Se va stinge lumina, fara investitii?

Joi, 31 Mai 2012, ora 12:27
2524 citiri
Se va stinge lumina, fara investitii?
Foto: Arhiva

Romania are nevoie de investitii in sectorul energetic in valoare de 30 de miliarde de euro, pana in 2020, pentru a face fata consumului, potrivit estimarilor autoritatilor romane, investitii pe care statul nu le poate asigura, iar investitorii privati nu sunt tentati sa le faca.

Prin urmare, in absenta unor politici coerente in sectorul energetic, exista riscul, in opinia expertilor chestionati de Ziare.com, ca lumina sa nu se aprinda intotdeauna.

Trebuie sa fim realisti, indeamna consultantul financiar Ionel Blanculescu, si sa ne intrebam cine poate investi.

"Avand in vedere faptul ca parte din infrastructura energetica se afla inca in proprietatea statului, am putea gandi ca statul ar putea sa faca o parte din aceste investitii. Perspectiva anilor care urmeaza nu confera unui stat posibilitatea de a investi miliarde in infrastructura energetica, iar daca s-ar intampla, statul nefiind un foarte bun administrator, probabil ca ar fi alte miliarde de euro cheltuite inutil, pe langa zona de coruptie.

La nivelul companiilor de stat, stim ce se intampla, avem rapoartele Curtii de Conturi", a spus Blanculescu pentru Ziare.com.

Conform acestuia, companiile private investesc, insa banii sunt dati in functie de necesitatile firmelor, nu unde are nevoie tara, iar necesitatile companiilor nu corespund intotdeauna cu cele ale Romaniei.

In plus, "30 de miliarde reprezinta o suma exorbitanta, cel putin avand in vedere restrictiile in ceea ce priveste finantarile in contextul situatiei la nivel international", a adaugat analistul.

De asemenea, bancile nu mai investesc in astfel de proiecte, avand probleme legate de capitalizarea lor. "Asa ca ne bazam pe alte resurse financiare, participatii, altfel spus: vrei sa obtii o finantare iti gasesti un partener, iar acest lucru inseamna privatizare, cu toate complicatiile pe care le implica."

Prin urmare, in opinia lui Blanculescu, investitiile reale in aceasta perioada vor ajunge la 10%, 20% din necesitati.

Nevoi, nu posibilitati

La randul sau, Jean Constantinescu, specialist in energie, nu considera ca necesarul de investitii va fi realizat, cel putin nu in contextul reglementarilor legislative prezente.

"Este vorba de nevoi si nu de posibilitati. Insa e putin probabil, mai ales daca politicile sunt ca astazi. Investitorii nu sunt foarte interesati, iar statul nu poate investi aceasta cifra, poate investi de zece ori mai putin. Atunci trebuie sa vina investitorii. Daca ei nu sunt incurajati prin politici adecvate, este clar ca nu vor fi bani", a spus expertul in energie Jean Constantinescu, director al firmei de consultanta ROENP.

Potrivit acestuia, este nevoie, in primul rand, de o alta legislatie, de o strategie, dar si de guvernanti care sa sprijine cu adevarat sectorul privat.

"Legea energiei electrice nu rezolva problema investitiilor, e facuta dupa calopodul celor vechi, cu mici ajustari cosmetice pentru a incanta Comisia Europeana. Cei care au scris legea nu s-au gandit cum este vazuta fiecare prevedere de un potential investitor", a adaugat Jean Constantinescu.

Pe de alta parte, Ionut Purica, expert in energie, sustine ca banii pot fi atrasi, insa doar cu obiective bine definite si cu o disciplina de lucru, care lipsesc in prezent institutiilor responsabile cu aceste activitati. Prin urmare, Purica propune o prioritizare a investitiilor.

"Sa existe investitii macar pe retelele inteligente, care sa permita mai mult de 2.000-3.000 MW de energie eoliana, sa mergem pe niste investitii in generare, deoarece, in momentul de fata, majoritatea centralelor termice sunt dincolo de sfarsitul vietii lor operationale", a spus el pentru Ziare.com.

Insa pentru orice investitie este nevoie de mobilizare, de vointa si de profesionisti care sa restructureze aceste investitii, din tara sau din afara.

"Sunt cateva conditii care, daca se indeplinesc, investitiile se fac, daca nu, atunci cand dam de intrerupator, s-ar putea sa nu se mai aprinda intotdeauna lumina", a avertizat Ionut Purica.

Europa ne vede cu piciorul pe frana

In raport cu Uniunea Europeana, Romania are o industrie foarte demodata si ineficienta, cu exceptia partii hidro si nucleare si, in oarecare masura, a retelei de transporturi, avand nevoie de reconstructie si de retehnologizare, considera Jean Constantinescu.

De asemenea, tara noastra nu participa la discutiile intense care se desfasoara in aceasta perioada la nivel european, pe tema directivei REMIT (Regulation on Energy Market Integrity and Transparency), care vizeaza transparenta tranzactiilor in piata si prevenirea abuzurilor de toate felurile.

"De la Bruxelles, nu ne vedem doritori sa ne integram in piata europeana, nici de aliniere la ce se discuta acum in Europa. Europa ne vede neinteresati in tranzactii cinstite, ne vede regresand. Am inceput acum 10-15 ani o reforma, dupa care ne-am speriat pentru ca ingreuneaza clientelismul si atunci am pus toate franele posibile. Europa ne vede cu piciorul pe frana", a conchis Constantinescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#energie electrica Romania, #investitii energie electrica , #energie electrica