Jaful de la Complexul Energetic Oltenia, pe intelesul tuturor

Joi, 30 Mai 2013, ora 18:45

   

Jaful de la Complexul Energetic Oltenia, pe intelesul tuturor
Corpul de Control al prim-ministrului a facut publice, zilele acestea, rezultatele raportului Curtii de Conturi efectuat la Complexul Energetic Oltenia (CEO). Intr-o singura propozitie, documentul poate fi tradus asa: jaf in stil mare.

Aproape 4 milioane de euro au fost sifonati in 2011 si 2012, deci sub guvernarea PDL, prin sponsorizari ilegale, contracte fara acoperire legala sau suplimentari ale unora deja incheiate.

Cand minerii faceau greve si se plangeau de conditiile de lucru, managerii fostelor companii care au fuzionat, respectiv complexurile energetice Turceni si Rovinari, sponsorizau nelegal echipa de fotbal Pandurii Targu-Jiu si semnau contracte cu firme de casa.

Raportul Curtii de Conturi arata ca cea mai mare parte din gaura neagra de la CEO, 18,8 milioane de lei, reprezinta finantarile acordate de fosta SNL Oltenia echipei Pandurii in perioada 2009-2011.

Manager privat, pe filiera MoregaLaurentiu Ciurel, managerul CEO, se plangea de curand ca nu vinde energie din cauza producatorilor de energie eoliana. Managerul privat cu cetatenie australiana, adus de Morega in businessul cu energie, da vina astazi pe greaua mostenire si cauta vinovati.

Mai mult, astazi se pune problema insolventei complexului energetic, in conditiile in care in 2011, Turceni si Rovinari au facut profit.

Nu, domnule Ciurel. Sistemul national preia 30% energie termo si doar 5% energie eoliana. In cea mai mare parte a zilei, energia eoliana ocupa intre 3% si 5% din ce intra in sistemul national. Energia fotovoltaica si mai putin.

Dar energia verde are prioritate in sistem si, in plus, este subventionata chiar de producatorii de energie care polueaza, precum CEO.

De ce nu este CEO perfomant

Curtea de Conturi a constatat in raportul de activitate pe anul 2011 ca fosta SNLO a beneficiat de un ajutor de stat pe care nu l-a cheltuit in totalitate in mod legal, actuala conducere a CE Oltenia, care include fosta SNLO, fiind obligata sa recupereze penalitati, dobanzi si majorari de intarziere in cuantum de peste trei milioane de lei.

Iata de ce CEO nu vinde energie:

In perioada 1 ianuarie 2010-31 decembrie 2012, au fost incheiate, atat de fostele complexuri si SNLO, cat si, ulterior, de CEO, contracte cu trei firme in valoare totala de peste 350 de milioane de lei. Ulterior, aceste contracte au fost suplimentate cu acte aditionale.

In perioada decembrie 2010-aprilie 2012, conducerea Complexului Energetic Rovinari, din care facea parte atunci Tiberiu Trotea - director general, Vasile Avram - contabil sef, Ion Rebedea, director Comercial sau Emanoil Dragomirescu - director comercial adjunct, a incheiat acte aditionale la trei contracte de achizitie publica prin care valoarea acestora a fost suplimentata cu peste 20%.

Cumulat, cele trei contracte au fost suplimentate cu vreo 7,1 milioane lei (1,7 milioane de euro), bani care, cu incalcarea legii, au ajuns la firmele de casa TPSUD Balteni, Succes Nic Com si Expres Transport SRL.

Curtea de Conturi a cerut administratiei CEO sa extinda controlul privind sumele acordate de fostele unitati energetice catre cluburile sportive si pentru anii 2010 si 2011.

Daca initial Curtea de Conturi a stabilit ca CS Pandurii a primit nelegal 8 milioane de lei in 2012, corpul de control al CEO a constatat ca alte 11 milioane de lei au fost acordate nelegal. Prin urmare, CS Pandurii trebuie sa restituie companiei 19 milioane de lei, in timp ce echipele de fotbal de la Motru si Mehedinti, un milion de lei.

CE Oltenia este controlata de Ministerul Economiei si a fost infiintata anul trecut prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari si Turceni si a Societatii Nationale a Lignitului Oltenia.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4810 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Utilizator sters
Jos hotii si mafihotii care neau adus la sapa da lemn !
Jos socetatea malagambista multdealatu dezvoltata !

Sa vie chinejii !
AdyCa
rank 4
Ponta cauta motive ca sa-si puna oamenii lui la CEO
"Managerul privat cu cetatenie australiana, adus de Morega in businessul cu energie, da vina astazi pe greaua mostenire si cauta vinovati." Ponta are interese in zona si cu un manager australian nu poate sa faca "afaceri" paguboase pentru CEO si benefice pentru el si mafia lui. Asa ca si-a asmutit cainii pe CEO ca sa-i dea motive sa demita conducerea si sa-si puna oamenii lui. Dupa care a mai platit si cativa ziaristi care sa scrie niste articole ca acesta si sa arunce cu praf in ochii fraierilor...
rc
rank 5
daca au dovezi clare
sa ii bage la puscarie pe vinovati si sa recupereze ce pot de la ei
Utilizator sters
Peste tot doar Jaf !
Asta e Romania ! Justiție doar pentru Ei și răzbunările lor politice. Nu vezi la pușcărie decit pe cei vizați de un Băsescu ,clientela din spatele politicienilor joacă la două capete , fură cu aprobarea unora sau a altora. Se schimbă doar beneficiarii parandărătului !
Tragicomedian
rank 2
Haha, uslica, mori de-oftica!
Asadar, sub guvernarea PDL, filiera PeNaLilor s-a imbogatit cu 4 milioane.

