Cerificatele verzi, adevarata miza a investitorilor in energie eoliena

Miercuri, 26 Mai 2010, ora 10:43
2338 citiri
Cerificatele verzi, adevarata miza a investitorilor in energie eoliena

Goana investitiilor in eoliene, care a luat cu asalt Romania, este explicata de existenta certificatelor verzi si, mai ales, de faptul ca cel putin pana in 2015, pentru fiecare MWh produs, proprietarul unui parc de turbine primeste un pret aproape triplu fata de un producator normal de energie, adica pretul plus doua certificate verzi.

Potrivit estimarilor, la nivelul anului 2013 in Romania vor exista circa 2.000 de MW instalati in turbine, ceea ce inseamna cam 800 de "mori de vant" si 1,6 milioane de case luminate "verde", scrie Ziarul Financiar.

Investitorii in aceste proiecte vor incasa in 2013 peste jumatate de miliard de euro prin vanzarea de certificate verzi, iar energia produsa poate fi vanduta direct pe piata, de unde mai ies fonduri suplimentare de peste 200 de milioane de euro.

In ciuda faptului ca aceste costuri la care sunt obligati furnizorii de energie privind achizitia de certificate verzi vor fi cu siguranta transmise mai departe catre consumatorul final de electricitate, reprezentanii ANRE dau asigurari ca acest lucru nu va ingreuna semnificativ factura la energie electrica.

"Pana la sfarsitul anului 2013 apreciem ca puterea instalata in centrale eoliene va fi de circa 2.000 MW, caz in care cresterea medie a pretului energiei electrice la consumatorii finali ar putea fi de circa 1,5 %", spun reprezentantii ANRE.

La sfarsitul lui 2009 vor fi functionali 400 MW in proiecte eoliene, ceea ce va aduce castiguri din certificate verzi de peste 100 de milioane de euro pentru investitori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#investitii energie eoliana, #miza invetsitii, #certificate verzi , #energie eoliana