Noua lege a energiei electrice, votata in Camera Deputatilor - Adio, baieti destepti

Joi, 14 Iunie 2012, ora 15:20
5983 citiri
Noua lege a energiei electrice, votata in Camera Deputatilor - Adio, baieti destepti
Foto: Arhiva

Proiectul Legii energiei electrice si a gazelor naturale a fost votat, joi, in Camerei Deputatilor, dupa ce anterior fusese aprobata de Comisia de Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor.

Camera deputatilor este camera decizionala. Legea a fost aprobata cu 186 de voturi pentru, trei impotriva si sapte abtineri.

Proiectul legii include prevederi legate de accesul nediscriminatoriu si transparent la energie si liberalizarea pietelor de electricitate si gaze naturale.

Potrivit presedintelui Comisiei de industrii, Iulian Iancu, legea energiei obliga producatorii sa puna in piata in mod transparent, nediscriminatoriu si concurential toata cantitatea de energie electrica, respectiv gaze naturale.

"Cu alte cuvinte, nici un contract nu se mai poate desfasura in spatele usilor inchise. De asemenea, exista o prevedere expresa legata de furnizare ca si procent care ii ramane furnizorului, aici am avut in vedere acel procent care s-a desprins din activitatea de tarif reglementat de Autoritate pe zona casnica si acela a fost luat ca reper si atat le este lasat furnizorilor. Diferenta, oricare ar fi ea pana la pretul final, este colectata de catre statul roman intr-un Fond de Siguranta a Sistemului Energetic National, pentru ca in acesti ani ei nu au participat deloc la siguranta sistemului", a explicat Iulian Iancu, miercuri, dupa votul din Comisia de Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor, conform NewsIn.

In plus, furnizorii care au, in prezent, contracte directe cu Hidroelectrica nu vor mai putea incasa un profit mai mare de 8% din totalul veniturilor.

"Daca profitul lor va depasi acest procent, diferenta de bani va intra intr-un fond special destinat sigurantei sistemului energetic national", a spus Iulian Iancu. UPDATE "Guvernul, cu avizul Consiliului Concurentei, poate decide constituirea unui fond de solidaritate pentru sustinerea financiara a consumatorului vulnerabil, constituit din contributia si/impozitarea suplimentara a profiturilor neasteptate ale producatorilor si furnizorilor de energie electrica si gaze naturale, realizate ca urmare a unor situatii favorabile ale pietei si/sau tranzactii conjuncturale. Modul de constituire si utilizare a fondului se stabileste prin hotarare a Guvernului", se arata in proiectul Legii. Executivul este acela care decide cum se constituie si cum se utilizeaza fondul.

De asemenea, graficul de liberalizare a pietei de energie (gaze si electricitate) va fi aprobat prin Hotarare de Guvern, la propunerea ANRE, a precizat seful Comisiei de Industrii.

El a adaugat ca noua lege impune restrictii la exportul de gaze naturale. UPDATE Acesta prevedere a fost eliminata.

Legea include si prevederi care vizeaza protectia consumatorilor vulnerabili.

Veniturile exceptionale ale producatorilor de gaze, impozitate suplimentar

Pentru a acoperi dificultatile financiare ale populatiei, determinate de majorarea pretului la gazele naturale, vor fi impozitate suplimentar veniturile exceptionale obtinute de producatorii de gaze, a explicat joi ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, in timpul dezbaterii Legii energiei si a gazelor, potrivit NewsIn.

"Cresterea pretului gazelor se va realiza trimestrial sau semestrial si este o crestere rezonabila, astfel incat sa nu aiba o influenta majora, intr-un timp scurt, asupra veniturilor populatiei. Pentru a acoperi dificultatile finanicare ale populatiei care nu ar putea suporta cresterea de pret, se vor impozita suplimentar veniturile exceptionale obtinute de producatorii de gaze", a declarat ministrul Economiei.

Daniel Chitoiu a explicat ca in calendarul realizat de ANRE se prevede ca pretul gazelor va fi majorat pentru consumatorii casnici, incepand cu iunie 2013, pana la sfarsitul anului 2018. "Pentru consumatorii noncasnici, pretul gazelor va fi liberalizat incepand cu luna decembrie a acestui an pana la sfarsitul anului 2014, insa si in cazul in care nu se ajunge la pretul mediu practicat in UE termenul se va prelungi pana la sfarsutul anului 2015", a adaugat Chitoiu.

"Conform angajamentelor luate cu institutiile financiare internationale, avem in vedere ca pana la sfarsitul anului sa elaboram un pachet de legi privind taxarea veniturilor obtinute din produsele petroliere respectiv redeventele pentru toate categoriile de resurse minerale", a mai aratat ministrul Economiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, marți, 23 aprilie, la începutul ședinței de Guvern, să facă demersurile necesare pentru ca toate pensiile să fie...
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
#lege energie electrica, #energie vot Camera Deputatilor , #energie electrica