Bucurestenii au de ales din 45 de oferte cu pret mai mic decat cel reglementat la electricitate

Marti, 11 Iulie 2017, ora 15:20
4806 citiri
Bucurestenii au de ales din 45 de oferte cu pret mai mic decat cel reglementat la electricitate
Foto: Arhiva Ziare.com

Consumatorii casnici de energie electrica din Capitala au la dispozitie pe piata libera 45 de oferte de contracte la preturi mai mici decat cele pe care le ofera furnizorul de ultima instanta, dar si 11 oferte la preturi mai mari, potrivit datelor publicate de Autoritatea Nationala de Reglementare (ANRE) pe comparatorul de preturi.

In Bucuresti, furnizorul de ultima instanta, adica cel traditional, este Enel Muntenia Sud, care livreaza energie la un pret stabilit de ANRE. Acest pret final este, de la 1 iulie, de 0,5798 lei pe kWh, cu tot cu TVA, acciza, certificate verzi si contributie la cogenerare.

Insa consumatorii trebuie sa stie ca pot renunta oricand la contractul actual cu Enel si pot alege dintr-o lista de peste 55 de oferte publicate pe comparatorul de preturi de pe site-ul ANRE sau pot negocia separat cu orice firma care are licenta de furnizare a electricitatii.

Astfel, din datele afisate de comparatorul de preturi reiese ca exista 45 de oferte cu preturi mai mici decat ale furnizorului traditional. Totusi, trebuie sa fim atenti ca aceste oferte afiseaza doar pretul energiei, insa de cele mai multe ori firmele cer si un tarif de rezervare pe zi.

Daca luam cea mai buna oferta din punctul de vedere al pretului, cea a furnizorului Tinmar Energy, pretul final este de 0,4566 lei pe kWh, cu 21,15% mai putin decat tariful de ultima instanta, insa se adauga un abonament de 0,35 lei pe zi.

Urmatoarele doua oferte sunt ale Enel Muntenia Sud si Enel Energie, dar pentru piata concurentiala, la pretul de 0,4614 lei pe kWh, cu 20,42% mai mic decat tariful platit prin actualul contract. Compania cere si un abonament de 0,16 lei pe zi.

Si E.ON Energie are o oferta cu 18,65% mai mica, respectiv 0,4722 lei pe kWh, plus 0,2 lei pe zi abonament.

La polul opus, ENEX SRL cere un pret de 0,8029 lei pe kWh, cu 38,48% mai mare decat cel de ultima instanta. Alte oferte cu preturi mai mari sunt ale SC Vienna Energy Forta Naturala SRL - cu 30,27%, Electromagnetica - cu 28,22% sau Energy Network SRL - cu 26,35% mai mare.

ANRE a scumpit energia livrata consumatorilor casnici in regim reglementat cu 8% in medie de la 1 iulie, insa reprezentantii autoritatii au sfatuit de mai multe ori consumatorii sa se orienteze si spre piata libera, unde tarifele sunt cele stabilite cu furnizorul.

"Pentru consumatorii care au incheiat contracte cu furnizorii pe piata libera, pretul nu creste, ci ramane cel din contractul aflat in vigoare", a aratat Niculae Havrilet, presedintele ANRE, la finele lunii trecute.

El a explicat ca furnizorii traditionali, care ofera energie in regim de ultima instanta, au cel mai mare pret de pe piata, pentru ca acesti furnizori trebuie sa poata oferi energie in orice moment, chiar si consumatorilor care raman fara furnizor.

Potrivit lui Havrilet, atunci cand semneaza un contract negociat, consumatorii trebuie sa fie atenti in primul rand la pret, apoi la conditiile contractuale, in ce situatii pot fi deconectati si in ce conditii se face plata.

La randul sau, Silvia Vlasceanu, directorul executiv al Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE), avertizeaza consumatorii sa nu se uite doar la pret, ci si la celelalte elemente care tin de furnizarea de energie, precum locul si modul de plata a facturii, modul de despagubire in cazul unor intreruperi, modul de relationare cu clientii sau perioada de citire a contorului.

Ea a explicat de ce pretul stabilit de ANRE este mai mare decat multe dintre oferte.

"Pentru consumatorii care nu uzeaza de dreptul de eligibilitate, ANRE continua sa stabileasca un tarif. Principiul este ca siguranta se plateste, iar furnizorul de ultima instanta este obligat sa aiba tot timpul o cantitate de energie pe care sa ti-o livreze. Furnizorul acela isi asuma conditiile din lege: sa faca centre de relatii cu clientii, sa aiba call-center, sa raspunda intr-un anumit termen, deci are un standard de calitate foarte bine pus la punct. Noi am insistat ca si ceilalti furnizori, cei concurentiali, sa aiba si ei un standard, chiar daca sunt pe piata libera", a mai spus Vlasceanu.

Potrivit acesteia, orice consumator are dreptul sa-si schimbe furnizorul la 21 de zile si poate negocia inclusiv pachete integrate energie-gaze naturale, daca acea firma are si licenta de furnizare a gazelor.

Intrebata daca este mai bine pentru un consumator casnic sa mearga pe piata concurentiala, ea a raspuns: "Eu nu zic ca este mai bine. Fiecare consumator trebuie sa se gandeasca. S-ar putea sa plateasca cu trei bani mai putin in factura, dar pe termen lung poate sa aiba o intrerupere de curent si suna la furnizor, iar furnizorul ii va spune ca nu e treaba lui, sau nu poate despagubi clientii, sau nu poate plati decat la sediul lor, sau nu vine sa citeasca contorul decat la sase luni.

Exista anumite riscuri daca mergi in piata libera. Este exact ca atunci cand joci la bursa, cand iti asumi anumite riscuri si esti mereu alert sa vezi ce se intampla, sa urmaresti preturile. Poti sa jonglezi: nu-ti place furnizorul, in 21 de zile il schimbi. Dar trebuie sa ai abilitatea, informatia".

De la 1 iulie, pretul final la electricitate pentru consumatorii casnici este format dintr-un tarif reglementat de ANRE, care are o pondere de 10% din pretul total, si dintr-o componenta care reflecta pretul din piata libera, care are o pondere de 90%. De la 1 ianuarie 2018, piata va fi complet liberalizata si toata energia pentru consumatorii casnici va proveni din piata libera.

Presedintele ANRE, catre consumatori: Negociati-va facturile de energie si gaze pentru un pret mai mic

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#consumatori casnici energie, #oferte pret mic energie, #pret energie electrica , #energie electrica