Piata de energie din Romania ajuta "baietii destepti" si loveste consumatorii - raport

Vineri, 01 Aprilie 2011, ora 14:31
2349 citiri
Piata de energie din Romania ajuta "baietii destepti" si loveste consumatorii - raport
Foto:a1.ro

Un raport al Centrului Roman pentru Politici Europene arata ca Romania a facut pasi inapoi in privinta liberalizarii pietei de energie, in principal din cauza deciziilor discutabile ale guvernantilor, astfel incat principalii beneficiari sunt "baietii destepti" din energie, nu consumatorii.

In timp ce majoritatea statelor UE au luat masuri de liberalizare, Romania si Franta sunt singurele tari care nu au facut aceste lucruri in ultimii trei ani, iar Romania chiar a facut pasi inapoi din cauza deciziilor politice, informeaza raportul CRPE.

Cum piata de elecricitate si mai ales cea de gaz sufera de lipsa de transparenta si de liberalizare, nu poate aparea o concurenta intre companiile implicate, astfel incat pretul este mai mare decat ar fi trebuit sa fie in mod normal. Situatia pare sa se inrautateasca, mai ales ca se pregateste crearea a doua noi companii energetice, care ar inchide si mai mult piata, cu aceleasi efecte.

Mai mult, faptul ca pentru unele companii, in special cele de ingrasaminte, pot consuma doar gaz mai ieftin, din productie interna, afecteaza platitorul de taxe roman, care trebuie sa subventioneze din buzunarul sau o cantitate de gaz echivalenta cu tot ceea ce consuma toti utilizatorii casnici din Romania.

Acelasi raport vorbeste si despre propunerile legislative ale ANRE, publicate exact inainte de termenul limita dat de Uniunea Europeana, astfel incat nu exista timp pentru o dezbatere publica efectiva.

"In Parlament, conform informatiilor publice disponibile pe site-ul Camerei Deputatilor, se discuta in comisia pentru industrii si servicii de cateva luni bune un amendament minor la legea energiei electrice si a gazelor. Este imposibil ca un asemenea amendament (majorarea de 5 ori a sanctiunilor pentru contraventii) sa necesite din mai anul trecut dezbateri saptamanale la care participa adeseori Ministerul Economiei, ANRE si ANRM (reglementatorul pentru resurse minerale).

In realitate, dezbaterile se pare ca ar fi pe Pachetul Energetic, lucru care pare insa bine ascuns de ochii publicului larg. In aceste conditii, exista un risc major ca toata discutia sa ramana cvasi-secreta, iar forma finala a legii sa apara ca un amendament major in camera decizionala, pentru a se evita dezbaterea publica pe parcurs", se mai arata in raport.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, criticată pentru prelungirea plafonării prețului la energie. „Amestecul statului distorsionează piața și aduce taxe mai mari”
România, criticată pentru prelungirea plafonării prețului la energie. „Amestecul statului distorsionează piața și aduce taxe mai mari”
Trei experți internaționali în energie prezenți la conferința „Romanian Energy Market Conference. Securitatea aprovizionării cu gaze în etapa post-plafonare a prețului”, organizată de...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#piata energie Romania, #raport CRPE energie , #energie electrica
Comentarii
Poza Cob
Cob
rank 5
Va gasi domnu7l boc mijloace ca aceasta lege in dezbatere , sa fie corecta. BNaiwetii destepti vor pierde cu siguranta. Domnul Bofc nu accepta smecherii ligale.