Taxa care duce la pierderi de un miliard de lei pe an - Eliminarea ei ar putea dubla factura la energie

Marti, 16 Aprilie 2013, ora 16:52
5768 citiri
Taxa care duce la pierderi de un miliard de lei pe an - Eliminarea ei ar putea dubla factura la energie

Taxa de cogenerare, care reprezinta o schema de sprijin pentru firmele care produc atat energie electrica cat si caldura, ar putea fi scoasa din factura romanilor, asa cum a sustinut premierul Victor Ponta. Insa miscarea este una delicata, in conditiile in care ar putea duce la dublarea costurilor, sustin expertii.

Prim-ministrul a avut deja o discutie in acest sens cu ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, si se vor propune diverse posibilitati de diminuare a procentajului taxei de cogenerare in factura finala, in acest an.

Cum vrea Ponta sa ne scada factura la curent

Ce este taxa de cogenerare si cum ii afecteaza pe romani

Taxa de cogenerare este inclusa in fiecare factura de energie electrica si are valoarea de 0,0231 lei/kWh, exclusiv TVA. Ea a fost introdusa printr-un ordin emis de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si a intrat in vigoare la data de 1 aprilie 2011. Calculul se face prin inmultirea valorii unitare a contributiei (lei/kWh) cu cantitatea de energie electrica activa (kWh) facturata, respectiv consumata.

Toti cei care au incheiate contracte de furnizare a energiei electrice sunt obligati la plata acestei contributii, indiferent daca sunt racordati la centrale electrice de termoficare (de exemplu, ele apartin de RADET, in Bucuresti) sau au centrale proprii.

Mai concret, dintr-o factura de 150 de lei, un roman da 6-7 lei pentru acest bir.

Expertul in energie Ionut Purica a explicat, pentru Ziare.com, care este istoria acestei taxe in Romania si unde ar trebui sa se duca banii.

"Noi am avut unul din cele mai bune sisteme de cogenerare, adica producerea combinata de energie electrica si caldura. Multe dintre Centralele Electrice de Termoficare (CET) au disparut, pentru ca lumea nu a inteles avantajele lor, astfel ca sistemul s-a inchis in multe orase, iar multi au trecut pe cazane de apartament sau alte alternative de incalzire.

Energia electrica se produce din arderea gazelor naturale, care genereaza aburii ce invart o turbina, iar in cazul in care caldura din acest proces nu este redirectionata catre incalzirea populatiei iarna si a apei in timpul verii, atunci ea se pierde. In aceste conditii, trebuie gasite alte surse de energie pentru a produce caldura, ceea ce inseamna pierderea eficientei si emisii toxice mai multe", a precizat Ionut Purica.

Uniunea Europeana a decis ca avand in vedere ca cogenerarea este avantajoasa, trebuie aplicata o taxa, care sa permita finantarea investitiilor intr-un astfel de sistem.

"Din pacate nu avem o strategie adevarata legata de aceste sisteme, pe care le-am distrus de-a lungul timpului", a mai spus Purica.

Taxa de cogenerare aduce pierderi de un miliard de lei anual

UE a dat o directiva legata de taxa de cogenerare (2004/8/CE), in care se prevede ca banii colectati trebuie sa ajunga doar la acei producatori care au sisteme de inalta eficienta, pentru a investi in modernizarea lor si in crearea unor tehnologii noi si performante.

Insa, conform expertului in energie Jean Constantinescu, banii colectati nu ajung la astfel de firme, ci la toti producatorii care folosesc cogenerarea, chiar daca au instalatii invechite si depasite.

In acest fel, Romania pierde un miliard de lei anual, prin redirectionarea incorecta a subventiilor, lucru ce contravine directivei europene.

"Aproape tot echipamentul producatorilor respectivi este vechi si daca am fi aplicat criteriul directivei europene, atunci multe firme nu s-ar fi calificat. Noi aplicam gresit aceasta masura ca sa dam niste subventii mascate.

E vorba de un miliard de lei intr-un an, bani care, conform Comisiei Europene, ar trebui sa fie destinati pentru dezvoltarea investitiilor in cogenerarea prin inalta eficienta, bonusul acesta nu a fost gandit ca sa mentina in functiune o tehnologie depasita, platindu-i costurile exagerate. S-a schimbat total esenta lui, motivul pentru care a fost introdus acest bonus. Noi am facut fix pe dos: le-am mentinut in functiune pe cele proaste, in loc sa incurajam infiintarea celor noi", a opinat Jean Constantinescu, pentru Ziare.com.

