Ministrul Economiei linisteste populatia: Curentul nu se va scumpi in 2012

Luni, 05 Martie 2012, ora 13:43
1805 citiri
Ministrul Economiei linisteste populatia: Curentul nu se va scumpi in 2012
Foto: Arhiva

Pretul energiei electrice furnizata populatiei nu va creste in acest an, a dat asigurari, luni, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Lucian Bode.

"Este exclusa majorarea pretului energiei electrice furnizata populatiei. Avem datoria sa protejam populatia mai ales in aceasta perioada. Anul acesta pretul la electricitate pentru populatie nu va creste. Renuntarea la tarifele reglementate se va face etapizat astfel incat sa asiguram suportabilitatea pentru consumatorii finali", a explicat ministrul Economiei.

Sa ne ingrijoreze deficitul de energie electrica? - Interviu Ziare.com

La inceputul lunii februarie, reprezentantii Comisiei Europene (CE) si ai Fondului Monetar International (FMI) au anuntat ca liberalizarea tarifelor la electricitate pentru consumatorii casnici a fost amanata cu doi ani, astfel ca se va incheia in 2017 si nu in 2015, cum se anuntase initial.

"Nu exista niciun plan de crestere a costurilor la gaze in 2012. La electricitate, pentru consumatorii industriali, procesul va incepe in lunile urmatoare, iar pentru consumatorii casnici procesul va fi mult mai gradual, intr-un calendar care va incepe in 2013", spunea atunci seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

Proiectul Legii energiei ajunge in Parlament

Ministrul Economiei a mai spus ca proiectul Legii energiei va fi trimis in Parlament in luna martie: "In luna martie, vom trimite la Parlament, in regim de urgenta Legea energiei electrice".

Proiectul de lege vizeaza renuntarea etapizata la tarifele reglementate pentru clientii noncasnici in conditiile asigurarii suportabilitatii acestei masuri de catre consumatori.

Propunerea de act normativ stabileste statutul de independenta si autonomie pentru autoritatatea de reglementare in domeniul energiei electrice - ANRE, in acord cu prevederile Directivei europene in acest sens.

Astfel, ANRE poate decide in mod independent cu privire la masurile care sa garanteze o concurenta efectiva, necesara unei functionari corespunzatoare a pietei de energie electrica, si la impunerea de sanctiuni efective, proportionale si cu efect de descurajare impotriva operatorilor economici din domeniu care nu respecta obligatiile legale ce le revin.

Liberalizarea preturilor la gaze si energie, facturi cu 50% mai mari?

De asemenea, proiectul de act normativ cuprinde prevederi legate de protectia consumatorilor, in sensul ca acestia trebuie sa aiba acces la informatii corecte si concrete.

Totodata, clientii finali pot schimba furnizorul de energie electrica in termen de trei saptamani, in baza unei proceduri transparente si pot incheia contracte cu mai multi furnizori de energie in acelasi timp, pentru un singur loc de consum, drept ce le revine exclusiv clientilor noncasnici de mari dimensiuni, a caror putere maxima aprobata prin avizul tehnic de racordare este stabilita prin reglementarile ANRE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#Bode curent scumpi 2012, #majorare energie electrica populatie, #Lucian Bode energie electrica , #energie electrica
Comentarii