Cum platesti sanctiuni de 60.000 de euro pe zi din pura nepasare

Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 18:40
3314 citiri
Cum platesti sanctiuni de 60.000 de euro pe zi din pura nepasare

Simpla nepasare ne-ar putea costa 60.000 de euro pe zi, in cazul in care Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) va decide sanctionarea Romaniei pentru transpunerea incompleta a normelor UE privind piata interna a energiei.

Comisia Europeana a introdus in iulie 2013 doua cauze privind energia electrica si, respectiv, gazele naturale. Dosarele au ajuns pe rolul Curtii Europene de Justitie.

Potrivit CE, Romania nu a respectat o mare parte din obligatiile asumate in vederea transpunerii Directivei 72/2009 privind normele comune pentru piata interna a energiei electrice si a Directivei 73/2009 privind normele comune pentru piata interna in sectorul gazelor naturale. Desi statele membre ar fi trebuit sa transpuna integral aceste directive pana la 3 martie 2011.

Tara noastra risca sa plateasca penalitati de aproximativ 30.000 de euro pe zi pentru fiecare cauza in parte, plus cheltuielile de judecata.

"Romania a dat copy-paste la unele din prevederile Directivelor, iar pe altele a uitat sa le transpuna. In cea mai mare parte, e vorba de netranspunere din pura nepasare, nu cred ca motivele tin de coruptie sau altceva", a sintetizat Otilia Ana Nutu, specialista in energie ((Expert Forum), pentru Ziare.com.

Ce nu au reusit sa faca autoritatile

Specialista Expert Forum a identificat urmatoarele tipuri de probleme:

- asigurarea competitiei corecte intre producatori. In legi si reglementari ar trebui sa avem prevederi clare ca: Transelectrica si Transgaz nu vor refuza abuziv accesul vreunui producator la piata prin motive tehnice inventate; iar reglementatorul verifica intr-adevar ca motivele tehnice invocate nu sunt inventate.

La fel, Transelectrica si Transgaz nu se afla in vreun conflict de interese din cauza ca actionarii lor sau membrii din conducerea lor au vreo legatura cu vreun producator.

De pilda, ipotetic vorbind, daca cineva are vreun cuvant de spus la Transelectrica si e si interesat in Hidroelectrica (sa zicem, membru in CA), exista riscul sa-si foloseasca influenta pentru a face Transelectrica sa refuze abuziv accesul la retea pentru un concurent al Hidroelectrica. Comportament anticoncurential.

In categoria smecheriilor tehnice abuzive intra criteriile tehnice in realitate discriminatorii de conectare la retea (de aceea trebuie sa fie publice) sau alte norme tehnice discriminatorii.

O alta problema e ca Transelectrica sau Transgaz au informatii confidentiale despre producatori si trebuie interzis expres in lege ca datele respective sa ajunga la vreun concurent.

- protectia consumatorului. Consumatorii trebuie sa aiba acces la toate informatiile de care au nevoie ca sa-si aleaga furnizorul. Sa aiba acces inseamna ca retelele de distributie trebuie sa aiba planuri de extindere a retelelor pentru conectarea tuturor consumatorilor pentru care acest lucru are sens (evident, daca isi face cineva o casa in varf de munte, nu e problema distribuitorilor).

Reglementatorul ANRE trebuie sa verifice serios planurile lor de investitii si sa aiba capacitatea efectiva sa penalizeze daca nu se fac investitiile. Consumatorii "vulnerabili" (de pilda, cei saraci sau institutii sensibile, ca scolile) nu trebuie deconectati, dar nici protejati prin preturi mici sau permisiunea de a nu plati.

Astfel de consumatori trebuie protejati separat de piata de energie, prin politica sociala a statului, preferabil prin ajutoare de venit.

Aici as mai avea o completare: Directivele UE sunt principii care trebuie transpuse in lege si statele membre pot face legi chiar mai stricte decat impune Directiva.

De pilda, la noi probabil ar trebui sprijiniti cam toti consumatorii casnici de gaze pentru ca, intr-adevar, liberalizarea va afecta cam 90%. Desi sunt discutii de vreo doi ani pe chestia asta si s-a facut si acea impozitare a veniturilor suplimentare din liberalizare ca statul sa aiba resurse, inca nu exista acea schema bine pusa la punct pentru protejarea consumatorilor.

De remarcat ca, prin preturi mici, sunt protejati mai mult marii consumatori, in timp ce consumatorii atat de saraci ca nici nu se pot conecta nu sunt deloc protejati azi. Solutia pentru acestia e liberalizarea pietei plus mecanismele de ajutor social.

- mai exista inca niste chestiuni nerezolvate in lege privind comertul cu energie peste granite. Daca piata de energie e unica, nu trebuie ca unele tari sa-si faca reglementari care limiteaza accesul energiei dintr-un alt stat membru pe piata proprie.

  • Atentie: toate aceste chestiuni pot fi rezolvate prin reglementari, legislatie secundara, hotarari de guvern etc. Eu sunt de parere ca Legea energiei 123/2012 NU trebuie modificata ea insasi, ca cine stie ce mai iese, sunt diferite grupuri de interese care vor sa-si bage si ele coada si cine stie ce articole sensibile, bagate cu greu in aceasta lege, vor disparea daca se rediscuta in Parlament. Majoritatea chestiunilor se pot rezolva prin reglementari ANRE si hotarari de guvern, cu exceptia chestiunilor privind atributiile ANRE.

"Un proces la CEJ dureaza cel putin un an. Dupa parerea mea, ar fi mai interesant daca se misca mai repede Comisia cu investigatia in ajutorul de stat ilegal dat de Hidroelectrica baietilor destepti", a mai mentionat Otilia Ana Nutu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Romania sactiuni UE energie, #Romania proces Comsia Europeana , #energie electrica