Vesti bune in august: Scade factura la electricitate

Joi, 11 Iulie 2013, ora 18:12
1629 citiri
Vesti bune in august: Scade factura la electricitate
Foto: Arhiva

Valorea facturii la electricitate se va diminua in medie cu 4% in august, ca efect al amanarii acordarii de catre stat a unor certificate pentru producatorii de energie regenerabila, potrivit vicepresedintelui ANRE, Emil Calota, care crede ca "bula energiei verzi se va calma" la inceputul lui 2014.

"Opinia publica ar trebui sa se calmeze vizavi de impactul negativ sau pozitiv al energiilor regenerabile in piata de energie. O abordare relativ simpla ar putea sa fie de genul: Asa cum bula imobiliara a facut atat de multe valuri acum cativa ani si s-a calmat (...), cred ca si bula energiei verzi a ajuns la faza de calmare si consideram ca incepand cu 2014 investitiile si functionarea acestui sector vor intra in parametri de normalitate", a declarat joi Calota.

Ponta: Daca nu luam masuri in privinta preturilor la energie, ajungem un muzeu al omenirii

El a afirmat, intr-o conferinta pe teme energetice, ca efectul in facturi al aplicarii noii legislatii in privinta energiei regenerabile va fi de 34%. Avand in vedere ca din valoare unei facturi la electricitate costul cu certificatele verzi reprezinta 12%, rezulta ca facturile ar urma sa scada cu 4%.

"Elementele din OUG 57 care sunt conforme cu legislatia cadru nationala si europeana intra in vigoare din 1 iulie. Sunt si anumite elemente care sunt discutia comuna a Consiliului Concurentei, ANRE si Ministerului Energiei, initiatorul ordonantei, a caror aplicare sta inca sub semnul intrebarii pentru a nu naste la nivelul Comisiei Europene suspendarea aplicarii in intregime sau chiar declansarea unei proceduri de investigatie", a mai spus Calota.

ANRE: Guvernul sa se preocupe de cresterea veniturilor, nu de pretul energiei

OUG 57, aprobata de Guvern in luna iunie, prevede ca producatorii de energie regenerabila vor primi pana in 2017 doar o parte a certificatelor verzi, restul urmand sa le fie transmise esalonat din 2018. Companiile din domeniu au anuntat ca noile reglementari vor duce la retragerea unor investitii de peste 3 miliarde de euro in unitati de productie in Romania.

Certificatele verzi reprezinta ajutorul acordat de stat productiei de energie din surse regenerabile si sunt platite prin facturi de toti consumatorii de energie din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#scadere factura energie, #certificate verzi factura energie , #energie electrica