Ziare.com

Enel vinde activele din Romania: Ce se va intampla cu facturile noastre la curent

Vineri, 11 Iulie 2014, ora 19:30

   

Enel vinde activele din Romania: Ce se va intampla cu facturile noastre la curent
Consumatorii de energie nu vor fi afectati de decizia Enel de a-si vinde activele de distributie si furnizare din Romania, intrucat tarifele aferente acestor companii sunt valabile pana in 2018, a declarat, vineri, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

"Consumatorii nu vor fi afectati negativ de decizia Enel, pentru ca tarifele care sunt in functiune acum pentru companiile de distributie si furnizare detinute de Enel vor fi valabile si pentru noul proprietar", a aratat Havrilet.

Potrivit acestuia, tarifele reglementate de furnizare si distributie pentru fiecare companie au fost aprobate pentru perioada 2013-2018, insa sunt revizuite anual.

"Eventual tarifele ar putea scadea, daca viitorul proprietar are o capacitate de investitie mai mare si aloca mai multi bani pentru investitii", a completat oficialul ANRE.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Enel a achizitionat in perioada 2005-2006, in Romania, trei companii de distributie si furnizare a energiei, respectiv fostele filiale Electrica Muntenia Sud (inclusiv in Bucuresti), Electrica Dobrogea si Electrica Banat.

Totodata, compania detine si locul trei pe piata productiei de energie regenerabila, avand in portofoliu mai multe parcuri eoliene in Romania.

Decizia Enel care va afecta afacerile din Romania

Anuntul facut de Enel

Grupul energetic italian Enel a anuntat ca boardul sau a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei in Slovacia si de distributie si vanzari din Romania.

Vanzarea activelor de productie din Slovacia si a celor de distributie si vanzari din Romania sunt parte a unui program mai larg de vanzari de active in valoare de sase miliarde de euro, inceput in 2013, si care vizeaza reducerea datoriei Enel. Pana in prezent, acest program a generat suma de 1,6 miliarde de euro.

Activele din Slovacia si Romania, impreuna cu alte active non-strategice, vor contribui cu peste 4,4 miliarde de euro (6 miliarde dolari) la acest program, a anuntat compania intr-un comunicat.

Vanzarile vor implica o participatie de 66% in Slovenske Elektrarne din Slovacia, 64,4% in Enel Distributie Muntenia SA si Enel Energie Muntenia SA, 51% in Enel Distributie Banat SA, Enel Distributie Dobrogea SA si Enel Energie SA, precum si 100% din actiunile Enel Romania Srl.

In cazul activelor din Romania este vorba despre companii care gestioneaza o retea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cota de piata de 34%) si care vand aproximativ 9TWh/an unui numar de aproximativ 2,6 milioane clienti, dintre care 2,4 milioane sunt clienti rezidentiali (aproximativ 20% din piata de retail) si 200.000 sunt companii.

In anul 2013 aceste companii au avut venituri de 1,118 miliarde euro si au generat un profit operational de 289 milioane de euro.

Grupul italian Enel precizeaza ca a informat in mod oficial subsidiarele sale din Slovacia si Romania, precum si actionarii minoritari (companii sau entitati controlate de stat) despre debutul procesului de vanzare si a desemnat drept consultanti financiari BNP Paribas si Deutsche Bank pentru activele din Slovacia si Citigroup si Unicredit pentru activele din Romania in sprijinul operatiunilor de vanzare.

Compania mentioneaza, totodata, ca va furniza la timp guvernelor informatiile relevante.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 5028 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Consumatorul ce sa faca!

El se duce ,sta la coada,plateste sa nu aiba penalizari si tace,tace si...apoi se vaita.

 

anre-istu' asta ne crede fraieri!

" Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

"Consumatorii nu vor fi afectati negativ de decizia Enel, pentru ca tarifele care sunt in functiune acum pentru companiile de distributie si furnizare detinute de Enel vor fi valabile si pentru noul proprietar",
Potrivit acestuia, tarifele reglementate de furnizare si distributie pentru fiecare companie au fost aprobate pentru perioada 2013-2018, insa sunt revizuite anual.

"Eventual tarifele ar putea scadea, daca viitorul proprietar are o capacitate de investitie mai mare si aloca mai multi bani pentru investitii", a completat oficialul ANRE...."
*****************************************************
....pai daca tarifele au fost "aprobate pentru perioada 2013-2018" DAR "sunt revizuite anual", este evident ca ele vor afecta consumatorii de energie ielectrica din Romania !!!!!

 

enelu asta nu-i de stat?

oricum, este un alt grup urias italian care pleaca. agipul a vandut la mol. asta inseamna ca pleaca italienii? daca pleaca trebuie sa vina altii. (sunt curios la ce pret vand astia comparativ cu electrica).si cei care vin cred ca vor fi rusii. in cel mai bun caz pri germania, dar oricum am inca o intrebare, noi ca stat ne putem opune venirii rusilor?

 

@brizbriz 22.14

- ca stat , poate , ca pontax , nu ! :o(((

"Enel vinde activele din Romania: Ce se va intampla cu facturile noastre la curent"


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor