Producerea energiei eoliene din Dobrogea, investitie de 4 miliarde de euro

Vineri, 04 Februarie 2011, ora 08:36
3567 citiri
Producerea energiei eoliene din Dobrogea, investitie de 4 miliarde de euro
Foto: AFP

Tot mai multe companii si-au anuntat intentia de a lansa proiecte pentru a obtine energie eoliana, in Dobrogea, desi numai o parte din cereri vor fi avizate si transpuse in realitate, sustin specialistii Transelectrica.

In prezent investitiile in zona se ridica la aproape de 4 miliarde euro, cea mai mare suma de bani pe care un domeniu a putut sa o atraga in ultimii 20 de ani in Dobrogea, informeaza Romania Libera.

Cei mai mari investitori sunt Eolica Dobrogea, Blue Line Energy, Eviva Nalbant, Electricom, Green Energy, Sablo Al Energie Eoliana SRL, Wind Power, Blue Planet Investments si Grupul CEZ. Insa, cererile de racordare din partea investitorilor depasesc in prezent de aproape patru ori capacitatea Sistemului Energetic National (SEN) de preluare a energiei eoliene.

Eolienele pot produce 11.000 MW, in timp ce, potrivit Transelectrica, SEN poate prelua o cantitate de aproximativ 3.000 MW putere instalata.

Pentru a tine pasul cu rapiditatea cu care au inceput sa se dezvolte parcurile eoliene compania de stat a elaborat un plan de investitii, de circa 100 milioane de euro, in dezvoltarea liniilor de transport.

Urmeaza sa fie extinsa reteaua de distributie astfel incat sa acopere preluarea in sistem a energiei eoliene, extindere al carei cost se ridica la circa 250 milioane euro.

Potrivit specialistilor, Dobrogea, cu cei 4.000 MW pe care i-ar putea produce ar bloca complet SEN. In acelasi timp, aceasta regiune ar putea furniza 50% din consumul de energie la nivel national.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#energie eoliana Dobrogea, #investitii energie eoliana , #energie eoliana