Eliminarea taxei ar dubla factura de energie electrica a romanului

ANRE ofera aproape tuturor firmelor din domeniu un bonus de cogenerare de peste 160 lei/MWh (31 euro/Gcal), reprezentand circa jumatate din costurile de productie. Pentru a masca ajutorul de stat, reglementatorul a calificat peste 40 unitati drept cogenerare de inalta eficienta unor unitati cu performante mediocre si nu la formula recomandata de directiva europeana, chiar daca echipamentul calificat este vechi, supradimensionat si trebuie inlocuit, sustine Jean Constantinescu.

Banii necesari bonusului pentru caldura sunt luati de la consumatorii de energie electrica de catre Transelectrica, care colecteaza o "contributie" de 23,10 lei /MWh, fapt ce-i dubleaza tariful de transport.

"Prin urmare, bonusul nu numai ca a devenit o subventie incrucisata ascunsa si de dimensiune apreciabila, dar pune sub semnul intrebarii pina si competitivitatea transportatorului roman de energie electrica in piata europeana", atentioneaza Constantinescu.

Care este solutia

In consecinta, el sustine ca solutia nu este sa eliminam taxa, ci sa o aplicam corect, adica banii sa ajunga doar la acele unitati care sunt, in realitate, de inalta tehnologie.

"Problema este grava, pentru ca trebuie urmarit dedesubtul. Ei (cei din Guvern - n.red.) inainte dadeau ajutor de stat, in alte forme, acestor producatori de energie. UE a interzis orice forma de ajutor de stat, asa ca au apelat la aceasta directiva, precizand ca banii vor fi pentru cogenerare de inalta eficienta. Acest ajutor mascat acopera jumatate din factura, problema este ca daca il scoti si nu iei alte masuri de ajutor, vei avea o explozie sociala, deoarece nimeni nu isi permite sa plateasca o factura dubla", a atentionat expertul.

El a explicat ca faptul ca banii din acest bonus merg la toti producatorii duce la scaderea artificiala a pretului de vanzare la jumatate. Astfel, daca el s-ar elimina, atunci facturile s-ar putea dubla.

Pentru a evita acest lucru, Guvernul trebuie sa aplice corect directiva europeana, adica banii din taxa sa mearga doar la unitatile de inalta tehnologie, iar restul sa ajunga la consumatori, sub forma unui ajutor social, pentru ca ei sa nu se confrunte cu majorarea costurilor.

Mai exact, el propune ca pe factura sa apara pretul corect, adica cel dublat, apoi contributia statului, sub forma acelui ajutor social, iar diferenta sa reprezinte exact suma pe care trebuie sa o plateasca romanul.

"Scaderea artificiala a pretului este ilegala. Pretul trebuie sa apara atat cat este el, dar banii de ajutor ar trebui sa fie dati consumatorului ca sa isi poata plati factura. Acest lucru este esential si pentru investitori, care vad pretul real, deoarece ei nu vin in Romania pentru ca exista preturi mici, deci nu vor sa investeasca intr-o piata pe care ar putea fi necompetitivi. Rebalansarea ajutoarelor de la firma la consumator va incuraja foarte mult investitiile", a concluzionat Constantinescu.

Expertul a amintit ca pretul energiei electrice in Romania este cu 25% mai mic decat media europeana.

"In loc sa recunoasca impasul si sa revizuiasca o schema de sprijin evident proasta, autoritatile cauta pentru investitii alte miliarde de euro, din imprumuturi", a adaugat acesta.

Jean Constantinescu aminteste ca colapsul sistemelor de alimentare centralizata cu caldura si proliferarea incalzirii individuale ineficiente si poluante pot fi evitate daca firmele primesc ajutoare numai pentru instalatii cu adevarat de inalta eficienta.

"Toate celelalte fonduri care acum se acorda firmelor trebuie transferate onsumatorilor finali, sub forma beneficiilor sociale. In acest fel, preturile vor reflecta costurile reale, acestea vor atrage investitorii, suportabilitatea facturii va creste, iar furnizorii vor avea tot interesul sa creasca eficienta", a subliniat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#taxa cogenerare efecte, #factura taxa cogenerare, #factura electricitate, #scumpire factura energie 2013, #scumpire factura energie , #energie electrica