Eroare fatala pentru Germania? Scumpeste electricitatea pentru a incuraja energia verde

Luni, 27 Mai 2013, ora 07:14
4011 citiri
Eroare fatala pentru Germania? Scumpeste electricitatea pentru a incuraja energia verde
Foto: The Telegraph

Agresivitatea cu care Germania a inceput sa investeasca in energie regenerabila in detrimentul celei nucleare a impins costurile pentru electricitate la niveluri uriase si a distrus schema de sprijin pentru investitii in acest domeniu, avertizeaza Agentia Internationala a Energiei.

"Faptul ca preturile la electricitate din Germania sunt printre cele mai mari din Europa ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma", au precizat specialistii asociatiei, citati de The Telegraph.

"Tranzitia la energie care nu se mai bazeaza pe carbon are nevoie de acceptare in randul populatiei, iar preturile la electricitate pentru firme trebuie sa ramana la un nivel sustenabil", au adaugat acestia.

Strategia Germaniei, cunoscuta sub numele de Energiewende, are ca scop cresterea surselor regenerabile la 50% pana in 2030 si la 80% pana in 2050, ceea ce reprezinta o uriasa provocare pentru o tara care are un sector industrial extrem de dezvoltat.

Ministrul Mediului, Peter Altmaier, a mentionat ca aceste costuri ar putea creste la un trilion de euro pana in 2039, desi aceasta suma ar putea scadea la 700 miliarde de euro dupa eliminarea tarifului care incurajeaza folosirea energiei regenerabile.

Insa cifrele uriase au inceput sa alarmeze populatia, in timp ce companiile din industrie se tem ca, daca Germania sa va baza tot mai mult pe forta vantului, in special in zona Marii Nordului, acest lucru se va dovedi a fi exorbitant si va determina o criza energetica.

"Nu exista suficiente cabluri pentru a duce electricitatea de la aceste centre industriale in regiunile Ruhr si Rhin. Sistemul din Germania este stricat, din punct de vedere structural", se arata intr-un raport realizat de Macquarie.

Costurile cu electricitatea au crescut cu 11% in ultimul an, in parte pentru a finanta subventiile pentru energie solara si eoliana. Insa acest lucru nici macar nu creeaza locuri de munca, in conditiile in care firmele din China au acaparat piata, iar pionierii din Germania au dat faliment.

Agentia Internationala a Energiei a mai precizat ca rezervele pentru generatoare se vor termina pana in 2015, ceea ce va duce la numeroase pene de curent. In plus, decizia Berlinului de a inchide patru reactoare nucleare a dus la cresterea importului de carbune superior.

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
#energie regenerabila Germania, #investitii energie regenerabila, #pret electrcitiate Germania , #energie eoliana