Ziare.com

Romania, raiul investitorilor europeni in energia eoliana?

de Teodora Bodeanu
Joi, 07 Octombrie 2010, ora 11:17

   

Romania, raiul investitorilor europeni in energia eoliana?
Energia regenerabila aduce din ce in ce mai multi investitori straini in Romania, atrasi de piata de 22 de milioane de oameni si de ajutorul primit de la statul roman pentru dezvoltarea acestui tip de afaceri.

Capacitatea centralelor de energie eoliana din Romania este estimata a ajunge la 600 MW pana la sfarsitul acestui an, de la 14 MW, la sfarsitul anului 2009, potrivit Asociatiei Romane pentru Energia Eoliana, relateaza Reuters.

"Nu au mai fost construite centrale de energie conventionala noi, asa ca investitorii intra pe piata energiei eoliene, deoarece, prin lege, sistemul trebuie sa absorbe energia regenerabila", a declarat Doina Visa, analist in domeniul energiei la Banca Mondiala, in Bucuresti.

"Acest lucru le asigura o piata de distributie. In afara de energia eoliana, nu vor exista ale mari investitii pana cand nu se efectueaza reforma sistemului energetic",a adaugat Visa.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Grupul ceh CEZ, care a renuntat la doua proiecte de energie conventionala la inceputul anului, va fi unul din cei mai importanti investitori in energia eoliana in Romania, cand va termina proiectul de 1,1 miliarde de euro in parcul eolian din sud-estul Romaniei.

Mai multe companii straine, printre care Enel, din Italia, Iberdrola din Spania, si firmele germane RWE si E.On intentioneaza sa construiasca parcuri eoliene in Dobrogea.

De altfel, proiecte de aproximativ 300 MW, realizate de Enel si Energias de Portugal, ar trebui sa intre in functiune pana la sfarsitul lui 2010.

"Romania are un potential foarte ridicat pentru energia eoliana, iar garantiile de stat primite pentru fiecare megawatt sunt foarte atractive", a declarat Joanna Kozak, de la Greenmax Capital Advisors, companie ce are, de asemenea, planuri de investitii in Romania.

Potrivit legii din Romania privind energia regenerabila, furnizorii de electricitate sunt obligati sa obtina din ce in ce mai multa energie din surse regenerabile, astfel incat procentajul sa se dubleze de la 8,3 la suta in 2010 la 16 la suta pana in 2015.

Potrivit Asociatiei Romane pentru Energia Eoliana, pana in 2015, in Romania ar putea fi instalate centrale eoliene de 3.600 MW.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4581 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Rai ?

Cind acesti INVESTISORI vor intra in contact cu autoritatile ,spagarii si formalitatile....vor vedea IADU !

 

Iad

Au aflat deja!!

Aceste instalatii produc infrasunete care sunt extrem de nocive vietii. In alte tări conducătorii mai au ceva milă si simt de răspundere si de aceea aprobările in zone convenabile investitorilor sunt imposibile. La noi derbedeii politici aprobă pe mită.

Mafia transpartinică securisto-KGBistă-comunistă nu are părinti, copii, concetăteni. Ea este sclava dezumanizată a banului furat!

Datu' cu presupusu'

Energie eoliana, energie, dar - dupa cum am inteles ca s-au pronuntat specialistii, aceste - "vartelnite" - ca altfel nu stiu cum sa le spun, ar pune in pericol ecosistemul Delta Dunarii...Asezarea lor in Dobrogea, se pare ca va influenta la modul negativ pasaretul - cel care populeaza Delta...
Dar, ce stiu eu ? Nu ma pricep...Daca cehii sau care-or mai veni scot bani, o fi de bine.....

e bine,...

pun pamint la dispozitie pentru astfel de eoliene,....mult,,fisie de 8km.lata 18m......sa le puna in sir indian

 

Unii confunda asezarea IN LINIE

cu punerea IN SIR INDIAN...?!

A sta unu alaturi de altul (de ex. 'cot la cot'), se pare ca difera de unul dupa altul (in 'spatele' altuia, nu in carca, bre), nu-i asa?!

Aceste moristi produc poluare si dezechilibru ecologic...

fapt pentru care, in tarile dezvoltate nu li se aloca terenuri bune. Multe sunt acuma amplasate de ex. in mari si oceane...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor