Taxa noua inclusa in facturi: Ce ii asteapta pe consumatorii care nu platesc la timp

Marti, 20 Octombrie 2015, ora 17:50
6694 citiri
Taxa noua inclusa in facturi: Ce ii asteapta pe consumatorii care nu platesc la timp
Foto: Ziare.com

Preavizele privind neplata in termen a facturilor de energie electrica vor fi trimise prin posta cu confirmare de primire, incepand din aceasta luna, iar costul acestui demers va fi inclus in factura urmatoare.

Astfel, cei care nu achita la timp s-ar putea trezi ca suma sa fie suplimentata cu 13,7 de lei, arata Vocea Transilvaniei.

Prevederea a intrat in vigoare aceasta luna si este inclusa intr-un ordin al ANRE, dat anul trecut.

"S-a stabilit ca preavizarea sa se faca, obligatoriu, cu confirmare de primire. Pentru ca existau discutii - multi dintre clientii care erau deconectati reclamau faptul ca nu primisera preavizul. Unii chiar nu il primeau, pentru ca era o preavizare simpla, altii nu recunosteau, iar noi nu puteam dovedi ca, de fapt, il primisera", a explicat Viorel Pop, directorul Electrica Furnizare Zalau, pentru sursa citata.

Dupa cat timp se emite preavizul

Consumatorii casnici au la dispozitie 15 zile, din momentul emiterii facturii, pentru plata contravalorii energiei electrice consumate, arata ordinul ANRE 64/2014.

La acestea se adauga o perioada de gratie de 30 de zile, rezultand, astfel, 45 de zile in care factura se poate plati fara penalitati sau alte consecinte. Preavizul se emite dupa alte 5 zile, daca factura nu a fost platita intre timp.

Taxa respectiva se aplica doar daca preavizul se trimite prin posta, insa exista si alternative.

Art. 61. din ordinul in cauza mentioneaza ca documentul se transmite clientului final prin una din urmatoarele modalitati:

  • a) prin curier sau prin posta, cu confirmare de primire;
  • b) prin mijloace electronice, in cazul clientului final cu care furnizorul a convenit transmiterea facturii prin mijloace electronice;
  • c) prin fax, in cazul clientului final noncasnic, care a prevazut acest mijloc de contact in contract.
  • Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
    Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
    Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
    Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
    Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
    Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
    #taxa facturi energie electrica, #preaviz facturi energie, #preaviz factura curent , #energie electrica