Le Monde: Litoralul romanesc, noul "El Dorado" pentru energia eoliana

Duminica, 15 August 2010, ora 20:48
4308 citiri
Le Monde: Litoralul romanesc, noul "El Dorado" pentru energia eoliana
Foto: AFP

In exil la malul Marii Negre, acum doua mii de ani, poetul roman Ovidiu scria despre vanturile puternice care suflau peste granita estica a imperiului nestiind ca in vremurile noastre ele vor aduce un imens castig oamenilor, cu ajutorul energiei eoliene.

La Fantanele, o localitate mica situata la cativa kilometri de mare, vantul inca sufla cu putere si zona a devenit un El Dorado pentru industria energiei eoliene, scrie Le Monde.

In aceste locuri izolate si foarte sarace vantul este singura certitudine, iar localnicii se resemnasera cu aceasta stare. Insa vantul istoriei s-a intors in sfarsit si in favoarea lor. Inamicul de ieri a devenit aliatul de azi.

Inca din noiembrie 2008, compania CEZ a instalat la Fantanele unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din Europa. Cei care "adapostesc" pe pamanturile lor mori de vant vor primi anual suma de 3.000 de euro.

"Este o adevarata mana cereasca", sustine localnica Filofteia Stanciu.

Investitorii straini ii scapa de saracie

Proiectul CEZ a trecut in acest an de prima etapa, respectiv instalarea a 115 turbine eoliene, dintr-un total de 139, la Fantanele. Grupul intentioneaza ca pana in 2011 sa construiasca inca 101 eoliene in satul vecin Cogealac. In total, cele 240 de instalatii vor avea o putere de 600 de MW, cantitate echivalenta cu cea generata de reactorul nuclear de la Cernavoda.

"Vrem sa asiguram 10% din productia totala de energie verde din Romania. Pentru atingerea acestui obiectiv, grupul va investi 1,1 miliarde de euro. Romania s-a angajat in fata Comisiei Europene sa produca 20% din energie din resurse regenerabile, pentru a respecta obiectivele Uniunii pentru 2020", a declarat Cosmina Marin, responsabila cu comunicarea la CEZ.

Circa o suta de locuitori ai satului Fantanele sunt angajati acum la complexul CEZ, alaturi de 400 de salariati veniti din toata Europa. Regiunea beneficiaza de o noua retea de drumuri si poduri, care permite instalarea structurilor eoliene.

Totodata, populatia are acces la apa potabila, iar autoritatile locale au primit un sprijin financiar de 1,5 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile pentru construirea canalizarii satului.

Si alti investitori sunt acum atrasi de acest "El Dorado" romanesc. Grupul spaniol Iberdrola, numarul unu in lume pe piata de profil, a deschis un birou la Bucuresti si a anuntat ca este pregatit sa investeasca circa doua miliarde de euro intr-un parc eolian amplasat in apropierea Marii Negre.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#litoral romanesc energie eoliana, #dezvolta parc eolian Fantanele , #energie eoliana