Experiment reusit: Energie obtinuta din interiorul vulcanilor

Luni, 21 Aprilie 2014, ora 22:14
4876 citiri
Experiment reusit: Energie obtinuta din interiorul vulcanilor

Cercetatorii din Islanda au dus la capat un experiment prin care au reusit sa valorifice energie dintr-un vulcan.

Incepand cu anul 2009, cercetatorii din Islanda au descoperit un rezervor subteran de apa care avea o temperatura atat de mare incat s-a crezut ca aceasta se afla intr-o a patra stare a materiei, diferita de cea lichida, solida sau gazoasa, informeaza Quartz.

Aceasta apa, intr-o stare numita "supercritica", nu este nici lichid si nici gaz si exista numai in anumite conditii extreme de caldura si presiune. Oamenii de stiinta o pot genera in laborator, insa nimeni nu stia ca ea exista in natura. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca aceasta apa poate atinge acest nivel de temperatura doar in subteran, in apropiere de vulcani.

Descoperirea acestei apei "supercritice" este foarte importanta, pentru ca din ea se poate extrage de zece ori mai multa energie comparativ cu apa fierbinte clasica. Pentru a ajunge la aceasta apa trebuia forat in interiorul vulcanilor, iar in 2009 s-a facut acest lucru numai pana la o adancime de 4,5 kilometri si s-a sistat proiectul.

Anul acesta, cercetatorii s-au intors la fata locului pentru a vedea daca groapa sapata in 2009 s-a umplut cu apa, ceea ce s-a si intamplat. Apa are o temperatura de 450 grade Celsius si nu este "supercritica", insa si in aceste conditii se poate extrage din ea o cantitate mare de energie.

Cercetatorii estimeaza ca pot obtine din aceasta 36 megawati de electricitate, de 20 de ori mai putin decat o centrala clasica pe carbuni, insa aceasta energie nu implica alte costuri sau emisii de carbon.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#energie vulcani, #descoperire obtinere energie, #obtinere energie vulcani, #stari materie , #energie geotermala