Bucurestenii platesc printre cele mai mari facturi la energie din UE, raportat la venituri

Sambata, 05 Noiembrie 2016, ora 16:42
4281 citiri
Bucurestenii platesc printre cele mai mari facturi la energie din UE, raportat la venituri
Foto: Arhiva Ziare.com

Bucurestenii platesc preturi mici la energie in comparatie cu locuitorii din majoritatea capitalelor europene. Cu toate acestea, facturile la curent sunt extrem de impovaratoare pentru romani, raportat la castigurile lor.

Cel putin asta reiese din studiul realizat de compania finlandeza de consultanta in energie VaasaETT, in colaborare cu autoritatile de reglementare in energie si utilitati publice din Austria si Ungaria.

Astfel, bucurestenii au platit, in medie, in octombrie 2016, 11,91 eurocenti/KWh. Curent mai ieftin exista doar in Tallin (capitala Estoniei - 10,98 eurocenti/KWh), Sofia (capitala Bulgariei - 10,56 eurocenti/KWh) si Belgrad (capitala Serbiei - 6,79 eurocenti/KWh).

Afla de ce bulgarii au curent mai ieftin ca noi

La polul opus, cele mai mari preturi sunt practicate in Copenhaga (capitala Danemarcei - 31,73 eurocenti/KWh) si Berlin (capitala Germaniei - 30,38 eurocenti/KWh).

In plus, in cazul Bucurestiului, costul efectiv al energiei electrice reprezinta doar 32% din pretul final. Restul inseamna costuri de transport, dar si taxe, printre care se numara TVA, contravaloarea pentru certificatele verzi, accizele si contributia pentru cogenerare.

Facturi impovaratoare

Dar daca ajustam aceste preturi in functie de puterea de cumparare, tabloul se schimba dramatic.

Mai exact, Bucurestiul se afla pe locul 6 in topul capitalelor europene cu cele mai impovaratoare facturi la energie electrica - echivalentul a 24,14 eurocenti/KWh. Si asta pentru ca veniturile sunt mici.

O situatie mai proasta o au locuitorii din Varsovia (capitala Poloniei - 26,49 eurocenti/KWh), Madrid (capitala Spaniei - 26,96 eurocenti/KWh), Praga (capitala Cehiei - 29,13 eurocenti/KWh), Berlin (capitala Germaniei - 29,44 eurocenti/KWh) si Lisabona (capitala Portugaliei - 29,94 eurocenti/KWh).

Din punct de vedere al puterii de cumparare, cele mai accesibile facturi de electricitate erau, in octombrie 2016, in Helsinki (echivalentul a 11,06 eurocenti/KWh), Stockholm (13,09 eurocenti/KWh) si Tallinn (15,08 eurocenti/KWh). Media europeana se situa luna trecuta la 20,38 eurocenti/KWh.

Sursa: VaasaETT

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#facturi curent Bucuresti, #facturi energie electrica Bucuresti, #pret energie electrica Bucuresti , #energie electrica