Consiliul Concurentei, suspiciuni de monopol de stat pe piata de energie electrica

Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 12:12
2957 citiri
Consiliul Concurentei, suspiciuni de monopol de stat pe piata de energie electrica

Consiliul Concurentei are suspiciuni privind existenta unui monopol al producatorilor de energie electrica aflati in portofoliul statului.

"Analizand forma de proprietate si structura actionariatului societatilor prezente pe piata producerii si comercializarii de energie electrica (cu cote de piata mai mari sau egale cu 1%), in perioada 2008 - 2013, a rezultat ca cei mai importanti producatori de energie electrica ce activeaza pe piata din Romania au actionariat majoritar de stat, exceptie facand unele societati recent intrate pe piata.

Astfel, cea mai mare parte din cantitatea de energie electrica consumata la nivel national in perioada analizata a fost produsa in centrale electrice aflate in portofoliul unor societati cu actionariat majoritar de stat", se arata in raportul Consiliului Concurentei pe anul 2015.

Companiile de stat pot aduce multe beneficii economiei - Care e conditia cruciala

Inaintea adoptarii hotaririi de guvern nr. 429/2013 se putea considera ca societatile la care statul era actionar majoritar aveau putere de decizie independenta, statul mentinandu-si doar o parte din drepturile ce decurgeau din calitatea sa de actionar majoritar.

Actul normativ prevede, insa, pe langa infiintarea Departamentului pentru Energie, si transferul tuturor societatilor de stat din domeniul energetic in administratia acestuia.

In consecinta, tinand seama de acest lucru, Consiliul Concurentei pune sub semnul intrebarii independenta puterii de decizie de la nivelul societatilor din portofoliul statului.

"Suspiciunea privind existenta pe piata producerii si comercializarii de energie electrica din Romania a unei pozitii dominante, detinute de companiile aflate in portofoliul Departamentului pentru Energie, reprezinta o ingrijorare pentru Consiliul Concurentei, intrucat, odata cu trecerea companiilor in discutie din portofoliul Ministerului Economiei in portofoliul Departamentului pentru Energie, atributiile de administrare ale actionarului majoritar au fost intarite", se arata in documentul citat.

Drept urmare, Consiliul Concurentei considera ca este necesara clarificarea situatiei intreprinderilor aflate in portofoliul Departamentuluiui pentru Energie si demonstrarea mecanismului prin care este asigurat cadrul necesar luarii deciziilor in mod independent la nivelul fiecareia dintre aceste societati.

Schimbari drastice la nivel inalt in companiile de stat, la cererea FMI

Ce include hotararea de guvern in cauza

Hotararea nr. 429/2013 prevede urmatoarele, la punctul 14:

Exercita toate drepturile ce decurg din calitatea de actionar al statului privind administrarea, restructurarea, privatizarea, reorganizarea si, dupa caz, lichidarea operatorilor economici cu capital de stat din domeniile coordonate si, in aceasta calitate:

 • a) administreaza participatiile statului la societatile/companiile nationale si societatile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, imputernicindu-i pe reprezentantii sai in adunarea generala a actionarilor sa actioneze pentru cresterea competitivitatii si eficientei economice a acestor societati si companii, pentru restructurarea si pregatirea acestora pentru privatizare;
 • b) desfasoara activitati de privatizare potrivit legii, activitati de monitorizare a indeplinirii obligatiilor asumate prin contractele de privatizare in cadrul activitatii de postprivatizare;
 • c) initiaza, dupa caz, lichidarea societatilor reglementate de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, neprofitabile.
 • C.P.

  Citeste si:
  Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
  Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
  Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
  Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
  Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
  Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....