare producator, rezultate in urma rularii softului de optimizare PowrSym si cu luarea in considerare a prevederilor specifice privind preluarea pe piata reglementata a energiei electrice produse in cogenerare de inalta eficienta livrata de producatorii beneficiari ai schemei de sprijin tip bonus, ANRE a stabilit, in functie de necesarul consumatorilor care opteaza pentru preturi reglementate, cota parte din productia de energie electrica a grupurilor energetice dispecerizabile ce va fi preluata, in baza obligatiei de serviciu public, pe contracte reglementate", se arata intr-un comunicat al ANRE.

Aprobarea preturilor reglementate de vanzare - cumparare a energiei electrice si cantitatile de energie electrica din contractele incheiate intre producatori si furnizorii clientilor finali, care opteaza pentru preturile reglementate, cu respectarea calendarului de eliminare treptata a acestora, face parte din atributiile ANRE, potrivit noii legii a energiei 160/2012.

Cel mai mic pret reglementat apartine Hidroelectrica SA, de 125 de lei/MWh, iar cel mai mare este pentru Complexul Energetic Hunedoara, de 271 de lei/MWh.

Cantitatea ce mai mare de energie in sistemul reglementat va fi furnizata de Nuclearelectrica, de 5.308.172 MWh, respectiv 34,6 la suta din total, la un pret de 142 de lei/MWh.

Iata restul furnizorilor, cantitatea si preturile aferente:

Eliminarea treptata a preturilor reglementate la electricitate, pentru consumatorii casnici, va incepe in vara acestui an si va dura pana la sfarsitul anului 2017. Pragurile sunt de cate 10 la suta in fiecare an.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#pret reglementat energie electrica, #pret energie electrica ANRE, #pret reglementat electricitate 2013 , #energie electrica