Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Calendarul liberalizarii preturilor in energie, imposibil de implementat?

Marti, 29 Mai 2012, ora 23:45
2896 citiri
Calendarul liberalizarii preturilor in energie, imposibil de implementat?
Foto: Arhiva

Calendarul liberalizarii preturilor prevazut in cadrul Legii energiei electrice este imposibil de implementat, cel putin in cazul liberalizarii pentru consumatorii casnici, a sustinut Stefan Botezatu, partener in firma de avocatura Kinstellar, cu ocazia unei conferinte pe tema strategiei energetice a Romaniei.

Potrivit avocatului, in cazului proiectului Legii energiei electrice, care prevede doua seturi de date, pentru consumatorii casnici si consumatorii industriali, "nu putem vorbi de un calendar serios", in contextul in care intervalul septembrie 2012 si decembrie 2013 pentru liberalizarea preturilor la consumatorii casnici este imposibil de implementat.

Astfel, a explicat Botezatu, inainte de implementare va fi necesara elaborarea unei legislatii suplimentare, pentru care ANRE isi aloca un termen de 9 luni.

De asemenea, el a precizat ca este necesara modificarea proiectului, care prevede in continuare posibilitatea interventiei Guvernului, atunci cand sunt constatate disfunctionalitati majore, in sensul limitarii sau fixarii preturilor pe o perioada initiala de sase luni, cu posibiliatea prelungirii.

Aceasta masura va fi "clar utilizata de catre Guvern", considera avocatul, care a solicitat limitarea interventiei autoritatilor asupra modului in care se va realiza liberalizare prin amendarea proiectului.

Conform acestuia, un calendar credibil este necesar pentru asigurarea predictibilitatii, in absenta caruia investitorii nu isi pot organiza planurile de afaceri.

Liberalizarea preturilor la energie electrica a fost ceruta de Fondul Monetar International.

Daca se va amana liberalizarea, probabil unii furnizori reglementati se vor gandi la actiuni mai serioase", a mai spus Stefan Botezatu.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#liberalizare preturi energie electrica, #pret energie , #energie electrica