- Tonto, da tare in PeNaLi, sa moara Kkrau de necaz!
Utilizator sters
A căutat în caru cu fîn.....
....și a găsit comoara pierdută,cea care se pregătea să ia drumu Paraindărătului !
simandrei
rank 1
incet dar sigur
...incet dar sigur, moartea totala a statului se contureaza. vor sfarsi astfel si partidele politice, spre deliciul oamenilor cu adevarat muncitori. vor disparea impozitele (pentru ca nu va mai exista stat). fiecare om va avea, exact atat cat munceste. nici un cent mai mult! vor disparea ajutoare sociale nemeritate! vor disparea pensii obtinute la 45 de ani! vor disparea OAMENI inutili societatii! hahaha...deja mi-am pregatit popcornul...urez o MOARTE rapida statului si institutiilor sale ! abia atunci va veni adevarata prosperitate, cand va fi disparuta institutia statului, cea mai feudala si innapoiata constructie cu un singur rol, acela de a inrobi omul si de a-l secatui de venituri!
Oarecare
rank 2
S-a descoperit gaura neagra...
a economiei romanesti! Evident, s-a petrecut pe timpul guvernarii PDL.
Cel mai interesant este faptul ca "gaura neagra" descoperita, impreuna cu cele descoperite deja dar si cele in curs de descoperire s-a produs brusc, incepand cu 2011. Si mai interesant, oamenii corecti ai PSD-ului, impreuna cu sistemul lor (corect) au descoperit acesta gaura.
Da' e o problema. Dupa cum spune articolul, mare parte a gaurii s-a produs prin ... sponsorizarea unei echipe de fotbal. Sa intelege ca este a PDL-ului? Da' a PSD-ului care e?
La modul serios, domnu' jurnalist, poate ca trebuia sa precizezi faptul ca in Romania, din momentul infiintarii primei firme private a existat genul asta de smecherie: inchei un contract pe o valoare apoi suplimentezi prin acte aditionale. A devenit "cartea de capatai" a tuturor "afaceristilor descurcareti" care au contracte cu firmele statului. Nu s-a aplicat prima data in 2011(de catre PDL) ci in 1990(nu stim exact cine) iar cei despre care vorbesti nu au fost, cu siguranta, primii. Ar fi trebuit sa stii lucrul asta, cu siguranta il stii, dar se pare ca in goana dupa .... tu stii ce, ai uitat un detaliu. Jurnalismul presupune sa cercetezi si sa prezinti datele asa cum sunt, impreuna cu opinia partilor. Parerea ta nu conteaza, faptele conteaza. Fara distorsionari de genul: "jaful... pe intelesul tuturor".... " ..deci sub guvernarea PDL...". De aici deja gasim tehnici de manipulare ...
Esti jurnalist?
Utilizator sters
dar de capusa sova si asociatii(ponta) nimic nimic!!!
capusa avea contracte de asistenta juridica si poate mai are.
PeterPan
rank 5
Stii care e partea cea mai dureroasa aici?
Daca nu era Sova&Co. erau altii, tot dintre "alesii poporului" sau legaturi cu ei. Din '89 pana acum, indiferent de cine a fost la putere, tara a fost jefuita sistematic. In 1866, din tot din cauze asemanatoare a fost adus un rege din Germania, care a mai taiat din coruptie si jaf. Din pacate, azi nu cred ca se mai poate apela la o asa solutie, deci D-zeu cu mila, conducatori buni pt. Romania nu vad momentan.
dragos_66
rank 5
O groapa fara fund tinuta in viata si in scopuri electorale
Aici s-a furat si pe vremea comunismului si mai abitir dupa 1990 . S-au furat multe miliarde de dolari (materiale ,echipament de protectie ,alimente... toate achizitionate la preturi uriase).Un mare tun s-a tras cu ,,compensarile de energie". Creierul afacerii ,d-na Berceanu (profesoara de franceza ,sefa directiei de compensari din Ministerul Economiei) ridica de la CNLO bani cu sacii ca la CARITAS.Si tot asa se fura si acum.Iar noi platim.
PS S-a gasit furnizor de carbune superior ,din import (antracit si huila) care costa la poarta termocentralei mai putin decat lignitul plin de pietroaie de la CNLO si Berbesti. Din motive politice afacerea a fost oprita.
tudorion46
rank 5
imi este gr.eatza sa mai citesc despre toate jafurile!
Ce atzi pazit domnilor guvernantzi de nu v-atzi facut controalele financiare de fond la companiile finantzate de stat? De ce se constata astfel de ilegalitatzi cu sume foarte mari care cu greu mai pot fi recuperate? De ce mereu trebuie sa suporte amaratzii de contribuabili din buzunarele lor furturile care au loc in majoritatea companiilor suburdonate statului? Pe voi cei care nu v-atzi facut datoria cine trebuie sa va controleze shi sa va sanctzioneze? N-ar trebui ca alaturi de directorii shi totzi decidentzi care-shi bat joc de finantzele statului, sa fie condamnatzi in regim de urgentza alaturi de voi care dupa mine suntetzi partashi la toate nenorocirile care apar ca ciupercile dupa ploi?
Sa dea Domnul sa cada pacatul pe voi de la copii celor saraci, care cu mana tremuranda se duc sa plateasca povara de impozite shi taxe de care ulterior nu va intereseaza cum se duc pe apa sambetei!
draki
rank 3
Completare
Din 1866 este invers.Debarcarea lui Cuza a fost premeditata si realizata similar cu cea din 1989 de catre un grup de profitori care doreau -vorba patronului de la antena 3-sa acapareze puterea totala.Carol a fost folosit ca marioneta si ,daca citim scrierile lui Eminescu ,dar si Caragiale si altii,nici el nu a ramas curat.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor