Romania trebuie sa faca eforturi pentru a-si valorifica pontentialul energetic - AFP

Joi, 14 Aprilie 2011, ora 11:17
2000 citiri
Romania trebuie sa faca eforturi pentru a-si valorifica pontentialul energetic - AFP

Romania detine resurse de gaze si petrol si are un potential ridicat in energia eoliana, ceea ce ar putea transforma tara intr-un jucator important pe piata de profil din Europa, insa are nevoie de reforme la scara larga si investitii pentru a valorifica acest potential, potrivit expertilor.

"Romania are destul gaz pentru consumul intern, precum si un potential important in energia nucleara si eoliana. Insa reteaua trebuie modernizata si, pentru acest lucru, este nevoie de investitii substantiale in urmatorii anii", a declarat, pentru AFP, Yvonnick David, coordonatorul unui studiu realizat de experti francezi si romani si directorul executiv al GDF Suez Energy Romania.

In 2010, productia de gaz a celor doua mari companii locale, Romgaz si OMV Petrom, a sustinut 83 la suta din consum. De asemenea, importurile de gaz din Rusia s-au injumatatit, comparativ cu anul 2008.

In acelasi timp, productia de hidroenergie a crescut cu 25%, in timp ce energia eoliana a devenit importanta pentru prima data, dupa ce grupul ceh CEZ a pus bazele unui parc eolian care ar trebui sa fie cel mai mare din Europa.

De altfel, decizia Romaniei de a-si deschide piata energiei eoliene a provocat concurenta acerba intre investitori, majoritatea concentrandu-se pe Dobrogea, despre care expertii spun ca este una din cele mai bune zone din Europa pentru acest domeniu.

Preturile mici dauneaza pe termen lung

Datorita acestor resurse naturale, preturile energiei din Romania sunt printre cele mai scazute din Uniunea Europeana. Totusi, expertii si investitorii avertizeaza ca acest lucru nu este neaparat benefic.

"Pastrarea preturilor la un nivel scazut pare benefic pentru consumatori. Insa, pe termen lung, pune in pericol siguranta energetica a tarii, deoarece investitorii nu vor mai fi dispusi sa cheltuie bani, daca nu vor stii sigur ca isi vor recupera investitia, in timp ce companiile de stat inregistreaza pierderi record", se arata intr-un raport al Centrului Pentru Studii Europene.

Expertii au inaintat zece propuneri pentru imbunatatirea eficientei energetice si implementarea stadardelor europene in legislatia romaneasca.

Printre propuneri se numara izolarea termica a blocurilor de locuinte, mondernizarea centralelor, definitivarea reglementarilor pentru generarea de energie eoliana si garantarea accesului la resursele de gaze.

Saptamana trecuta, Comisia Europeana a cerut Romaniei, in mod oficial, sa-si modifice legislatia privind preturile enerigiei pentru consumatorii finali, astfel incat sa respecte normele europene.

Potrivit lui Yvonnick David, Romania va avea dificultati in a renunta la aceasta politica de preturi scazute si de a strange sumele necesare pentru modernizarea centralelor. El a precizat ca, din cauza lipsei de predictibilitate, trei grupuri majore din domeniul energiei - GDF Suez (Franta), RWE (Germany) si Iberdrola (Spania) - s-au retras din proiectul Cernavoda. Cele trei companii erau partenere cu Nuclearelectrica inca din 2008, in vederea construirii reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare.

De asemenea, ambasadorul american in Romania, Mark Gitenstein, a criticat eforturile Guvernului de a reorganiza companiile energetice de stat in "doua campioane nationale". "Este ca si cum ai rearanja scaunele de pe puntea Titanicului", a declarat acesta. El a adaugat ca miscarea ar fi nu numai o folosire ineficienta a resurselor, dar si o politica ce ar pune piedici concurentei.

Potrivit lui Gitenstein, Romania ar avea nevoie de aproximativ 10 miliarde de euro pentru a-si moderniza sectorul energetic.

Citeste si:
Prima reacție a Administrației Prezidențiale în scandalul plagiatului premierului: "Președintele își menține poziția reiterată"
Prima reacție a Administrației Prezidențiale în scandalul plagiatului premierului: "Președintele își menține poziția reiterată"
Angajații Administrației Prezidențiale au răspuns punctual unor cereri privitoare la scandalul plagiatului premierului Ciucă. Cu alte cuvinte, președintele n-a formulat un punct de vedere...
Orban susține că Iohannis ar trebui să-i ceară demisia lui Ciucă, în urma acuzațiilor de plagiat, dacă acesta nu demisionează de bună voie
Orban susține că Iohannis ar trebui să-i ceară demisia lui Ciucă, în urma acuzațiilor de plagiat, dacă acesta nu demisionează de bună voie
Ludovic Orban, fostul președinte al PNL, a declarat că, în cazul în care Nicolae Ciucă nu demisionează benevol din funcţia de premier, în urma acuzaţiei de plagiat, atunci preşedintele...