Facturile la curent ar trebui sa fie mai mici - ministrul Economiei

Miercuri, 15 Mai 2013, ora 23:11
2072 citiri
Facturile la curent ar trebui sa fie mai mici - ministrul Economiei
Foto: omnigraphies.com

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, sustine ca facturile la electricitate ar trebui sa fie mai mici, deoarece pretul energiei a scazut foarte mult, iar consumatorii platesc un tarif de cinci ori mai mare decat cel cu care se vinde electricitatea la bursa.

Potrivit Digi 24, ieftinirea pretului la energie electrica a fost datorata energiei eoliene vandute la bursa.

De la inceputul lunii, pretul mediu al unui megawat este de 91 de lei, dar au fost si zile cand a coborat pana la 40 de lei, adica de cinci ori mai mic decat cel platit de consumator.

"Preturile trebuie sa urmeze evolutia generala a pietei. Nu vad de ce in situatia in care piata duce la scaderea pretului kilowatului nu s-ar putea opera reduceri similare si la consumatori", a declarat Varujan Vosganian.

Toti producatorii isi vand productia pe bursa de energie. De aici, furnizorii cumpara electricitatea si o livreaza in casele noastre cu un pret care ajunge la 445 de lei pentru un megawat, de cinci ori mai mare decat cel cu care este cumparat.

Din pacate, consumatorii nu pot beneficia direct de tariful mic de pe bursa pentru ca au unul fix, stabilit de stat. Singura solutie ar fi ca Autoritatea de Reglementare a Energiei sa recunoasca acest pret mai mic si sa il transfere in factura.

Scaderea pretului are si efecte nefaste

Insa pretul mic la bursa are si efecte negative, deoarece producatori precum Hidroelectrica, reactoarele de la Cernavoda sau termocentralele vand energie sub costul de productie si risca sa intre in faliment.

"Mult nu mai poate fi scazut, pentru ca in momentul in care scade mult prea mult, nu numai la nuclear, la toate celelalte, se va trece la operare pe perioada lunga sub costuri", arata Teodor Chirica, membru Forum Atomic European.

O solutie ar fi investitia in unitati noi si mai eficiente, insa autoritatile au abandonat insa marile proiecte, cum ar fi reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda.

In acest moment functioneaza un singur reactor de la Cernavoda, celalalt fiind in perioada de oprire controlata.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#scadere facturi energie electrica, #scadere facturi curent, #Vosganian facturi energie electrica , #energie electrica