Ziare.com

Lovitura pe piata romaneasca a energiei: CE a aplicat amenzi de peste 1 milion de euro

de Camelia Sisea
Miercuri, 05 Martie 2014, ora 18:26

   

Lovitura pe piata romaneasca a energiei: CE a aplicat amenzi de peste 1 milion de euro
Comisia Europeana (CE) a amendat cu peste 1 milion de euro OPCOM pentru abuz de pozitie dominanta pe piata locala a tranzactiilor de energie electrica pe piata spot, incalcand legislatia Uniunii Europene cu privire la concurenta.

OPCOM administreaza singura bursa de energie electrica din Romania.

Intr-un comunicat publicat miercuri, Comisia Europeana precizeaza ca a descoperit ca OPCOM a discriminat timp de cinci ani comerciantii de energie electrica din afara Romaniei care au sediul in Uniunea Europeana.

"Bursele de energie sunt esentiale pentru functionarea eficienta a pietelor, in interesul clientilor. Comportamentul abuziv al OPCOM a impiedicat comerciantii din UE sa intre pe pietele spot ale bursei din Romania, ridicand o bariera artificiala care incalca regulile UE privind concurenta.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Barierele nationale de acest tip afecteaza finalizarea unei piete unice a energiei, si impiedica dezvoltarea unor piete lichide, eficiente", a spus Joaquin Almunia, comisarul european pentru concurenta.

Intre 2008 si 2013, OPCOM le-a cerut membrilor pietelor spot de energie electrica sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, refuzand sa accepte comerciantii care erau deja inregistrati in scopuri de TVA in alte state membre ale UE.

Potrivit CE, infiintarea unui sediu permanent in Romania pentru a intra pe piata angro de energie electrica din Romania presupune costuri suplimentare si dezavantaje organizatorice pentru comerciantii din UE comparativ cu cei din Romania.

De asemenea, CE precizeaza ca numarul comerciantilor afectati este semnificativ. Pe bursele de energie de pe piete asemanatoare, peste 50% dintre participanti sunt comercianti care nu au sediu local permanent.

Sanctiunile CE vizeaza si compania-parinte a OPCOM - Transelectrica. Astfel, CE a sanctionat Transelectrica si OPCOM cu o amenda de 1.031.000 de euro, cu raspundere in solidar.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1837 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

eu nu prea inteleg ce este gresit in practica Romaniei... firmele

ce desfasoara activitati comercioale pe teritoriul unui stat trebuie sa plateasdca TVA-ul corespunzator volumului de lucrari statului in care isi desfasoara activitatea. Pentru asta, bineinteles ca trebuie sa-si deschida filiala, altfel nu se poate realiza o contabilitate controlabila de statul in care isi desfasoara activitatea si nici nu se poate evita evaziunea fiscala.
Asa e in toata Europa.
Cand am fost detasat cu munca in Austria, firma germana la care lucram a evitat infiintarea unei filiale detasandu-ma la o firma austriaca luata in subantrepriza, astfel incat toata contabilitatea s-a facut conf. legilor austriece, impozitul pe profit si MWSt (TVA) s-a platit statului Austriac.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor